„Casa eficientă energetic”, un program guvernamental pentru o casă mai călduroasă, cu facturi mai mici

„Casa eficientă energetic”, un program guvernamental pentru o casă mai călduroasă, cu facturi mai mici

Ministerul Mediului, prin Administrația Fondului pentru Mediu, a dat, în luna septembrie, startul pentru Programul „Casa Eficientă Energetic”, prin care 9 000 de români pot beneficia de câte 15.000 de euro pentru eficientizarea energetică a locuințelor. Scopul programului, care are un buget de 430 de milioane de lei, este reducerea consumului de energie din casele românilor și a emisiilor de gaze cu efect de seră. Mai precis, creșterea eficienței energetice și/sau utilizarea energiei din surse regenerabile în locuințele unifamiliale existente, situate într-un imobil-construcție având regim de înălțime de cel mult 3 niveluri.

Finanțarea nerambursabilă decontează 60% din costul unor astfel de lucrări, dar nu mai mult de 15.000 de euro. Cheltuielile eligibile ale Programului „Casa Eficientă Energetic” vizează: instalarea de ferestre izolante, izolarea acoperișului, a pereților exteriori, montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilație, corpuri de iluminat cu LED, senzori de mișcare, robineți și conducte noi etc. Cheltuielile efectuate pentru achiziţia de echipamente, aparate electronice, corpuri de iluminat sunt eligibile dacă produsele achiziţionate sunt noi.

Condiția eligibilității proiectului este ca eficiența energetică a locuinței să crească, după implementarea acestuia, cu cel puțin o clasă energetică. Conform Ghidului acestui program, denumit oficial „Programul privind efectuarea de lucrări destinate creşterii eficienţei energetice în locuinţe unifamiliale, beneficiari persoane fizice” și cunoscut pentru publicul larg sub numele de „Casa Eficientă Energetic”, apartamentele nu sunt eligibile. Locuinţa unifamilială este definită în ghidul de finanțare ca fiind o unitate funcţională, construcţie de sine stătătoare cu destinaţia de locuinţă, având un regim de înălţime de cel mult 3 niveluri (exemplu: S/D+P+1E, P+2E sau P+1+M) şi pentru care există o singură carte funciară. Apartamentele sunt unități locative și fac parte dintr-o locuință multifamilială.

Solicitantul în cadrul programului „Casa Eficientă Energetic” poate fi o persoană fizică cu domiciliul în România care este proprietar / coproprietar al imobilului (o casă deja construită în România).

Prin programul „Casa eficientă energetic”, sprijinul financiar poate fi acordat numai pentru efectuarea unor lucrări la locuinţele existente: „În cadrul programului se poate obţine o singură dată finanţare pentru un imobil identificat cu număr cadastral şi carte funciară într-o localitate. ”Așadar, programul nu poate fi accesat pentru locuințele nefinalizate, aflate în construcție. Noile case nu beneficiază de program, pentru că acest program este adresat caselor vechi, care au un consum foarte mare de energie și poluează la fel de mult (emisii ridicate de dioxid de carbon). În plus, pentru ca lucrările de renovare să fie decontate, trebuie sa faceți un set minim de lucrari destinate creşterii eficienţei energetice care să duca la reducerea cu cel puțin 40% atat a consumului total de energie finală, cat și a indicelui de emisii echivalent CO2.

Urmează ca toți cei interesați de „Casa Eficientă Energetic” să depună online cererea pentru prima energetică, însoțită de un certificat de performanţă energetică inițial și de un audit energetic al casei unde vor să facă lucrarea. Imediat după acceptarea cererii, proprietarii vor primi un număr unic de înregistrare și au la dispoziție 15 de zile pentru a depune dosarul investiției. După aprobarea dosarului, lucrările pot începe și se pot derula într-o perioadă de maximum 18 luni. La final, Administrația Fondului pentru Mediu decontează 60% din investiție, după un nou audit energetic al casei.

Autoritatea finanţează până la 2.500 lei, inclusiv TVA, din cheltuielile pentru elaborarea certificatului de performanţă energetică şi efectuarea auditului energetic înainte de intervenţie şi elaborarea raportului de implementare după intervenţie, realizate de un auditor energetic pentru clădiri atestat. Potrivit ghidului de finanțare pentru programul „Casa eficientă energetic”, diferenţa dintre finanțarea obținută în cadrul programului și valoarea totală a proiectului „va fi susţinută de către beneficiar din surse financiare proprii, fiind considerată contribuţie proprie”. Ghidul mai precizează faptul că „nu se acceptă finanţare sau asigurarea contribuţiei proprii prin proiecte ori programe finanţate din alte fonduri publice, inclusiv fonduri comunitare, pentru realizarea investiţiei care urmează a fi efectuată prin program”.

„Casa Eficientă energetic este unul din programele la care țin foarte mult și care va ajuta foarte mult și populația, și economia, și mediul. Cele mai multe case nu sunt bine izolate. De aceea, pierderile de energie ajung până la 30% prin pereții exteriori, 25% prin geamuri sau acoperiș. Se știe că, astăzi, sectorul clădirilor este unul din cei mai mari consumatori de energie și cea mai mare sursă de gaze cu efect de seră. Programul nostru are o mare componentă de mediu, dar și una economică și socială: o astfel de investiție duce la reducerea la jumătate a facturilor de energie și, implicit, la scăderea consumului național de energie”, a precizat ministrul Mediului, Costel Alexe.
Prin accesarea programului guvernamental „Casa eficientă energetic”, puteți avea o casă mai călduroasă, cu facturi mai mici. În plus, dincolo de confortul personal, îmbunătățirea eficienței energetice a clădirii poate însemna și o valoare de piață mai mare a casei. Din anul 2013, nu mai putem vinde sau închiria legal o locuință fără a deține un certificat energetic. Certificatul energetic reprezintă o dovadă a calității și eficienței clădirii și oferă o imagine de ansamblu asupra costurilor de întreținere.

Prin achiziționarea unei locuințe „verzi”, clasa A, costul la energie este semnificativ redus. Unele bănci oferă, de asemenea, o dobândă mai avantajoasă pentru locuințele certificate energetic clasa A, achiziționate prin credit ipotecar. Așadar, certificatele energetice nu reprezintă doar o hârtie în plus de care aveți nevoie pentru a tranzacționa un imobil. Clasa energetică poate influența prețul unei locuințe, fiindcă o certificare A sau B va însemna în timp cheltuieli mai mici de întreținere. Îmbunătățind performanța energetică a imobilului îl faceți mai ieftin de întreținut, mai confortabil de locuit și mai valoros, dacă intenționați să-l vindeți.

Fie că accesați programul pilot din acest an, „Casa eficientă energetic”, fie că îmbunătățiți randamentul energetic al imobilului integral din fonduri proprii, investiția pe care o faceți acum o veți amortiza în timp.

Dacă doriți să vindeți sau să cumpărați o locuință cu o eficiență energetică optimă, consilierii Welt Imobiliare vă stau la dispoziție! Ne puteți contacta aici.