Revitalizarea malurilor Someșului va pune în valoare proprietățile imobiliare din Iris până în Grigorescu

Revitalizarea malurilor Someșului va pune în valoare proprietățile imobiliare din Iris până în Grigorescu „Revitalizarea culoarului de mobilitate nemotorizată aferent Someșului, modernizarea și extinderea infrastructurii pietonale și ciclistice pe malurile râului, zona 1 - Lunca Someșului Mic, zona 2 – Parcul Armătura, zona 3 - Platoul Sălii Sporturilor” reprezintă un proiect integrat al municipalității, pe fonduri europene, care va pune în valoare și proprietățile imobiliare de pe aliniamentul râului ce străbate Clujul din Iris, prin Centru, Plopilor, până în Grigorescu.

Zona supusă revitalizării urbane cuprinde malurile intravilane ale Someșului în dreptul străzilor Ioan Paul, 1 Decembrie 1918, Plopilor, Gavril Muzicescu, Sigismund Toduță, Splaiul Independenței, Mamaia, Dragalina, precum și Parcul Rozelor, Iuliu Hațieganu, pacul Armătura, malul Someșului de pe strada Oașului, spațiul public al Platoului Sălii Sporturilor.

Proiectul vizează extinderea și modernizarea rețelei de alei pietonale și velo, a trotuarelor, precum și a spațiilor publice aferente: plantații de aliniament, zone verzi, dotări de agrement, locuri de joacă, mobilier urban, iluminat public, rețele wi-fi. De asemenea, este prevăzută remodelarea malurilor râului, în vederea îmbunătățirii accesibilității acestuia și a relației între spațiile publice și Someș. Se dorește realizarea unui pod pietonal în zona Parcul Rozelor – Grigorescu, în zona Parcul Armătura – strada Nădășel, remodelarea malurilor pârâului Nădaș.

Îmbunătățirea calității spațiului public și a mediului natural din arealul culoarului râului Someș va duce, cu siguranță, la o impulsionare a dezvoltărilor imobiliare în zonele riverane și la o creștere a valorii apartamentelor, deja foarte bine cotate, din aceste zone, care le vor oferi locuitorilor (proprietari sau chiriași) vecinătăți naturale amenajate la cele mai moderne standarde.

Reamenajarea malurilor Someșului, prin crearea unei rețele coerente de piste de biciclete, va însemna și o mobilitate urbană mai facilă pentru cei care preferă deplasarea în oraș cu mijloace nemotorizate. Mersul pe jos, ciclismul și alte modalități de deplasare ce nu implică mașina personală vor fi o reală plăcere pentru cei care vor locui în zonă, după ameliorarea peisagistică și de infrastructură a malurilor râului.

Proiectul trece, în prezent, prin aprobările necesare din partea Consiliului Local, el putând deveni realitate în următorii ani. Cu siguranță, o investiție realizată acum va însemna, după finalizarea reabilitării malurilor Someșului, un profit substanțial pentru orice dezvoltator sau proprietar de apartamente (prin revânzare sau închiriere).

Conform raportului Analize Imobiliare, realizat pentru ultimul trimestru al anului 2019, în Iris, cartier ce va beneficia de noul proiect, prețurile au crescut cu 6,5% în ultimele trei luni ale anului trecut, ajungând la valoarea medie de 1600 de euro pe metru pătrat. Apartamentele din arealul central au ajuns la 2020 euro/mp, de la 1940 euro/mp în trimestrul precedent. În Plopilor, la finalul anului 2019, prețul mediu de tranzacționare era de 1840 euro/mp. În Grigorescu, prețurile s-au majorat în ultimele 3 luni ale anului 2019 cu 2,3%, până la 1 640 euro/mp.

Atât vechile cartiere rezidențiale ale Clujului (Plopilor, Grigorescu), cât și cele mai noi (cum este Irisul, o fostă zonă industrială), au fost pe un trend de creștere în ultima perioadă, tendință ce se va menține și care s-ar putea chiar accelera, odată cu investițiile masive în spațiile publice, care vor influența și prețurile apartamentelor.

Vor exista, cu siguranță, mulți chiriași care vor dori să locuiască într-un apartament aproape de malurile modernizate ale Someșului, unde vor putea face mișcare, se vor putea relaxa sau de unde se vor putea deplasa cu bicicleta până în Centru. Vor fi și mulți investitori care vor simți valul favorabil pentru imobiliare, care va veni odată cu revitalizarea râului, investitori care vor dori să cumpere în zonele unde tranzacțiile imobiliare se vor dovedi foarte profitabile.

Cei care vor achiziționa apartamente acum, înainte de val, vor fi cei mai avantajați însă atunci când modernizările malurilor Someșului vor fi finalizate.

Consilierii Welt Imobiliare vă stau la dispoziție cu un portofoliu bogat de apartamente, dacă doriți să investiți în Cluj-Napoca, în cele mai bune zone ale orașului. Ne puteți contacta aici.

Foto: Facebook Rethinking Somes