Programul Noua Casă continuă și în 2024

Diverse
13/02/2024

Programul Noua Casă continuă și în 2024

Programul Noua Casă continuă și în acest an, venind din nou în sprijinul tinerilor care își doresc să devină proprietarii primei lor locuințe.

Scurt istoric

Programul Prima Casă a fost lansat în anul 2009. Până la finalul anului 2023, au fost acordate 333.219 garanţii și promisiuni de garantare în valoare totală de 31,57 miliarde lei, ce au susținut credite în valoare de 63,8 miliarde lei. Timp de un deceniu și jumătate, programul a contribuit la stabilizarea și la maturizarea pieței imobiliare, precum și a pieței creditelor ipotecare. 

Programul Noua Casă a fost aprobat în anul 2020 sub o formă îmbunătățită pentru a permite achiziționarea unor locuințe mai spațioase, respectiv mai scumpe, dar a păstrat spiritul programului de succes Prima Casă.

Anul trecut, prin Noua Casă au fost acordate 1.940 garanţii în valoare totală de 245.743.854 lei, cu o valoare a creditelor de aproximativ 485.518.906 lei.

Programul a fost accesat în special de tineri cu vârsta cuprinsă între 26 și 35 de ani, majoritatea finanțărilor fiind solicitate pentru achiziționarea unui apartament, cu suprafața cuprinsă între 50-100 mp, cu un preț între 50.000 – 100.000 euro.

Noua Casă 2024

Ministerul Finanțelor a elaborat actul normativ necesar alocării, pentru anul 2024, a unui plafon de garanții de 1 miliard de lei, pentru continuarea în condiții optime a programului Noua Casă.  

Potrivit oficialilor, principalul argument pentru care programul continuă și în acest an este efectul generat: o mână de ajutor celor care își doresc să-și clădească propriul cămin, să-și scrie propria poveste. Noua Casă a dus la creșterea accesului la proprietate pentru familiile cu venituri medii, facilitând stabilitatea locativă și îmbunătățind calitatea vieții pentru mulți români. Programul a generat și importante beneficii conexe: atragerea de investiții private în sectorul imobiliar și îmbunătățirea calității zonelor urbane.

În ce condiții putem aplica pentru Noua Casă?

Noua Casă 2024 se acordă în lei, pentru achiziția unei singure locuințe, iar valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de:

· 66.500 euro - pentru locuințe noi, vechi sau consolidate, al căror preț este de maximum 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5%;

· 119.000 euro - pentru locuințe noi (pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de construcții s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat), al căror preț este de maximum 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat fiind de 15%.

Perioada de creditare nu poate depăși 30 de ani. 

Programul permite şi achiziționarea unor proprietăți cu valori ce depăşesc 70.000 / 140.000 euro cu condiția achitării diferenței din surse proprii.

Dobânda ce urmează a fi plătită este variabilă, calculată în funcție de Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), la care se adaugă o marjă fixă de circa 2%.

Accesând Programul, veți avea calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul şi va trebui să dispuneți de avansul minim obligatoriu pentru locuința pe care o doriți şi de o sumă ce va fi blocată într-un depozit colateral, constituit ca garanție pentru acordarea creditului, blocat până la rambursarea integrală a creditului şi nepurtător de dobândă. Suma va reprezenta echivalentul a 3 rate de dobândă.

Dacă doriți să aplicați pentru un credit Noua Casă, trebuie să vă încadrați în una dintre cele două situații:

· Nu dețineți în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul/soția nicio locuință, indiferent de modul în care a fost dobândită;

· Dețineți în proprietate cel mult o locuință, cu o suprafață utilă mai mică de 50 mp, dar care nu a fost achiziționată prin programul Prima Casă.

Programul nu are limită de vârstă şi poate fi accesat fie singur, fie împreună cu partenerul de viață, dacă îndepliniți amândoi criteriile de eligibilitate.

Dacă unul dintre soți este sau a fost beneficiar al Programului, cu consultanță din partea băncii, există posibilitatea de a accesa creditul Noua Casă doar soțul care îndeplineşte condiția legată de accesarea unei singure locuințe în cadrul Programului şi care va avea calitatea de împrumutat, celălalt având doar calitatea de garant/ coplătitor. Garantul, persoana fizică, soț/soție al/a beneficiarului, este parte semnatară a contractului de garantare, are calitatea de co/proprietar al locuinței achiziționate în cadrul Programului, îşi asumă toate obligațiile şi beneficiază de aceleaşi drepturi ca şi împrumutatul.

Chiar dacă imobilul dorit nu este finalizat, ori dacă nu v-ați hotărât încă asupra locuinței pe care vreți să o cumpărați, puteți utiliza creditul Noua Casă optând pentru o Promisiune unilaterală de creditare, emisă de bancă, completată de o promisiune de garantare emisă de FNGCIMM. Valabilitatea maximă a promisiunilor de creditare/garantare este de 18 luni.

Welt Imobiliare vă stă la dispoziție cu un portofoliu bogat de oferte pentru a vă ajuta să găsiți mai ușor locuința mult dorită. Apelând la noi, căutăm împreună, reușim împreună!