Asigurarea împotriva dezastrelor naturale ar putea deveni un document obligatoriu pentru vânzarea sau închirierea locuințelor

Asigurarea împotriva dezastrelor naturale ar putea deveni un document obligatoriu pentru vânzarea sau închirierea locuințelor

Asigurarea împotriva dezastrelor naturale ar putea deveni un document obligatoriu pentru vânzarea sau închirierea locuințelor. Notarii v-ar putea cere pe viitor această poliță în momentul încheierii unui contract de vânzare-cumpărare, ea ar putea fi necesară pentru eliberarea unui certificat fiscal sau pentru înregistrarea unui contract de închiriere la ANAF. Măsura este inclusă în Strategia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) pentru perioada 2021 - 2023. Legea în vigoare stipulează deja faptul că toți proprietarii de locuințe au obligația de a încheia o poliță de asigurare împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor, în limita sumei asigurate de 10000 sau 20000 euro, în funcție de structura constructivă a locuinței.

Valoarea primei, în funcție de suma asigurată, este de 10, respectiv de 20 de euro. Cu toate că polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale este obligatorie, potrivit datelor statistice furnizate de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (societatea care administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuințelor), la nivel național, la finalul anului 2020, doar 1753520 de locuințe aveau încheiată o poliță de asigurare. Dat fiind faptul că numărul locuințelor, la nivel național, este de aproximativ 9 milioane, gradul de cuprindere în asigurare este, în prezent, sub 20%, deși polițele PAD (de asigurare împotriva dezastrelor naturale) au început să fie emise din anul 2010 și în ciuda faptului că lipsa poliței este sancționată, potrivit prevederilor legale, prin aplicarea unei amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei. (Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către primari și de către persoanele împuternicite în acest scop de aceștia.)

Pentru creșterea gradului de cuprindere a asigurărilor obligatorii de locuințe, Autoritatea de Supraveghere Financiară prevede, în strategia sa pentru 2021-2023, următoarele măsuri și obiective:

  • „informarea personalului Unităților Teritoriale Administrative despre PAD;
  • analizarea implementării unor măsuri de aplicare a sancțiunilor celor care nu sunt asigurați;
  • măsuri de educare suplimentară a cetățenilor pentru conștientizarea necesității de asigurare în general;
  • posibilități multiple de condiționare a unor servicii de asigurare PAD (notari la vânzare-cumpărare, închiriere, ANAF, pentru eliberarea unul certificat fiscal etc).

Potrivit ASF, printre posibilele măsuri legislative pe care le-ar putea lua Statul Român pentru impulsionarea pieței asigurărilor se numără și „modificarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva dezastrelor, cu modificări ce au ca scop creșterea gradului de penetrare”.

Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor

Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor, consolidată prin Ordonanța 26/2019, prevede faptul că „persoanele fizice și juridice sunt obligate să își asigure împotriva dezastrelor naturale, în condițiile prezentei legi, toate construcțiile cu destinația de locuință, din mediul urban sau rural, aflate în proprietatea acestora și înregistrate în evidențele organelor fiscale”. În cazul construcțiilor cu destinație de locuință aflate în coproprietate, se va încheia câte un contract de asigurare obligatorie pentru fiecare locuință în parte.

În acest caz, prima de asigurare se va plăti pe fiecare locuință în parte”, mai stipulează legea. „Locuințele situate în clădirile expertizate tehnic în condițiile legii de către experți tehnici atestați și încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic nu se asigură pentru niciunul dintre riscurile prevăzute de prezenta lege, până la data recepției la terminarea lucrărilor de consolidare a clădirilor”, prevede Legea 260/2008. Nu intră sub incidența acestei legi anexele, dependințele, dotările și utilitățile care nu sunt legate structural de clădirea în care este situată locuința asigurată și nici bunurile din interiorul locuinței. În prezent, dacă deveniți proprietarul unei locuințe neasigurate, legea vă obligă să încheiați o poliță de asigurare împotriva dezastrelor naturale în termen de 5 zile lucrătoare de la data autentificării titlului de proprietate. Legea asigurării obligatorii a locuințelor prevede faptul că „persoanele fizice sau juridice care nu își asigură locuințele aflate în proprietate, nu beneficiază, în cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale definite potrivit prezentei legi, de niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile produse locuințelor”. Așadar, polița împotriva dezastrelor naturale, obligatorie în prezent, vă asigură în caz de calamități, vă ferește de o posibilă amendă și ar putea, pe viitor, să fie indispensabilă pentru vânzarea sau închirierea unui imobil.

Dacă doriți să cumpărați sau să închiriați o locuință, consilierii Welt Imobiliare vă stau la dispoziție cu cele mai bune proprietăți! Ne puteți contacta aici.