Fondul de Solidaritate „Locuințe pentru tinerii români” ar putea ajuta familiile sub 35 de ani să achite avansul pentru un credit

Fondul de Solidaritate „Locuințe pentru tinerii români” ar putea ajuta familiile sub 35 de ani să achite avansul pentru un credit

Tinerii căsătoriți, sub 35 de ani, care și-ar permite să plătească o locuință în rate (prin credit ipotecar sau „Noua casă”), dar care nu au posibilitatea de a achita avansul necesar pentru achiziționarea ei printr-un credit, ar putea primi în viitorul apropiat o șansă prin accesarea Fondul de Solidaritate „Locuințe pentru tinerii români”, prin care legislativul dorește susținerea tinerelor familii aflate la început de drum, încurajarea creșterii natalității și încurajarea tinerilor ca să rămână în țară și chiar de a se stabili în mediul rural, prin asigurarea unui spațiu de locuit propriu. Proiectul de Lege privind înfiinţarea şi utilizarea Fondului de Solidaritate „Locuinţe pentru tinerii români” a ajuns în prezent în Camera Deputaților, for decizional. Dacă legea va fi adoptată, ar putea impulsiona vânzarea locuințelor, chiar și în pandemie, aducându-i pe tineri mai aproape de casa mult dorită.

Programul de finanțare a avansului necesar achiziționării unei locuințe va fi destinat acelor persoane care îndeplinesc condițiile de creditare presupuse de programele de finanțare de tipul „Prima casă” sau pe cele presupuse de creditarea directă, prin bancă, dar care nu au posibilitatea economisirii sumelor necesare pentru achitarea avansului în vederea obținerii unui credit. Sumele necesare vor fi asigurate de societățile comerciale cu un profit brut de peste un milion de lei, care desfășoară activități de „dezvoltare (promovare) imobiliară” și „lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale”, suma transferată către Fondul de Solidaritate reprezentând 1% din profitul obținut de acestea (sumele transferate către fond urmând a fi considerate cheltuieli deductibile).

Inițiatorii proiectului de lege consideră că Fondul de Solidaritate „Locuințe pentru tinerii români” poate să acopere avansul destinat tinerelor familii beneficiare, având în vedere faptul că profitul agenților economici, calculat pe baza impozitului pe profit din bugetul pe anul 2020, este de aproximativ 25 de miliarde de euro.Finanțarea prin Fondul de Solidaritate se va face pentru locuințe noi, pentru cele deja construite (care îndeplinesc condițiile legale de siguranță în construcții) și pentru construirea de noi locuințe. Pentru alocarea sumelor, vor avea prioritate familiile care au deja copii, dar și cele care așteaptă un copil sau care pot face dovada începerii procedurilor de adopție. Prioritate vor avea și tinerii care se stabilesc în mediul rural și care profesează ca medici, asistenți medicali, cadre didactice, zootehniști, agronomi, preoți.

Potrivit proiectului de lege, suma contractată prin Fondul de Solidaritate nu poate depăși 15% din prețul imobilului și nu poate fi mai mare de 15 000 de euro. Sumele obținute de la Fondul de Solidaritate vor fi returnate eșalonat, în 10 ani, începând cu anul 6 de la obținerea lor, în rate egale, lunare, care, cumulate cu cele ale creditului, nu vor depăși o treime din veniturile familiei. Avantajul este că sumele reprezentând avansul pentru achiziționarea locuinței nu vor fi purtătoare de dobânzi. În cazul înstrăinării locuinței înainte de returnarea sumelor datorate Fondului de Solidaritate, suma datorată va trebui returnată integral la data perfectării actelor de vânzare-cumpărare.

Așadar, în anul 2021, familiile tinere ar putea beneficia de un nou instrument financiar prin care își vor putea construi sau cumpăra un cămin propriu. Până atunci însă tinerii au la dispoziție programul „Noua Casă” sau creditele ipotecare standard, oferite de băncile comerciale.

Welt Imobiliare vă stă la dispoziție cu o gamă largă de apartamente pentru toate gusturile și bugetele. Ne puteți contacta aici.