Chiriile la Cluj-Napoca, tot mai căutate în ultimii ani

Chiriile la Cluj-Napoca, tot mai căutate în ultimii ani

Cererea pentru chirii în Cluj-Napoca a crescut semnificativ în ultimii ani, datorită unui set de factori cheie care au influențat acest important sector al pieței imobiliare. Printre aceștia se numără scumpirea creditării, incertitudinile și evoluțiile economice din ultimii ani, revenirea la birou a celor care lucrau în mod remote în timpul pandemiei, precum și întoarcerea studenților la universități pentru cursurile în format fizic. 

Creșterea cererii pentru închiriere este o tendință care poate fi constată la nivel național

Conform celui mai recent raport de la imobiliare.ro, în trimestrul al doilea al acestui an, interesul pentru închirierea de proprietăți rezidențiale în marile centre regionale ale țării a crescut cu 30% față de anul precedent și cu 43% față de 2021. Aproape toate orașele analizate au înregistrat creșteri însemnate, Clujul conducând în top cu un spor anual de 98%. Pe locurile următoare se află Brașovul, cu un avans de 48%, și Bucureștiul, cu 35%. 

Cifrele care reflectă majorarea semnificativă a cererii pentru închiriere demonstrează profitabilitatea investițiilor imobiliare care continuă să le ofere un randament crescut proprietarilor care nu rămân cu locuințele neocupate. Comparativ cu perioada similară a anului precedent, oferta de apartamente și case de închiriat a scăzut cu aproximativ 30% în cele mai importante centre regionale și din cauza ocupării locuințelor de către chiriașii interesați. 

Scăderea ofertei, în combinație cu cererea crescută, a dus la creșterea prețurilor chiriilor

Conform datelor centralizate de Imobiliare.ro, proprietarii din Cluj-Napoca solicitau, în medie, 9,5 euro pe metru pătrat în al doilea trimestru al acestui an, ceea ce reprezintă o creștere de 14% față de aceeași perioadă a anului 2022. Avansul procentual este similar și în București, unde prețul mediu pe metru pătrat util a ajuns la 9 euro. Și în celelalte mari centre universitare căutate pentru închiriere de către studenți prețurile au crescut: Iașiul a înregistrat un spor anual de 10%, prețul mediu de închiriere fiind de 7,8 euro/mp; chiriile din Timișoara s-au scumpit cu 8%, ajungând la o medie de 7 euro/mp; la Sibiu, avansul prețurilor a fost de 19%, până la o medie de 6,9 euro/mp. La Oradea, creșterea anuală a fost de 12%, prețurile ajungând la 5,8 euro/mp.

Ce înseamnă, concret, aceste cifre? 

În Cluj-Napoca, chiriașii plătesc în medie 330 de euro pe lună pentru o garsonieră, 500 de euro pentru un apartament cu două camere și 650 de euro pentru apartamentele cu trei camere. Domeniul imobiliar a rămas o opțiune foarte atractivă pentru investitori, deoarece oferă un randament considerabil, atât prin creșterea valorii imobilelor, cât și prin venitul lunar pe care acestea îl generează.

Dacă doriți să cumpărați un apartament pe care ulterior să îl oferiți pentru închiriere, Welt Imobiliare vă poate ajuta să alegeți dintre cele mai bune oferte, iar ulterior vă poate facilita  închirierea imobilului. 

Dacă aveți deja un apartament, o casă sau un spațiu comercial pe care doriți să le oferiți pentru închiriere, consilierii noștri vă stau la dispoziție pentru a găsi împreună cel mai potrivit chiriaș. 

Iar atunci când căutați o chirie, vă prezentăm cele mai bune locuințe! Vă invităm să ne contactați!