Prima Casă 2019 – care sunt condițiile și ce puteți cumpăra la Cluj

Prima Casă 2019 – care sunt condițiile și ce puteți cumpăra la Cluj

La începutul acestei luni, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a anunțat lansarea Programului Prima Casă 2019, ca urmare a primirii, din partea Ministerului Finanțelor Publice, a acordului de distribuire pentru suma de 1,987 miliarde lei din plafonul total de 2 miliarde lei alocat pentru anul 2019.

Conform oficialităților, Programul Prima Casă 2019 beneficiază de aceleași condiții de acordare a garanției statului roman pentru finanțările aprobate de băncile participante.Programul Prima Casă 2019 va fi derulat prin intermediul a 15 bănci finanțatoare: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Marfin Bank, Credit Agricole, Leumi Bank și Intesa Sanpaolo Bank.

2 miliarde de lei în 2019 și procese operaționale îmbunătățite

Plafonul total al garanțiilor ce pot fi emise în anul 2019, potrivit art.1 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 60/2009, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 368/2009, cu modificările și completările ulterioare, este în cuantum de 2 miliarde lei și a fost aprobat prin Hotărarea de Guvern nr.93/2019.
„Timp de 10 ani Programul Prima Casă a extins în mod natural accesul la creditare pentru persoanele tinere, cu vârste până la 35 de ani, oferindu-le șansa de a achiziționa o locuință. Eficiența și notorietatea programului se bazează pe parteneriatul construit între statul roman, ca inițiator, FNGCIMM, băncile finanțatoare și beneficiari, care au privit cu responsabilitate oportunitatea unică de a accesa un credit imobiliar în condiții foarte avantajoase, cu un avans de minimum 5% și cu costuri totale de finanțare plafonate. Până la finele anului 2018, FNGCIMM a acordat peste 260.000 de garanții și promisiuni de garantare pentru achiziționarea sau construcția de locuințe pe întreg teritoriul României. Suntem pregătiți de lansarea etapei corespunzatoare celui de-al unsprezecelea an al programului cu procese operationale îmbunătățite, cu tehnologii noi, cu parametri ce se situeaza în tendințele actuale din sectorul financiar”, a declarat Gheorghe Lăpădat, directorul general al FNGCIMM, cu ocazia relansării programului, în 2 martie 2019.
Potrivit oficialilor, noua aplicație de extragere/prelucrare automată a informațiilor, denumită la nivelul FNGCIMM „Alex”, utilizează tehnologia OCR - Recunoașterea Optică a Caracterelor (Optical Character Recognition) și facilitează transferul automat al datelor primite de la partenerii bancari în sistemul informatic al instituției. Se reduce astfel la minimum riscul de eroare cauzat de intervenția manuală în colectarea de date necesare analizării solicitărilor de garantare, timpul necesar soluționării putând fi considerabil diminuat.

Cum, până acum, obținerea creditului Prima Casă putea dura în jur de 3 luni, o diminuare a timpului de așteptare este binevenită, timpul lung de procesare a acestui tip de credit fiind principalul argument pentru care unii proprietari refuzau să le vândă clienților care doreau să cumpere prin Prima Casă.

O primă casă cu un buget redus 

Acordarea creditului se face în limita plafonului disponibil alocat de Ministerul de Finanțe. Sumele maxime ce pot fi oferite sunt următoarele:

- pentru locuințele mai vechi de 5 ani: 57.000 euro (57.000 euro în echivalent RON pentru creditele acordate în vederea achiziţionării unei locuinţe recepţionate la terminarea lucrărilor de construcţii noi sau de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic, după caz, cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat);

- pentru locuințele mai noi de 5 ani: 66.500 euro (66.500 EUR în echivalent RON pentru creditele acordate în vederea: achiziţionării unei locuinţe noi pentru care documentele de recepţie la terminarea lucrărilor de construcţii s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat; achiziţionării unei locuinţe consolidate pentru care documentele de recepţie la terminarea lucrărilor de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat). Pentru a fi eligibil pentru programul Prima Casă trebuie ca, la data solicitării creditului garantat, sau beneficiarul să nu dețină în proprietate exclusivă ori împreună cu soțul/ soția nicio locuință, indiferent de modul și de momentul în care a fost dobândită, fie să dețină în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția cel mult o locuință, dobândită prin orice alt mod decât prin Programul Prima Casă, în suprafață utilă mai mică de 50 mp.

Așadar, dacă aveți deja o locuință mai mică de 50 mp, achiziționată prin credit ipotecar sau cu banii cash, puteți cumpăra încă una prin programul Prima Casă. Și, în cazul locuințelor noi, cu TVA de 5%, începând din acest an.

Dacă sunteți eligibili pentru acordarea unui credit prin Programul Prima Casă și aveți avansul minim de 5%, acum este momentul căutării locuinței mult dorite!

Ce puteți cumpăra la Cluj prin Prima Casă?

Locuințe mai noi de 5 ani, până în 66.500 euro.Până în această sumă puteți găsi prin intermediul Welt Imobiliare apartamente de 1 sau 2 camere în cartierele Iris, Mărăști, Mănăștur (zona Edgar Quinet), Zorilor, în Baciu, Florești sau pe Valea Gârbăului.Locuințe mai vechi de 5 ani, până în 57.000 de euro. Până în această sumă puteți cumpăra, prin intermediul Welt Imobiliare, apartamente cu 1 camera sau cu 2 în cartierele Gheorgheni, Mărăști, Mănăștur, Dâmbul Rotund, Iris, Grigorescu, Andrei Mureșanu, Someșeni, Gruia, Zorilor, Bună Ziua, în zona semicentrală a Clujului, în Baciu, Florești sau Apahida. 

Brokerii Welt Imobiliare va stau la dispoziție pentru a găsi împreună o primă casă cât mai confortabilă și mai bună ca preț!