Programul „Noua Casă” continuă și în 2021, cu un plafon total de garantare de 1,5 miliarde de lei

Programul „Noua Casă” continuă și în 2021, cu un plafon total de garantare de 1,5 miliarde de lei

Programul guvernamental „Prima Casă”, de la lansarea sa, din anul 2009, a însemnat pentru peste 300000 de familii posibilitatea achiziționării unei noi locuințe printr-un credit garantat de stat, fiind, timp de peste un deceniu, cel mai avantajos tip de credit imobiliar.

Anul trecut, „Prima Casă” s-a transformat în „Noua Casă”, nu doar numele, ci și condițiile fiind modificate, programul venind cu plafoane de creditare mai mari (140000 de euro), dar și cu un avans mai mare pentru locuințele noi (15%). Pentru imobilele mai vechi de 5 ani, cu un preț de până în 70000 de euro, avansul minim a rămas cel de 5%, la fel ca la „Prima Casă”.

„Programul Noua Casă, continuator al programului Prima Casă, operaționalizat în partea a doua a anului 2020, a contribuit la deblocarea creditului ipotecar prin facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziția unei locuințe prin contractarea de credite garantate de stat. 

Împreună, cele două programe, Prima Casă și Noua Casă, sunt responsabile de acordarea a 16.102 garanții, pentru credite de aproximativ 3,6 miliarde lei. 

De la data de 17.09.2020, când a fost încărcată prima solicitare de garantare pe Noua Casă, au fost acordate 7.882 garanții, în valoare de 999,3 milioane lei, ce susțin finanțări în valoare de 1,95 miliarde de lei. Aceste cifre demonstrează că noul program este adaptat necesităților de locuire actuală și răspunde dorinței românilor de a avea acces la o locuință în proprietate, cu un confort sporit. 

Programul este digitalizat prin utilizarea aplicației web-plafon și a semnăturii electronice și are un plafon total de garantare alocat în anul 2021 de 1,5 miliarde lei”, au anunțat recent reprezentanții Fondului Național de Garantare. 

Condițiile și facilitățile programului „Noua casă”

Beneficiarii programului pot achiziționa atât locuințe în blocuri noi, cât și în cele mai vechi de 5 ani.

Avansul solicitat este de 15% pentru creditele pentru locuințe noi, de până la 140000 de euro. Dacă locuințele noi nu costă mai mult de 70000 de euro, avansul pe care trebuie să îl plătească beneficiarul este de numai 5%.

Tot 5% avans trebuie să achite și cei care cumpără locuințe în blocuri mai vechi de 5 ani, cu un preț de până la 70000 de euro.

Pot accesa creditul de tipul „Noua casă” persoanele fizice care, la data solicitării, declară pe propria răspundere fie că nu dețin în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția nicio locuință, indiferent de modul și de momentul în care a fost dobândită, fie că dețin în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția cel mult o locuință, dobândită prin orice alt mod decât prin „Noua casă”, în suprafață utilă mai mică de 50 mp.

Solicitantul creditului poate achiziționa în cadrul Programului o singură locuință, aflată pe teritoriul Romaniei, înscrisă în cartea funciară în condițiile legii. Trebuie, așadar, să se asigure că apartamentul dorit are toate actele în regulă, că procedurile de înscriere în CF sunt finalizate, dacă locuința este situată într-un bloc nou, recent ridicat.

Locuința nu va putea fi înstrăinată în primii 5 ani de la achiziționare decât în următoarele cazuri, coform FNGCIMM:

-  rambursarea integrala, anticipata a creditului sau la termen a creditului, cu acord de radiere emis de FNGCIMM, la solicitarea scrisa a bancii;

- preluarea creditului de catre o persoana eligibila in cadrul Programului; ulterior, la solicitarea scrisa a bancii, FNGCIMM va emite un act aditional.

Contactați brokerii Welt Imobiliare pentru cele mai avantajoase oferte!

Plafonul de garantare de 1,5 miliarde de lei, alocat pentru „Noua Casă” în 2021, este mai mic față de cel de 2 miliarde de lei din 2020, an în care fondurile guvernamentale au fost aproape în totalitate utilizate, prin acordarea a circa 8000 de garanții. Prin urmare, anul acesta se estimează acordarea a aproximativ 6000 de garanții prin acest program de creditare.

Dacă doriți să vă numărați printre cei 6000 de beneficiari ai unei „noi case”, vă recomandăm să căutați încă de pe acum apartamentul mult dorit, fie într-un bloc de locuințe nou sau vechi.

În pandemie, am învățat cu toții importanța unui cămin confortabil, iar acesta poate deveni realitate prin intermediul creditului „Noua Casă”, fie că dispuneți de un avans de 5 sau 15%. 

Consilierii Welt Imobiliare vă stau la dispoziție cu cele mai avantajoase oferte!