Locuitorii din mai multe cartiere se pot bucura de noul Parc Feroviarilor, recent inaugurat

Diverse
01/03/2024

Locuitorii din mai multe cartiere se pot bucura de noul Parc Feroviarilor, recent inaugurat

Locuitorii din mai multe cartiere ale Clujului se pot bucura acum de noul Parc Feroviarilor, recent inaugurat. Acesta nu este un parc oarecare, ci o suprafață verde extinsă, cu amenajări moderne, în prelungirea unui alt parc revitalizat în anul 2023, Parcul Armătura. Împreună, cele două parcuri transformă radical mai multe cartiere, oferindu-le riveranilor spații verzi de calitate, sporind calitatea vieții și, implicit, valoarea proprietăților imobiliare. 

Pornind din dreptul străzii Nădășel, din Iris, prin Parcul Armătura, de-a lungul străzii Oașului, ajungem până în zona străzii Traian, de unde, traversând noul pod Oașului - Răsăritului, intrăm în Parcul Feroviarilor, care se întinde până spre strada Anton Pann, în apropierea străzii București din cartierul Mărăști. Locuitorii din Iris pot ajunge acum în zona semicentrală a orașului, în zona Gării, în Piața Mihai Viteazul, Piața Abator, ori în cartierul Mărăști, străbătând, la pas, într-o jumătate de oră, un spațiu natural plăcut și relaxant. Clujenii din zonele adiacente se pot acum plimba cu copiii pe malul Someșului, cei mici se pot juca într-o zonă verde dotată adecvat, iubitorii de natură se pot deconecta, în apropierea locuinței, în noile parcuri, fără a mai fi nevoiți să meargă până în Parcul Central. 

Noile parcuri de cartier le aduc clujenilor, aproape de casă, facilități moderne, atractive, la standardele urbanistice actuale. 

Parcurile Feroviarilor și Armătura fac parte dintr-un proiect mai amplu de investiții publice care vizează dezvoltarea spațiilor verzi și crearea unui culoar verde-albastru de-a lungul râului Someș. Acest culoar include și modernizarea malurilor râului din Grigorescu până în zona centrală și reabilitarea zonei platoului Sălii Sporturilor, oferind spații verzi generoase pentru mișcare și petrecere a timpului liber. 

Prin acest proiect, Parcul Feroviarilor a redevenit una dintre cele mai atractive zone de relaxare, joacă și promenadă ale Clujului. Obiectivul investiției de peste 9 milioane de euro a constat în amenajarea suprafeței de 5,3 hectare, integrarea malului drept al Someșului în arealul de mobilitate și recreere din zonă, plus modernizarea străzii Parcul Feroviarilor. 

Amenajările complexe au cuprins alei pietonale de acces pentru toate categoriile de utilizatori, spații plantate cu vegetație, arbori și arbuști, zone de gazon, iluminat general și arhitectural cu sistem LED, mobilier urban pentru odihnă și pentru activităţi recreative, locuri de joacă pentru copii și mici amfiteatre. Proiectul de modernizare a presupus plantarea a 555 de arbori, 32.500 de arbuşti şi 5.500 bucăţi flori perene. Pe latura estică a parcului sunt prevăzute câteva movile din pământ cu gazon și arbori, care delimitează natural parcul de strada Parcul Feroviarilor. S-au amenajat două lacuri de retenţie a apelor pluviale, sub forma a două zone umede. Vecinătățile acestor zone umede sunt amenajate cu vegetație tipică, ce va încuraja dezvoltarea și susținerea unui ecosistem specific. 

Malurile râului Someș sunt parte din proiectul de amenajare pe porțiunea din dreptul Parcului Feroviarilor, asigurându-se astfel accesul la apă. Râul a devenit parte componentă a parcului, cu două noi legături pietonale între maluri. Realizarea a două pasarele pietonale peste râul Someş creează noi trasee de traversare a zonei pe direcția est-vest. Amenajarea este minim invazivă, cu alei din piatră, vegetație, gazon, arbori și arbuști, iluminat cu sistem LED şi mobilier urban pentru odihnă. Parcul mai cuprinde pavilioane multifuncționale, sistem de irigații automatizat, toaletă automată cu acces și pentru persoanele cu dizabilităţi.

Prin toate aceste noi amenajări, Parcul Feroviarilor, completat de vecinul său mai mic, Parcul Armătura, devine un spațiu verde primitor și încăpător, chiar și în cele mai aglomerate perioade, oferindu-le locuitorilor din cartierele învecinate, și nu numai, un nou motiv pentru a se bucura de viața la Cluj și de proprietățile pe care le dețin sau în care locuiesc în chirie. Proprietăți care, oferind condiții mai bune de trai, vor continua să își sporească valoarea.

Welt Imobiliare vă poate ajuta să finalizați cu succes căutarea unei locuințe în cele mai ofertante zone ale orașului. Vă invităm să ne contactați pentru a beneficia de sprijinul consilierilor noștri care vă oferă un portofoliu bogat de imobile!