Viitoarele zone verzi din Cluj în care merită să investiți

Viitoarele zone verzi din Cluj în care merită să investiți

Pandemia de coronavirus ne-a arătat importanța spațiilor verzi și a celor de agrement aflate în preajma locuinței. O proprietate situată într-o zonă verde, cu parcuri, locuri de joacă, înseamnă o calitate mai bună a vieții pentru locatari, față de un apartament dintr-o zonă mai „gri”.

Clujul are deja cartiere verzi (Gheorgheni, Grigorescu, Plopilor, Făget, Borhanci ș.a.), iar, pe lângă acestea, are pregătite și planuri de dezvoltare, pe termen lung, în acest sens. Dacă nu vă permiteți o casă, curte și grădină, veți putea beneficia, în viitor, de tot mai multe „grădini” publice în cartierele orașului.Importanța dimensiunii „verzi” a urbei, în special în aceste timpuri de schimbări climatice accentuate, este subliniată în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Primăriei Cluj-Napoca, ce are, ca obiective pe termen lung, până în 2030: 100 de hectare noi de spații verzi; 100 000 de noi arbori plantați; coridoare verzi de mobilitate sustenabilă pe malurile cursurilor de apă din Zona Metropolitană Cluj; spații pietonale și piste de biciclete extinse.

Fiindcă o investiție imobiliară este una pe termen lung, e important să știți nu doar care sunt actualele cartiere verzi, ci și viitoarele zone care vor beneficia de noi parcuri și zone de agrement: Cartierul Între Lacuri – un nou parc a fost finalizat anul acesta, cu o suprafață de 1 hectar, unde au fost plantați 165 de arbori.

De asemenea, în arealul acestui cartier, mai este propus și Parcul Est, aflat în stadiul de pregătire a documentației pentru lansarea unui concurs internațional de soluții împreună cu Ordinul Arhitecților din România. Suprafața este de 54 de hectare.

Cartierul Iris - Parcul Tineretului (Pădurea Clujenilor): un proiect în execuție care urmează a fi finalizat în decembrie 2021 pe o suprafață de 21,3 hectare, unde se propune plantarea a 1 505 arbori.Parcul Feroviarilor: s-a finalizat proiectul tehnic și se lucrează la lansarea licitației de execuție. Suprafața este de 5,3 hectare, unde se propune plantarea a 510 arbori.

Parcul Armătura: se va lansa licitația pentru lucrările de execuție și modernizare pentru această zonă cu o suprafață de 3,2 hectare, unde vor fi plantați 103 arbori.

Malurile Someșului - proiect în curs de finalizare a proiectului tehnic și a detaliilor de execuție, cu o suprafață de 7 hectare, unde vor fi plantați peste 2 000 de arbori.Continuarea proiectului de amenajare a Malurilor Someșului, în vecinătatea tronsonului Canalului Morii din zona

Parcul Rozelor: se va dubla suprafața Parcului Rozelor prin amenajarea tronsonului Canalului Morii pe o suprafață de 2,5 hectare. Se lucrează la realizarea studiului de fezabilitate.Primăria Cluj-Napoca a semnat contractul pentru serviciile de proiectare și execuție a lucrărilor de reabilitare și extindere a Skateparkului Rozelor. Proiectul prevede extinderea zonei de agrement de la 1050 de mp la 20 575 mp și reabilitarea ariei existente a parcului. În urma lucrărilor, parcul va beneficia de facilități moderne – zone de ședere, sistem de iluminat inteligent, sistem de irigare sau grupuri sociale automate. Skatepark Rozelor va deveni unul dintre cele mai moderne parcuri de profil din țară, spațiul va fi capabil să găzduiască evenimente sportive de înaltă calitate.

Cartierul Mănăștur - Baza sportivă și parcul de agrement „La Terenuri”: au început lucrările de execuție și urmează finalizarea acestora până în toamna anului viitor. Suprafața este de 4,3 hectare și vor fi plantați 428 de arbori.

Cartierul Bună Ziua - Parcul Bună Ziua: s-a semnat un contract cu Ordinul Arhitecților din România pentru lansarea unui concurs internațional de soluții pentru amenajarea parcului. Suprafața acestuia va fi de 9,5 hectare.

Cartierul Zorilor - Parcul Zorilor: a fost aprobat studiul de fezabilitate, iar Planul Urbanistic Zonal se află în curs de elaborare. Suprafața va fi de 1,2 hectare cu 188 arbori plantați.

Cartierul Mărăști - Primăria Cluj-Napoca a amenajat spațiul verde de pe aleea Bibliotecii din cartierul Mărăști. Modernizarea a presupus 1850 mp de gazon, sistem de irigat automat, 45 de arbori plantați, 450 mp de pavaj și 12 bănci.Pentru cartierul Mărăști se dorește îmbunătățirea spațiului public prin reamenajarea întregii zone centrale a cartierului, din spatele Bisericii Sfântul Petru până la podul Aurel Vlaicu și zona străzii Fabricii – aleea Bibliotecii. De asemenea, se caută soluții pentru un spațiu public de calitate, cu mobilitate sustenabilă și culoare pietonale în zona Dâmboviței – Expo Transilvania.

Cartierul Gruia - Amenajarea dealului Cetățuia pe o suprafață de 10 hectare în proprietate publică. Momentan se lucrează la realizarea Planului Urbanistic Zonal și a studiului de fezabilitate, urmează ca până în primăvara anului viitor să fie lansată licitația pentru execuție.Centru - Parcul „I. L. Caragiale”: a fost finalizat studiul de fezabilitate. Proiectul include o suprafață de 0,5 hectare unde vor fi plantați 44 de arbori.

Făget - Pentru proiectul de pădure - parc în zona Făget, pe o suprafață de 40 de hectare, este în curs de finalizare studiul de fezabilitate.

Zona Tăietura Turcului - Proiect Pădure - Parc Hoia pe o suprafață de 74 de hectare - proiect al Consiliului Județean, se lucrează la Planul Urbanistic Zonal, la documentația tehnică pentru obținerea autorizației de construire și la proiectul tehnic. Pe lângă aceste proiecte aflate în diverse stadii de implementare, Primăria ia în calcul și extinderea conceptului de amenajare a malurilor Someșului în Zona Metropolitană Cluj, un masterplan pentru Canalul Morii și reamenajarea malurilor unor cursuri de apă din Cluj-Napoca (Pârâul Becaș, Pârâul Nadaș, Pârâul Calvaria și Pârâul Țiganilor etc.).

Odată cu lucrările de modernizare și reabilitare a mai multor străzi și parcuri din oraș au fost plantați în Cluj, în ultimul an, sute de copaci: 51 de arbori pe strada Regele Ferdinand, unde până în prezent nu a existat niciun copac, 48 de arbori noi pe strada Molnar Piuariu, 64 de arbori plantați în acest sezon pe strada Bună Ziua, 165 de arbori în noul parc „Între Lacuri”.

Pe termen mediu și lung, strategia Primăriei Cluj-Napoca include amenajarea unui nou parc în fiecare cartier al orașului, dar și soluții pentru un spațiu public de calitate, cu mobilitate sustenabilă și culoare pietonale noi.Clujul, așadar, se dezvoltă, iar piața imobiliară crește odată cu fiecare proiect public realizat.

Pentru cele mai bune investiții, în cele mai promițătoare zone, Welt Imobiliare vă așteaptă cu un portofoliul larg de oferte! Ne puteți contacta aici.