Tot ce trebuie să știți despre programul Prima Casă 2020

Tot ce trebuie să știți despre programul Prima Casă 2020 Cu toate că, la începutul acestui an, oficialii guvernamentali analizau programul Prima Casă din perspectiva necesității continuării sale în forma în care s-a desfășurat până acum, în final, condițiile de acordare a acestui tip de creditare au rămas neschimbate, iar suma alocată a rămas aceeași de anul trecut.

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a anunțat, în 21 februarie, lansarea Programului Prima Casă 2020, ca urmare a primirii, din partea Ministerului Finanțelor Publice, a acordului de distribuire pentru suma de 1,98 miliarde lei din plafonul total de 2 miliarde lei, alocat pentru anul 2020 prin Hotărârea de Guvern nr. 112/2020, publicată în Monitorul Oficial nr. 100 din data de 11 februarie 2020.

Conform anunțului Fondului Național de Garantare, programul Prima Casă 2020 beneficiază de aceleași condiții de garantare din partea statului român, în favoarea finanțărilor acordate de către cele 14 bănci participante în program: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Leumi Bank si Intesa Sanpaolo Bank.

Cum se vor distribui fondurile către aceste bănci? „Alocarea plafonului total între finanțatorii participanți în Programul Prima Casă a fost realizată cu aplicarea criteriilor și procedurii de evaluare a rezultatelor activității de creditare în cadrul programului, desfășurate de finanțatori în anul 2019. Astfel, ponderea garanțiilor acordate în anul precedent în favoarea fiecărei bănci în totalul garanțiilor acordate din plafonul alocat pentru acordarea de garanții în cadrul Programului Prima Casă în anul 2019, a determinat formularea unei propuneri de alocare corespunzătoare pentru anul 2020. Se asigură astfel implementarea unor criterii cantitative și calitative, menite să optimizeze procesul de distribuire a plafonului, pentru a crea condițiile concurențiale necesare accesării într-o măsură cât mai mare a programului de către beneficiari”, au precizat reprezentanții Fondului Național de Garantare.

„La finalul anului 2019, Programul Prima Casă înregistra peste 260.000 de garanții și promisiuni de garantare, acordate pentru achiziționarea sau construcția de locuințe, pe întreg teritoriul României. Avem satisfacția de a implementa un program guvernamental, care a impactat pozitiv viața foarte multor români, fie că au fost beneficiari direcți ai programului, vânzători, antreprenori sau profesioniști implicați în sectoarele economice conexe. Suntem pregătiți pentru lansarea unei noi etape în derularea programului Prima Casă, cu fluxuri de lucru optimizate, adaptate nevoilor beneficiarilor și partenerilor noștri, menținând același angajament de a oferi celor care apelează la noi șansa de a-și împlini visul, poate cel mai drag românilor, acela de a avea o casă”, a declarat Dumitru Nancu, Director General al FNGCIMM.

„Strategia guvernamentală a Programului Prima Casă are în vedere reducerea graduală a intervenției statului în procesul de creditare ipotecară prin garantare, în contextul dezvoltării pieței creditului ipotecar și a creșterii accesului populației la produsele standard ale băncilor”, precizează reprezentanții Fondului de Garantare.

Condițiile de accesare a creditelor de tipul „Prima Casă” rămân neschimbate în 2020, însă acesta este anul în care vă recomandăm să vă achiziționați locuința mult dorită, dacă doriți să beneficiați de dobânzile specifice acestui program și de avansul minim necesar de doar 5%. 2021 ar putea aduce schimbări, după cum putem citi printre rânduri, din declarațiile oficialilor.

Condițiile de accesare a programului Prima Casă în 2020

Daca nu aveți în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția o locuință sau dacă dețineți un imobil cu suprafața maximă de 50 mp, dobândit prin orice alt mod decât prin programul Prima Casă, sunteți eligibili pentru accesarea acestui tip de creditare.

Alte criterii minime de eligibilitate, cerute de către instituțiile bancare, mai presupun: să aveți vârsta între 21 și 65 de ani (la terminarea creditului); să beneficiați de venituri nete cu caracter permanent; o vechime la locul de muncă actual de minimum 3 luni; să nu aveți credite executate sau rambursate cu întârzieri mari și repetate.

Valoarea creditului acordat poate fi până la 57 000 de euro (echivalentul în lei) pentru locuințe vechi sau maximum 66 500 de euro (echivalentul în lei) pentru locuințele pentru care recepția lucrărilor a fost făcută cu cel mult 5 ani înainte de solicitarea de credit.

Perioada de creditare este de minimum 3 ani și de maximum 30 de ani.

Pot fi finanțate imobile finalizate și întăbulate în Cartea Funciară. Dacă vreți să achiziționați un imobil a cărui construcție nu este finalizată, puteți obține o promisiune de garantare valabilă 18 luni, prin care vi se rezervă plafon de garantare.

Pentru obținerea preaprobării financiare, trebuie să oferiți băncii alese de dumneavoastră următoarele acte: cartea de identitate, acordul de consultare a veniturilor din baza de date ANAF, o declarație pe propria răspundere, dată în formă autentică, privind îndeplinirea criteriilor de eligibilitate legate de imobile în proprietate sau credite ipotecare în derulare. Banca v-ar mai putea solicita și documente justificative ale venitului.

După găsirea imobilului, va trebui să prezentați băncii antecontractul de vânzare-cumpărare, actele de proprietate ale apartamentului, extrasul de Carte Funciară și certificatul energetic.

Apelând la consilierii Welt Imobiliare, veți beneficia de un sprijin în găsirea locuinței celei mai potrivite, veți avea o garanție în plus că actele imobilului sunt în regulă și că întregul proces de achiziție prin Prima Casă va decurge ușor și fără probleme. Ne puteți găsi aici.