De ce e mai rentabil să vinzi o proprietate prin intermediul unei agenții imobiliare?

De ce e mai rentabil să vinzi o proprietate prin intermediul unei agenții imobiliare?

Orice proprietar, atunci când se decide să își vândă apartamentul, își dorește să obțină cel mai bun preț pentru proprietatea lui. În acest context, trebuie să se decidă dacă va derula întreaga tranzacție pe cont propriu sau dacă va colabora cu o agenție imobiliară. Vânzarea apartamentului pe cont propriu pare o idee tentantă, numai că oricine o încearcă se va lovi de o serie de probleme, ajungând în final să apeleze tot la o agenție. De ce?

Prețul piperat al anunțurilor

Dacă dorești, ca persoană fizică, să îți promovezi anunțul de vânzare a apartamentului pe site-urile de profil, vei constata din start că este foarte scump. Promovarea și reactualizarea anunțului tău pe aceste site-uri costă zeci de euro, iar în timp se strâng sute sau mii, fără a avea garanția finalizării tranzacției, a găsirii unui cumpărător.

Apelând la o agenție, aceasta promovează pentru tine proprietatea ta pe cele mai căutate site-uri imobiliare, în așa fel încât anunțul să fie cât mai vizibil pentru potențialii cumpărători, singurul tău cost fiind cel al comisionului pe care îl vei plăti doar la final și numai dacă tranzacția se finalizează cu succes. 

În plus, un agent imobiliar experimentat va redacta anunțul de vânzare a proprietății tale în așa fel încât aceasta să fie cât mai bine pusă în valoare.

Portofoliul de clienți

În momentul în care încerci să vinzi un imobil pe cont propriu, practic pornești de la zero. Inițial, nu ai niciun potențial cumpărător.

Oferindu-l pentru promovare unei agenții, aceasta va veni din start cu un portofoliu de clienți. Așa cum agenția deține un portofoliu larg de proprietăți de vânzare, are și un portofoliu de clienți care caută activ să cumpere. Sunt șanse, așadar, ca proprietatea ta să fie exact ceea ce caută unul dintre clienții agenției și tranzacția să se realizeze într-un timp record. 

Selectarea clienților

Când încerci să vinzi pe cont propriu o proprietate, selectarea clienților poate reprezenta una dintre dificultăți. Nu toți cei care te vor suna vor fi realmente interesați să cumpere, nu toți vor avea banii necesari, unii poate nu vor fi politicoși ș.a.m.d., făcându-te să îți irosești fără folos timpul și nervii.

Agenția face și asta pentru tine - selectează clienții, în așa fel încât la vizionări să ajungă doar cei cu adevărat interesați de proprietatea ta, astfel încât întâlnirile cu potențialii cumpărători să nu fie o pierdere de timp și de energie. Șansele ca unul dintre clienții selectați de agenție să bată palma cu tine sunt mai mari, decât atunci când vin la vizionări cei „agățați” pe diverse site-uri sau rețele sociale. 

Evaluarea corectă a proprietății

Atunci când încerci să vinzi un apartament ca persoană fizică ești tentat să pui un preț cât mai mare, un preț uneori nerealist. Te vei bucura inițial la gândul banilor pe care îi vei avea în cont după finalizarea tranzacției, însă vei constata, după un timp, că nimeni nu este interesat să cumpere, fiindcă, cel mai probabil, proprietatea ta nu este evaluată corect, ca raport preț - suprafață - finisaje - zonă ș.a.

Apelând la serviciile unei agenții, vei beneficia de o evaluare corectă a proprietății tale, fiindcă brokerii imobiliari profesioniști cunosc prețul zonei, cu cât se vând apartamentele pe strada sau în blocul tău și unde se situează apartamentul pe care îl vinzi, raportat la celelalte - dacă îl poți tranzacționa cu o sumă peste media zonei, fiind mai bine finisat, mobilat, compartimentat. 

O agenție te poate sfătui asupra prețului de pornire, în așa fel încât șansele ca tu să vinzi repede și avantajos să fie maximizate. 

Actele

Chiar dacă știi că ai toate actele în regulă, poate sunt unele care îți lipsesc, pentru că nu erau obligatorii cu câțiva ani în urmă. Certificatul energetic, de pildă. Sau poate nu cunoști care sunt actele de care ai nevoie și demersurile notariale necesare pentru încheierea contractului de vânzare-cumpărare. Sunt șanse ca cumpărătorul pe care l-ai găsit să nu știe de ce acte are nevoie și atunci vei avea nevoie să te înarmezi, în vederea finalizării tranzacției, cu foarte mult timp și nervi pentru punerea tuturor actelor la punct.

Agenția te poate scuti de această umblătură și bătaie de cap, informându-te exact ce acte sunt necesare, atât pe tine, cât și pe cumpărător, facilitându-ți obținerea unor acte, precum certificatul energetic, releveul ș.a., făcând programarea la notar, verificând actele înainte de a te prezenta la cabinetul notarial, în așa fel încât semnarea contractului final de vânzare-cumpărare să se realizeze fără stres și fără probleme. 

Așadar, apelând la serviciile unei agenții imobiliare, atunci când te decizi să vinzi o proprietate, realizezi tranzacția mai relaxat, fără griji și probleme. Agenția se va ocupa de promovarea proprietății pe cele mai bune site-uri de profil, în așa fel încât anunțul să fie cât mai vizibil pentru potențialii cumpărători; îți va aduce clienți din portofoliul propriu, existent deja; îți va selecta cumpărătorii, în așa fel încât la vizionare să ajungă doar cei cu adevărat interesați; te va ajuta să evaluezi corect proprietatea, astfel încât să obții cel mai bun preț, în cel mai scurt timp, pentru ca șansele ca apartamentul tău să se vândă să fie optimizate; te va ajuta pe parcursul întregii tranzacții, atât pe tine, cât și pe cumpărător, cu tot ceea ce ține de acte și de perfectarea lor la un cabinet notarial. Iar la final vei plăti o singură dată un singur comision, stabilit prin contract cu agenția la începutul colaborării. Dacă tranzacția nu se încheie, nu vei avea nimic de plătit. Încercând să îți vinzi singur proprietatea, dacă, din diverse motive, aceasta nu se tranzacționează, vei rămâne cu timpul irosit, cu energia consumată și cu banii cheltuiți inutil pe costisitoare anunțuri de promovare.

Welt Imobiliare este garanția succesului tău încă din anul 2003. Prin calitatea serviciilor oferite, Welt Imobiliare și-a câștigat încă de la începutul activității un bun renume, fiind astăzi o firmă importantă și respectată în Cluj-Napoca.

Brokerii noștri vă pot facilita tranzacția, pentru cele mai bune rezultate, în cel mai scurt timp. Dacă doriți să vindeți cu noi o proprietate, vă invităm să ne contactați!