Modernizarea Clujului în 2024: zonele cu cel mai bun potențial pentru achiziția de proprietăți

Diverse
01/02/2024

Modernizarea Clujului în 2024: zonele cu cel mai bun potențial pentru achiziția de proprietăți

Cluj-Napoca propune și pentru anul 2024 un buget generos de investiții publice menite a crește calitatea vieții locuitorilor. Clujenii vor continua să beneficieze de noi lucrări de dezvoltare și modernizare a spațiilor publice din cartiere, vor avea la dispoziție în viitor o infrastructură mai bună care, din punct de vedere imobiliar, se va traduce și prin proprietăți mai valoroase. Dacă vă gândiți să cumpărați acum un apartament sau o casă în Cluj-Napoca, ori dacă intenționați să deschideți un business și căutați un spațiu comercial, este util să cunoașteți potențialul de dezvoltare a zonei. Achiziția acum a unui imobil într-un areal care se va moderniza în următorii ani vă poate aduce o profitabilitate sporită a investiției.

Welt Imobiliare vă prezintă o sinteză a obiectivelor de investiții bugetate în acest an de către autoritățile publice, urmând a reveni ulterior cu detalii asupra fiecăruia, pe măsură ce vor avansa, pentru a vă asigura că sunteți mereu bine informați asupra dezvoltării orașului. 

Bugetul de dezvoltare a Clujului a crescut cu 43,11% anul acesta față de 2023, ajungând la circa 406 milioane de euro. Două treimi din acest buget sunt asigurate din fonduri europene și naționale, iar o treime din fonduri locale. Urmează a fi finanțate peste 150 de proiecte și programe pentru clujeni: pentru 24 de proiecte va începe implementarea în teren în acest an; 26 de proiecte vor fi finalizate în 2024; 14 proiecte vor debuta anul acesta; 61 de proiecte multianuale sunt în curs de derulare, iar 25 de programe sunt susținute și finanțate permanent. 

Proiecte care încep implementarea în teren în 2024

Cele 24 de proiecte care încep implementarea în teren în 2024 sunt bugetate cu 240 de milioane de euro. Sunt proiecte majore, care vor da Clujului o nouă dimensiune urbană după realizare: centura metropolitană, metroul, Spitalul Regional de Urgență, conectarea Clujului la autostradă, bazin de înot în Borhanci, școală gimnazială în Borhanci, liceu și sală de sport în Borhanci, grădiniță în Borhanci, creșă în Borhanci, utilități și infrastructură rutieră pentru HUB Educațional Borhanci, cămin de bătrâni, amenajare pistă de biciclete pe Calea Turzii – str. Observatorului, regenerare urbană zona Pieței 14 iulie - inclusiv străzile S.Toduță, T. Grozăvescu, G. Enescu și alte străzi/amplasamente adiacente, amenajare legături pietonale între Piața K. Liebknecht - Parc Iris și străzile adiacente, Parcul Primăverii, 18 autobuze electrice articulate, centru de colectare prin aport voluntar („CAV mic”), centru integrat de colectare prin aport voluntar („CAV mare”), reabilitare energetică blocuri de locuințe (16 proiecte/blocuri prin PNRR), stații de încărcare autovehicule electrice (4 locații), rampă temporară dezafectată, reabilitări energetice clădiri din unităţi de învățământ (31 de clădiri) - proiecte prin PNRR, 550 de parcări pentru biciclete în 11 containere securizate, automate stradale pentru transportul în comun.

Centura Metropolitană va avea în acest an o alocare de circa 30 de milioane de euro, metroul - 60 de milioane de euro, pentru Spitalul Regional de Urgență s-a obținut autorizația de construire, urmând a începe lucrările, pentru conectarea Clujului la autostradă lucrările sunt aflate deja în stadiul de execuție, hub-ul Borhanci beneficiază de o alocare de circa 42 de milioane de euro, pista de biciclete de pe Calea Turzii - strada Observatorului este în faza de achiziție publică, Piața 14 Iulie - în faza obținerii autorizației de construire, pentru Piața Karl Liebknecht există autorizație de construire, urmând a se da ordinul de începere a lucrărilor, pentru Parcul Primăverii vor începe lucrările în toamna acestui an, tot din toamnă flota de autobuze electrice va crește cu încă 18, iar 4 noi stații de încărcare pentru autovehicule electrice vor fi finalizate în 2024 (Baza sportivă Gheorgheni, CREIC, Sala Polivalentă, Piața Mihai Viteazul).

Proiecte care se finalizează în 2024

26 de proiecte, în valoare de 40 de milioane de euro, urmează a fi finalizate în acest an. Dintre cele mai importante, enumerăm: Park&Ride la Aeroport, panouri solare 4 clădiri publice (Școala „Ion Agârbiceanu”, Liceul Maranatha, Parking Hașdeu, Parking Fabricii), 3 mari proiecte de infrastructură stradală (Giuseppe Verdi, Valea Seacă, Valea Chintăului), lucrările la alte 10 străzi din municipiu (Simeria, Perlei, George Bacovia, Locomotivei, Teo Peter, Vântului, Vânătorului, Aurel Ciupe, Cucului, Ionel Teodoreanu), 20 de noi automate stradale pentru transportul în comun, 20 de puncte gospodărești îngropate, iluminat public inteligent pe 99 de străzi.

Proiecte noi

14 proiecte noi sunt propuse pentru acest an, ele urmând, cel mai probabil, a fi implementate în anii următori: skatepark indoor, revitalizare și regenerare urbană Piața Avram Iancu, stație de încărcare hidrogen pentru autobuze alimentate pe pile de combustie, reabilitare Pasaj Calvaria, reabilitare pasaj Locomotivei, Podul Nemților, pasarelă pietonală nouă peste Someșul Mic - str. Barițiu - str. Dragalina, reabilitare pod 1 Decembrie 1918, supralărgire și modernizare strada Fagului, 16 străzi la care începe proiectarea (Al. Davila, Al. Donici, Silvaniei, Lipova, Ciucea, Septimiu Severus, Colonia Breaza, Radu Tudoran, Valentin Bibescu, Armoniei, Pomet, Liviu Rusu, Prof. Nicolae Mărgineanu, Hameiului, A. Gaudi, Lutoasă), extindere / creșterea capacității Centrului de zi pentru vârstnici nr. 2 (str. Decebal 21), sistem Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă, etajare și modernizare Corp cantină la Liceul de Muzică „Sigismund Toduță”, restaurarea Obeliscului Carolina din Piața Muzeului, vouchere culturale și sportive pentru elevii clujeni.

Proiecte multianuale în derulare

61 de proiecte multianuale sunt în derulare și în acest an.

Proiecte de mobilitate urbană: trenul metropolitan, culoarul de mobilitate Nord, podul Oașului - Răsăritului - străzile Răsăritului - Câmpul Pâinii - Pod Ira, pasajul Tăietura Turcului, pod nou str. Fabricii de Zahăr, pasaj rutier la intersecția Bd. Muncii cu str. Oașului, reabilitare Pod Atelierului peste pârâul Nadăș, reabilitare Pod Garibaldi, realizare legătură str. Mozart - Nicolae Drăgan - Trifoiului, modernizare strada Galaction Liviu Munteanu, strada Haller Karoly, str. Sighișoarei, str. Calea Someșeni, str. Viile Dâmbu Rotund, str. Rubinului, str. Brăduțului, str. Mărișel.

Proiecte de regenerare urbană: studiu de fezabilitate cartier Sopor – dezvoltare infrastructură tehnico-edilitară, educațională, regenerarea culoarului Canalului Morii și crearea unui culoar de mobilitate sustenabilă prin amenajarea străzilor Paris – Onisifor Ghibu, Nicolae Cristea, Gheorghe Lazăr și alte străzi adiacente, construire Parking str. Gheorghe Dima, Aquapark Ștrand Grigorescu, consolidare și reabilitare imobile Piața Unirii nr. 1.

Proiecte pentru dimensiunea verde a orașului: Parcul Ion Luca Caragiale, culoar de mobilitate verde-albastru de-a lungul Someşului Mic (Apahida-Gilău), Parcul Canalul Morii - revitalizare zonă verde - tronson Parcul Rozelor, Parc Est, reabilitare Parc Farmec – Etapa 2 – vechea Bază Farmec, Parcul Bună Ziua, acoperiș verde cu rol multifuncțional pe Parking Moților, regenerare urbană cartier Mărăşti - Amenajare parc Expo Transilvania şi walkable city pe străzi adiacente, revitalizarea ansamblului monument istoric Cetăţuia.

Proiecte pentru educație: creșă și grădiniță Parcul Feroviarilor, creșa Dâmbul Rotund, creșa Negoiu, reabilitare, modernizare, extindere Grădinița Albinuța, reabilitare, modernizare, extindere Grădinița Trenulețul Veseliei, lucrări de modificare interioară pentru amenajare grădiniță - str. Gării nr. 4, Școala Bună Ziua, Școala Gimnazială „Ion Creangă”, modernizarea Liceului Teoretic „L. Blaga” și regenerarea zonei adiacente, modernizarea Liceului Teoretic „N. Bălcescu”, amenajare Canalul Morii tronson strada Argeş și străzi adiacente liceului, modernizare, reabilitare Liceul Teoretic Bathory Istvan - 2 sedii, Science Campus Cluj -Napoca – complex educațional, de cercetare, dezvoltare și inovare realizat de Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu Universitatea „Babeș-Bolyai”, dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar din Municipiul Cluj-Napoca. 

Pe lângă aceste proiecte, și altele sunt pe rol vizând dezvoltarea dimensiunii culturale a orașului (de exemplu, crearea unui Centru Cultural: Revitalizarea monumentului istoric - Garnizoana - B-dul 21 Decembrie 1989, nr. 106), creșterea eficienței energetice a clădirilor, alimentarea cu energie termică a municipiului, ori proiecte de ecologie urbană, cu noi puncte gospodărești digitalizate supra și subterane. Vor continua plantările de arbori, pentru atingerea obiectivului de 100.000 de arbori noi până în 2030. Un program relevant pentru domeniul imobiliar este și cel de susținere a construirii de clădiri verzi, prin reducerea cu 50% a impozitului pe clădire. 

Aceste proiecte de dezvoltare, care vizează toate dimensiunile traiului într-un oraș, întăresc sectorul imobiliar clujean, sporind atractivitatea investițiilor și atrăgând la Cluj-Napoca noi locuitori. Investiția într-un imobil într-un oraș modern, în continuă modernizare, este o bună investiție, atât în perioadele de boom economic, cât și în cele de recesiune. Pe termen lung, valoarea proprietăților invariabil crește, oferindu-le satisfacții celor care au decis să aibă încredere în imobiliare. 

Welt Imobiliare vă oferă o gamă largă de proprietăți, în cele mai atractive zone ale orașului. Vă invităm să ne contactați!