Asigurarea obligatorie a locuintelor

Asigurarea obligatorie a locuintelor

Asigurarea locuințelor împotriva dezastrelor naturale este obligatorie pentru toți proprietarii

Clujul, unul dintre cele mai frumoase orașe din România, se bucură de o poziție privilegiată în ceea ce privește dezastrele naturale majore, precum cutremurele devastatoare, de care suntem mai feriți, comparativ cu alte zone. Cu toate acestea, indiferent de locație, asigurarea locuinței împotriva dezastrelor naturale este obligatorie pentru toți proprietarii din țară, potrivit Legii nr. 260/2008.

Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD) reprezintă primul pas în asigurarea locuinței și acoperă daunele produse asupra acesteia de inundații, cutremure sau alunecări de teren. Toate clădirile cu destinația de locuință, precum locuințele de serviciu, sociale, de intervenție, de necesitate (cazare temporară), de protocol sau de vacanță, trebuie să fie asigurate obligatoriu.

În funcție de construcția locuinței, aceasta poate fi încadrată în una dintre cele două categorii stipulate de lege: cladiri de tip A sau cladiri de tip B. Clădirile de tip A, care au o structură de rezistență din beton armat, metal sau lemn, sau cu pereții exteriori din piatră, caramidă arsă sau alte materiale tratate termic și/sau chimic, sunt asigurate pentru 20.000 de euro. Pentru clădirile de tip B, care au pereții exteriori din caramidă nearsă sau alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic, suma asigurată este de 10.000 de  euro.

Este important de menționat că asigurarea obligatorie PAD acoperă doar aceste riscuri specifice, în cuantumul sumei maxime stabilite prin reglementările legale. Dacă doriți să vă protejați locuința împotriva altor riscuri suplimentare și să aveți o sumă asigurată la valoarea reală a imobilului, puteți suplimenta polița PAD cu o asigurare facultativă a locuinței, care oferă extra acoperiri.

Recent, Plenul Camerei Deputaților a adoptat o serie de modificări la Legea nr. 260/2008. Aceste modificări includ creșterea prețului asigurării obligatorii pentru locuințele de tip A la 130 de lei pe an (de la 100 de lei, cât este în prezent) și menținerea prețului de 50 lei pe an pentru locuințele de tip B. Totodată, suma asigurată acordată în temeiul legii pentru fiecare locuință este de 100.000 de lei pentru locuințele de tip A și de 50.000 de lei pentru locuințele de tip B.

Contractul PAD este valabil pe o perioadă de cel puțin 12 luni și poate fi emis și pentru perioade mai mari, în multiplu de 12 luni. În cazul schimbării proprietarului unei locuințe asigurate obligatoriu, contractul PAD rămâne valabil până la data stabilită inițial, beneficiarul asigurării fiind noul proprietar.

Modificările mai prevăd și faptul că, pentru înregistrarea sau modificarea înregistrării unei locuințe în cartea funciară, proprietarul acesteia este obligat să prezinte un contract de asigurare obligatorie a locuinței. Înregistrarea sau modificarea înregistrării locuinței în cartea funciară este condiționată de existența unui contract de asigurare obligatorie a locuinței în vigoare la data solicitării.

Nerespectarea obligației de asigurare a locuinței constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 100 la 500 de lei. De asemenea, statul nu acordă despăgubiri proprietarilor de locuințe avariate prin dezastre naturale în situația în care locuințele nu sunt asigurate prin contract PAD.

Este necesar să ne asigurăm că locuințele noastre sunt protejate împotriva dezastrelor naturale, indiferent de zona în care locuim, de geografia și de istoricul acesteia. Asigurarea obligatorie PAD este un pas esențial pentru o protecție adecvată, pentru a avea liniștea că, în cazul producerii unui dezastru natural, suntem acoperiți și vom primi despăgubiri pentru daunele suferite.

La nivel național, numărul locuințelor asigurate printr-o poliță PAD a crescut în ultima perioadă, însă numai circa 20% dintre locuințe sunt protejate în prezent prin asigurarea obligatorie. Este important ca toți proprietarii să înțeleagă utilitatea acestei asigurări și să acționeze în consecință pentru a-și proteja imobilele. 

Welt Imobiliare vă poate ajuta în toate aspectele legate de vânzarea, cumpărarea sau închirierea unei locuințe în Cluj, o zonă cu risc relativ redus pentru dezastre naturale majore. Indiferent dacă sunteți în căutarea unei noi locuințe sau doriți să vindeți una existentă, vă putem ghida în proces și vă putem oferi consultanță specializată în domeniul imobiliar, pentru tranzacții dintre cele mai avantajoase!