Variante la „Prima Casă” pentru tinerii cu venituri modeste

Variante la „Prima Casă” pentru tinerii cu venituri modeste

„Prima Casă”, programul guvernamental care s-a bucurat de succes în special în rândul tinerilor cu venituri modeste, pentru că le permitea achiziționarea unei locuințe cu un avans de numai 5%, va avea în acest an alocate plafoane mai mici decât în 2019, iar fondurile s-ar putea termina foarte repede. Dacă vă doriți, așadar, o primă casă, și nu aveți posibilitatea achitării unui avans mai consistent, trebuie să vă grăbiți să căutați și să alegeți apartamentul dorit, pentru a fi printre primii care aplică pentru acest tip de creditare.

Dacă, totuși, nu reușiți să aplicați pentru „Prima Casă”, deoarece nu vă încadrați în condițiile impuse de bănci sau fiindcă nu mai există fonduri disponibile, nu trebuie să vă descurajați și să renunțați la ideea cumpărării unei locuințe în care să vă simțiți „acasă”. Guvernul analizează în această perioadă necesitatea continuării programului, așa că nu trebuie să amânați achiziția în așteptarea fondurilor pentru 2021, pentru că „Prima Casă” ar putea înceta să mai existe în anii următori sau ar putea primi o altă formă, mai restrictivă.

Pentru cei care nu au banii cash necesari cumpărării unei locuințe și care nu pot aplica nici pentru „Prima Casă”, varianta este un credit ipotecar standard.

Numai că, în acest caz, avansul minim de 15% ar putea constitui un impediment pentru tinerii care nu au posibilitatea de a economisi suficient pentru a strânge această sumă, de trei ori mai mare decât avansul de 5%, necesar pentru „Prima Casă”.

O primă soluție, pentru rezolvarea acestei probleme, ar putea fi contractarea unui credit de nevoi personale pentru completarea avansului necesar pentru un credit ipotecar standard.

Cei care își permit plata ratelor pentru creditul ipotecar și pentru cel de nevoi personale își pot alege astfel apartamentul dorit, singura limitare fiind dată de veniturile disponibile, în funcție de care vor trebui să își dimensioneze ratele și implicit valoarea și mărimea apartamentului, precum și zona în care acesta se află.

Pentru tinerii cu venituri reduse, care nu și-ar permite plata unui al doilea credit (de nevoi personale), pentru achitarea avansului, o soluție ar fi alegerea unui apartament mai ieftin.

Pentru un apartament de 70 000 de euro în Cluj-Napoca, avansul de 5% pentru „Prima casă” ar fi de 3 500 de euro, iar pentru un credit ipotecat de 10 500 de euro, o sumă pe care o familie de tineri cu venituri medii poate nu și-ar permite-o. Pentru un apartament de 35 000 de euro în Florești, însă, avansul de 15% pentru un credit ipotecar standard ar fi de 5 250 de euro, o sumă apropiată de cele care se plătesc pentru „Prima Casă”.

Așadar, dacă nu dispuneți de avansul necesar pentru contractarea unui credit ipotecar într-un cartier al Clujului unde prețul mediu pe metru pătrat a ajuns la valori situate între 1500 și 2300 de euro (Mănăștur, Gheorgheni, Mărăști, Zorilor, Bună Ziua, Grigorescu, Centru, Iris, Plopilor, Andrei Mureșanu, Calea Turzii, Europa, Gruia, Hașdeu, Între Lacuri), aveți mai multe variante pentru achiziționarea unei locuințe mai ieftine, al cărei avans pentru un credit ipotecar va fi proporțional mai mic:

  • alegeți un cartier din Cluj-Napoca, unde prețurile sunt mai accesibile
    În Dâmbul Rotund, conform compariimobiliare.ro, în luna decembrie, prețurile se situau la valoarea medie de 1258 euro/mp, iar în Someșeni la 1351 euro/mp. Aici puteți găsi apartamente mai ieftine, care presupun un avans redus, chiar dacă este vorba de 15%.
  • alegeți o zonă apropiată de Cluj, unde prețurile sunt chiar la jumătate față de oraș
    În Florești, prețul mediu/mp a ajuns la 934 euro, în Baciu la 995 de euro, în Apahida la 950 de euro, în Donath Park la 1100 de euro. Cumpărând un apartament într-una dintre aceste zone, la jumătate de preț față de apartamentele din Cluj-Napoca, veți avea de achitat și un avans redus ca valoare la jumătate.
    În Florești aveți toate facilitățile necesare vieții cotidiene (mijloace de transport în comun, centre comerciale, bănci, săli de fitness, farmacii etc.), Floreștiul devenind deja o extensie a Clujului, un nou cartier, doar în acte un sat.
    La fel și în Baciu, aveți autobuze până în centrul Clujului și toate facilitățile necesare. Comuna fiind deja alipită de oraș, puteți ajunge acasă chiar și pe jos în zilele călduroase de vară.
    Și Apahida s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, iar cumpărând un apartament aici aveți avantajul traficului mai lejer spre Cluj, fiindcă dinspre Apahida spre oraș sunt mai multe căi rapide de acces.
    Din Donath Park nu aveți deocamdată autobuze spre cartierul Grigorescu, în a cărui prelungire se află noul ansamblu rezidențial, dar aveți avantajul unui cartier verde, liniștit, ce vă oferă o panoramă plăcută și aer curat. Cartierul este complet nou și are, în plus, o arhitectură deosebită.

Există, așadar, soluții pentru a deveni în 2020 proprietarii unei prime locuințe, în care să vă simțiți acasă, fără grija plății unei chirii costisitoare.

Consilierii Welt Imobiliare vă stau la dispoziție cu un larg portofoliu de apartamente, potrivit dorințelor și bugetului de care dispuneți. Cu noi, decizia achiziționării unei prime case devine mai ușoară!

Ne puteți contacta aici.