Piața imobiliară își continuă creșterea și în această toamnă

Piața imobiliară își continuă creșterea și în această toamnă

Conform portalului compariimobiliare.ro, „piața imobiliară clujeană continuă un trend ascendent la început de toamnă”, chiar dacă diferența de preț față de aceeași perioadă a anului trecut nu este foarte mare.

Creșterea este una „domolită”, prețul mediu pe metru pătrat util al apartamentelor din Cluj-Napoca a fost în luna septembrie a acestui an doar cu 71 de euro mai mare decât în septembrie 2018. 1676 euro/mp este noua valoare de referință.

După o vară toridă, în care birourile notarilor publici au fost supraaglomerate de clienții ce încheiau contracte de vânzare-cumpărare, era normal ca prețurile să crească ușor. Mecanismul psihologic e simplu: rudele, prietenii, cunoștințele, vecinii celor ce și-au vândut apartamentele în vară au aflat că există la Cluj mulți cumpărători hotărâți, dispuși să ofere prețul mare cerut pentru apartamente. Unii proprietari au decis să pluseze față de prieteni/vecini, așa că acum cer deja puțin mai mult.

Piața imobiliară s-a stabilizat însă la nivel de prețuri în ultimul an, așa că orice creștere exagerată ar putea duce la dificultatea vânzării proprietății supraevaluate. Sunt, însă, zone, în care prețurile mari nu au scăzut deloc apetitul cumpărătorilor.

Sopor, locul I pe podiumul prețurilor, în luna septembrie

Conform compariimobiliare.ro, Sopor a ajuns în luna septembrie cea mai scumpă zonă din Cluj-Napoca, cu 2012 euro/mp, „fiind miza tuturor celor care își doresc o locuință în cartierul ce se anunță «model» în urbanismul românesc”.

Aici ar urma să se dezvolte un cartier mai mare decât vechiul Mănăștur, cu o infrastructură foarte bine pusă la punct. În plus, apropierea de Iulius Mall, de vechiul Gheorgheni, de FSEGA, face ca această zonă să fie una dintre cele mai bine cotate.

Proprietățile din arealul Mihai Viteazul au fost în luna septembrie pe locul II pe podium, cu 1921 euro/mp. În Centru, locuințele s-au vândut cu 1904 euro/mp, în Plopilor cu 1844 euro/mp, iar în Andrei Mureșanu cu 1797 euro/mp.

Tendințele s-au menținut, așadar, ca și în anii trecuți, zonele foarte căutate rămânând aceleași, cu excepția „vedetei” Sopor, care a cunoscut un avânt deosebit prin ansamblurile rezidențiale moderne, amplasate aproape de punctele cheie ale orașului.

Conform statisticilor compariimobiliare.ro, prețul mediu pe metru pătrat util al apartamentelor de vânzare în Cluj-Napoca a crescut în septembrie cu 35 de euro pe metru pătrat față de luna precedentă și cu 71 de euro față de valoarea de anul trecut. 1 675 de euro pe metru pătrat, ca cifră medie, este un preț care arată că piața imobiliară este încă una plină de resurse, că orașul atrage foarte mulți cumpărători, că apartamentele sunt la mare căutare.

Datele statistice ale începutului de octombrie

La începutul lunii octombrie, cele mai căutate zone au fost Mărăști, Mănăștur și Gheorgheni, ce au împărțit aproximativ egal 38 de procente, urmate de zona centrală cu 7%, de Zorilor cu 6%, Bună Ziua – 5%, Grigorescu – 4%, Florești – 4%, Plopilor – 3%, Andrei Mureșanu – 3%. Putem astfel constata că cele mai scumpe cartiere nu sunt neapărat și cele mai căutate, cumpărătorii (26%) fiind predominant atrași de cartierele mai ieftine - Mărăști și Mănăștur.

Apartamentele de 2 camere au fost căutate în procent de 48%, 30% dintre potențialii cumpărători s-au orientat spre cele de 3 camere, doar 13% spre o cameră și 8% spre apartamentele de 4 camere. Așadar, apetitul cumpărătorilor este stimulat în special de apartamente care le oferă un minim de confort la un preț mai accesibil.

Acestea sunt prețurile pe cartiere, conform statisticilor compariimobiliare.ro:


Concluzia? Avem, în continuare, la Cluj, o piață imobiliară sănătoasă, una dintre cele mai scumpe din țară, dar și una dintre cele mai căutate.

Brokerii Welt Imobiliare vă stau la dispoziție cu cele mai bune oferte, pentru a vă ajuta să găsiți cel mai potrivit apartament pentru o investiție profitabilă sau pentru un nou sentiment de „acasă”! Ne puteți găsi aici.