Din 2021, TVA-ul de 5% s-ar putea aplica locuințelor achiziționate cu maximum 140 000 de euro

Din 2021, TVA-ul de 5% s-ar putea aplica locuințelor achiziționate cu maximum 140 000 de euro

Potrivit unui proiect de lege adoptat de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, plafonul maxim până la care se poate aplica cota redusă de TVA de 5% la achiziționarea locuințelor va crește la 140 000 de euro. În prezent, nivelul acestui plafon este de 450 000 de lei (aproximativ 92 000 de euro). Propunerea legislativă pentru modificarea art. 291 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, adoptată de Cameră în 20 octombrie 2020, a fost trimisă Președintelui României pentru promulgare în data de 26 octombrie. Conform acestui act legislativ, locuințele care vor putea fi achiziționate cu TVA de 5% trebuie să aibă o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, iar valoarea lor, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu trebuie să depășească suma de 140 000 de euro, echivalent în lei, exclusiv taxa pe valoare adăugată. Locuințele achiziționate cu TVA de 5% trebuie să fie cumpărate de persoane fizice, iar cota redusă se aplică numai în cazul locuințelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare. Prevederile acestei legi (după promulgare) vor intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2021. Această modificare legislativă dorește a aduce răspunsuri la problemele generate de noile realități sociale și economice, necesitatea modificării rezultând din evoluția cursului de schimb leu-euro, evoluția prețurilor în domeniul imobiliar și din actualele realități economico-sociale (inclusiv referitor la efectele pandemiei de Covid-19).

„Intenția legiuitorului, încă de la momentul introducerii acestei cote de TVA de 5% pentru livrarea locuințelor (2008) a avut în vedere atât o componentă economică, cât și o componentă socială. În ceea ce privește componenta economică, s-a vizat dezvoltarea și încurajarea tuturor sectoarelor economice relevante din domeniul imobiliarelor, prin măsuri care să antreneze pe verticală și pe orizontală companiile de construcții, fabricile de materiale de construcții, mobilier, electrocasnice etc., precum și furnizorii de produse și servicii conexe. Componenta socială viza măsuri concrete pentru susținerea populației, în special familiile tinere, care urmăreau să achiziționeze o locuință”, se precizează în expunerea de motive de pe site-ul Camerei Deputaților.

În aceeași expunere de motive se notează faptul că „la Cluj-Napoca, reglementarea actuală (plafonul de 450 000 de lei) a devenit total anacronică, din cauza dezvoltării spectaculoase a acestui oraș, clujenii putând beneficia de cota redusă de TVA de 5% pentru achiziționarea unui apartament de numai 50 mp. În aceste condiții, cea de-a doua limitare impusă de reglementarea actuală (120 mp utili) nu mai are nicio valoare și nicio aplicabilitate practică, pentru că nu mai poate fi atinsă (...) Această situație defavorizează majoritatea familiilor tinere, fiind astfel în contradicție cu scopul inițial al legiuitorului care viza componenta socială.” În expunerea de motive se consideră, de asemenea, că în 120 mp utili se pot construi apartamente de 3 sau 4 camere și, luând în considerare prețurile actuale la nivel național, ar rezulta că valoarea unui astfel de apartament în prezent ar fi de cel puțin 140 000 de euro, creșterea pragului până la această valoare urmând a ajuta, implicit, și la creșterea economiei, în contextul pandemiei („dezvoltarea sectorului imobiliar va genera creșterea numărului locurilor de muncă și  va antrena dezvoltarea tuturor sectoarelor economice generatoare de bunuri și servicii conexe”). Inițiatorii proiectului consideră, în plus, că noul prag propus va conduce la posibilitatea dezvoltării, încă din faza de proiect, a unor apartamente mai mari, mai elegante și mai adecvate cerințelor moderne.

Așadar, din 2021, la Cluj, cumpărătorii ar putea achiziționa locuințe mai spațioase cu TVA de 5%. Welt Imobiliare vă stă la dispoziție cu un portofoliu larg de imobile, potrivite bugetului și necesităților dumneavoastră! Ne puteți contacta aici.