Un amplu proiect de modernizare vizează zona Liceului Blaga din cartierul Gheorgheni

Diverse
15/04/2024

Un amplu proiect de modernizare vizează zona Liceului Blaga din cartierul Gheorgheni

Proiectul de extindere și modernizare a liceului „Lucian Blaga”, cuprinzând și spațiul urban din jurul unității de învățământ (Aleea Băișoara, Aleea Băița, Aleea Bizușa, Aleea Scărișoara), a fost supus recent dezbaterii publice. Prin această inițiativă, municipalitatea a vizat optimizarea proiectului prin colectarea opiniilor locuitorilor din această zonă rezidențială, una foarte bine cotată imobiliar, datorită specificului cartierului Gheorgheni - unul dintre vechile cartiere consacrate ale Clujului, care oferă o calitate superioară a vieții prin facilitățile sale: spații verzi, o bază de agrement relativ recent inaugurată, un mare spațiu comercial, școli, licee ș.a.m.d.

Noul proiect de modernizare va crește, cu siguranță, în tandem cu calitatea locuirii, și valoarea imobilelor adiacente. În acest cartier, în prezent apartamentele se vând cu prețuri medii de 2800 euro/mp, iar casele cu 2900 euro/mp, valori care ar putea spori în urma investițiilor publice.

Proiectul de extindere și modernizare a liceului „Lucian Blaga” și de modernizare a zonei adiacente vizează un spațiu cu o mare densitate a populației, în această școală învățând peste 1000 de elevi. Pentru a găsi varianta cea mai adecvată de rezolvare a problemelor actuale generate de marea densitate urbană, municipalitatea a realizat un concurs de soluții de arhitectură, conceptul câștigător fiind supus dezbaterii pentru a fi adaptat nevoilor locuitorilor. 

Conceptul propus pentru revitalizarea zonei are ca principale obiective creșterea calității actului educațional, creșterea accesibilității școlii și a siguranței elevilor și deschiderea școlii către comunitate. Soluțiile expuse vor da o nouă dimensiune de modernitate cartierului Gheorgheni, fiind prietenoase cu mediul și cu riveranii (panouri fotovoltaice, sisteme de recirculare a aerului, sistem inteligent de management al clădirii liceului, recuperarea apelor pluviale ș.a.) De asemenea, este adusă în discuție refacerea legăturilor cu parcul Detunata și reorganizarea spațiilor urbane pentru a se crea zone de recreere care să poată fi utilizate atât de elevi, cât și de comunitate (precum piețe volante).

Spațiile actuale ale liceului și funcțiunile sale ar urma să fie extinse cu 6 noi săli pe amplasamentul de la sud și cu amenajări suplimentare pentru elevi: săli de sport, cabinet pentru arte și muzică, laboratoare, bibliotecă, cabinet medical, cabinet stomatologic, zonă de cantină, sală festivă, sală de tratament, grupuri sanitare noi și accesibilizate pentru persoane cu dizabilități. Curtea școlii este reproiectată pentru a oferi suprafețe verzi cât mai mari. Proiectul nu propune eliminarea împrejmuirii școlii, ci retragerea ei în zona acceselor principale în așa fel încât în fața școlii să se creeze o zonă de așteptare pentru părinți, pe modelul Liceului Onisifor Ghibu, pentru a se decongestiona și facilita traficul rutier.

Străzile din jurul liceului vor fi modernizate pe baza principiilor ”walkable city”(orașul pentru pietoni și smart city), urmând a fi implementate soluții de mobilitate inteligentă pentru aglomerarea din acest areal intens populat. Reconfigurarea acceselor și a circulației auto și pietonale vor ajuta la fluidizarea în orele de vârf, în care copiii ajung și pleacă de la școală. 

Noile investiții publice țintesc o creștere semnificativă a calității actului educațional, a siguranței elevilor, un mediu mai verde, mai integrat, adaptat nevoilor actuale ale locuitorilor din Gheorgheni. 

Zona, edificată în anii 1964 - 1970, proiectată din start echilibrat, cu spații verzi, parcuri, zone de agrement, instituții publice de învățâmânt și centre de cartier, a continuat să se dezvolte armonios de-a lungul anilor, devenind astăzi una dintre preferatele clujenilor. Noul proiect vine să pună în valoare și să îmbogățească structura urbană deja existentă, iar plusul de valoare urbanistică se va traduce și într-o potențare a imobilelor care vor fi și mai căutate și mai apreciate!

Dacă doriți să investiți într-o locuință în această zonă sau în alte arealuri în curs de modernizare ale Clujului, Welt Imobiliare vă oferă un portofoliu bogat de alegeri. Căutăm împreună, reușim împreună!