Locuitorii din Zorilor - Observator se bucură de un nou parc din această primăvară

Diverse
02/04/2024

Locuitorii din Zorilor - Observator se bucură de un nou parc din această primăvară

Începând din această primăvară, clujenii se pot bucura de un nou parc inaugurat într-unul dintre cele mai bine cotate cartiere ale Clujului - Zorilor. Noul spațiu verde, amenajat pe strada Observatorului, cuprinde o suprafață de 1,2 hectare și se adresează tuturor categoriilor de vârstă, într-o zonă deficitară până acum de spații publice pentru joacă și relaxare. 

Proiectul verde a inclus plantarea a 188 arbori și a 244 arbuști, montarea unui sistem de irigație modern și amenajarea de alei realizate din materiale permeabile, pentru un impact minim asupra mediului. 90% din cuprinderea parcului este reprezentată de suprafață verde, restul cuprinzând alei, piste de biciclete și edificări specifice unui parc, la standardele urbanistice actuale. Accesul persoanelor cu dizabilități este, de asemenea, asigurat în toate zonele parcului. 

Noul areal de promenadă, odihnă și mișcare beneficiază de amenajări variate, pentru a se potrivi dorințelor și nevoilor cele mai diverse. Spațiul înglobează o zonă cu fântâni pavimentale, un loc de joacă cu dotări moderne pentru copii, o zonă de recreere pentru seniori, cu mese de șah, o zonă de fitness, locuri de promenadă și piste pentru biciclete, un grup sanitar cu funcție de autocurățare și cișmele, o parcare pentru biciclete, bănci, sistem de supraveghere cu camere video. Sistemul de iluminat LED prevăzut va putea fi controlat prin telegestiune, iar întreaga infrastructură tehnico-edilitară este amplasată în subteran, pentru un cadru natural modern, sigur, și, în același timp, minim invaziv.

Acest proiect a presupus o investiție de peste 1,6 milioane de euro, investiție care însă se va reflecta în calitatea vieții locuitorilor din zonă și în valoarea proprietăților imobiliare, care va fi potențată de această nouă facilitate publică. 

În cartierul Zorilor, în prezent, prețul mediu/metru pătrat util a ajuns la circa 2800 euro. Comparativ, în Mănăștur apartamentele se vând cu aproximativ 2300 euro/mp, în Mărăști cu 2750 euro, în Gheorgheni cu puțin peste 2800 euro, în Bună Ziua cu cca. 3050 euro, cu 2950 euro în Europa, cu 2800 euro în Grigorescu, în Iris cu 2500 euro, iar în zona Centrală cu prețuri medii care se situează în jurul sumei de 3200 euro.

Ce înseamnă toate aceste cifre în contextul revitalizărilor publice și inaugurărilor de noi spații verzi din ultimii ani? Valorile apropiate (sau în creștere) de preț din diferitele zone, și mai ales din zonele aflate în dezvoltare, ne indică o tendință de uniformizare în cartierele care se bucură de o infrastructură publică îmbunătățită prin lucrări de modernizare sau de reabilitare. Diferențele de calitate a locuirii tind să se estompeze odată cu diversele proiecte de investiții care le aduc clujenilor mai aproape de casă facilitățile de care au nevoie pentru traiul modern, spațiul verde fiind una dintre necesitățile majore. 

Indiferent că preferăm centrul orașului, cartierele consacrate ale Clujului (precum Zorilor), mai noile zone rezidențiale (Bună Ziua, Europa ș.a.), ori vechile zone industriale acum devenite preponderent rezidențiale (cum este Irisul), vom beneficia de confortul unui municipiu a cărei înflorire urbanistică se traduce nu doar în prețuri mai mari pentru locuințe, ci și în condiții mai bune de trai.

Pentru a închiria, vinde sau cumpăra locuințe sau spații comerciale în cele mai atractive zone din Cluj-Napoca apelați la consilierii Welt Imobiliare, care vă pot ajuta cu un portofoliu bogat de oferte!