La ce sunt atent când cumpăr o locuinţă?

La ce sunt atent când cumpăr o locuinţă?

Cumpărarea unei case sau a unui apartament nu este nici pe departe un proces simplu. Chiar dacă momentul de faţă este unul favorabil achiziţionării unei locuinţe, iar capitalul necesar vă este la dispoziţie, este nevoie de mult mai mult pentru a face o alegere potrivită. Un pas atât de mare nu trebuie tratat cu uşurinţă. Prin urmare, am alcătuit o listă de 9 lucruri pe care trebuie să le aveţi în minte atunci când vă pregătiţi să faceţi acest pas.

1. Asiguraţi-vă că aveţi finanţarea bine pusă la punct

Acesta este sfatul cel mai des oferit de către brokerii care acţionează în acest domeniu. Este important ca promitentii cumpărători să aibă toate detaliile finanţării bine puse la punct, pentru a fi pregătiţi în momentul când găsesc locuinţa ideală. Piaţa cumpărătorilor este una marcată de competiţie. Faceţi din timp toate demersurile necesare asigurării capitalului, fie că acesta vine de la un credit bancar, fie din venituri proprii.

2. Analizați-vă orizontul temporal

Dacă priviţi lucrurile din perspectiva unui termen mai scurt, s-ar putea să vă întrebaţi dacă locuinţa aleasă este o investiţie bună, dacă este genul de proprietate care va fi atractivă pentru următorul cumpărător. O casă aflată în apropierea liniilor de cale ferată s-ar putea să nu fie ceea ce majoritatea oamenilor caută. Însă, pe de altă parte, pentru cei care au de gând să stea mai mult, s-ar putea ca dezavantajul gălăgiei trenurilor să fie contracarat de faptul că locuinţa are suprafaţă utilă mare sau de existenţa unor sisteme de învăţământ bune în apropiere.

3. Informaţi-vă asupra stării pieţei imobiliare

Ca să faceţi o alegere bună, este esenţial să cunoaşteţi piaţa în care doriţi să faceţi o achiziţie atât de importantă cum este cumpărarea unei locuinţe. Informaţi-vă asupra preţurilor cu care s-au vândut genul de locuinţe pe care le căutaţi, pe o perioadă de 3-6 luni înainte. Aici intervine ajutorul dat de agenţii imobiliari pricepuţi, care cunosc foarte bine starea pieţei şi vă pot oferi o idee asupra preţului just pe care aţi putea să-l plătiţi pentru o anumită proprietate. Puteţi să faceţi acest pas şi fără a consulta o agenţie imobiliară, însă informaţiile pe care le pot oferi profesionistii imobiliari pot face diferenţa între o investiţie de succes şi o pierdere de câteva mii de euro.

4. Căutaţi şi cumpăraţi în limita posibilităţilor dvs.

Dacă am învăţat un lucru în timpul crizei, acesta este că nu trebuie să ne întindem mai mult decât ne e pătura. Abordaţi în mod realist căutarea pentru locuinţa dvs. ideală. Nu luaţi în considerare case sau apartamente pe care nu vi le puteţi permite. În cazul în care cumpăraţi o locuinţă, nu vă aşteptaţi ca preţurile să continue să crească. S-ar putea să aveţi o surpriză neplăcută.

5. Dacă aşteptaţi că preţurile să mai scadă, aşteptaţi degeaba

Piaţa imobiliară seamănă puţin cu bursa, în sensul că ambele sunt destul de imprevizibile. Însă este puţin probabil că preţurile să scadă în continuare.

6. Nu vă lăsaţi distraşi de aparenţe

Cumpărătorii ar trebui să ştie că mulţi vânzători vor încerca să-şi prezinte locuinţele în lumina cea mai favorabilă. Dacă o casă a fost aranjată în mod special pentru vânzare, de multe ori, decoraţiunile interioare şi mobilierul pleacă odată cu vânzătorii. Cumpărătorii nu trebuie să fie distraşi de aparenţe. Recomandăm cumpărătorilor să fie atenţi la unele trucuri folosite de vânzători: muzică ambientală poate fi folosită ca să acopere zgomotele traficului sau cele cauzate de trafic; ferestrele pot fi acoperite ca să ascundă o privelişte neatrăgătoare. Distraşi fiind de modul în care este mobilată o locuinţă cumpărătorii pot avea o percepţie greşită asupra dimensiunii reale a camerei.

7. Pregătiţi-vă întrebările

Vânzătorii ar trebui să fie pregătiţi să răspundă la diverse întrebări referitoare la starea locuinţei puse în vânzare: cât de vechi este acoperişul, sistemul de încălzire şi ferestrele; pentru o casă, este important să întrebaţi dacă subsolul a fost inundat vreodată în timpul cât vânzătorul a locuit acolo. Trebuie să fiţi informaţi despre munca de întreţinere şi renovaţiile recente la care a fost supus imobilul de care sunteţi interesat. Iar dacă tot vorbim de starea construcţiei, renovări şi întreţinere, trebuie să aflaţi dacă toate actele sunt în regulă şi dacă toţi contractanţii au fost plătiţi. În general, trebuie să vă asiguraţi că locuinţa nu are sarcini anterioare.

8. Dacă vă gândiţi să cumpăraţi o locuinţă nou-nouţă...alegerea poate fi foarte bună!

Luaţi, totuşi, în considerare faptul că, un imobil care a fost locuit a fost “testat”. Vânzătorii vă pot da informaţii preţioase în această privinţă, de pildă, dacă acoperişul este în stare bună sau dacă subsolul a fost inundat vreodată în timpul unei ploi torenţiale. O casă este nouă o singură dată. Cumpărarea unei locuinţe noi este un risc pe care vi-l asumaţi. Să aveţi în vedere că de obicei, construcţiile noi sunt mult mai scumpe decât cele vechi.

9. Analizaţi valoarea intrinsecă a unei locuinţe

"Cumpărarea unei locuinţe a fost dintotdeauna atât o decizie de consum, cât şi o investiţie", spune Nicolas Retsinas, directorul Centrului Comun pentru Studiul Locuinţelor din cadrul universităţii Harvard. În anii recenţi, lucrurile s-au schimbat puţin iar cumpărarea unei case a devenit mai mult o decizie de investiţie. Întrebări precum “E acesta un loc potrivit pentru a-mi întemeia o familie?” şi “Se află această locuinţă în apropierea lucrurilor care sunt importante pentru mine?” vor cântări mai mult în procesul de luare a acestei decizii. Noi vă urăm mult noroc şi sperăm ca informaţiile oferite vă vor servi pentru a lua cea mai bună decizie.

Sursa: Boston.com

Florina T, Welt Imobiliare