În această iarnă, chiriile și-au păstrat prețurile din vară, iar apartamentelor le-a crescut valoarea de piață

În această iarnă, chiriile și-au păstrat prețurile din vară, iar apartamentelor le-a crescut valoarea de piață

Cel mai recent raport al imobiliare.ro, realizat pentru intervalul octombrie-decembrie 2020, ne arată o piață imobiliară care și-a luat un nou avânt, un suflu de creștere deosebit de avantajos pentru investitori.

Chiriile s-au menținut la valorile din vară

În ultimele 3 luni ale anului 2019, piața închirierilor de apartamente a fost una dinamică pentru această perioadă, marcată de obicei de o oarecare acalmie, după cererea explozivă din vară.

Conform statisticilor Analize Imobiliare, în Cluj-Napoca, un apartament de 2 camere, confort I, construit între anii 1980-2000, a putut fi închiriat tot cu 420 de euro pe lună în intervalul octombrie-decembrie 2019, la fel ca în lunile iulie, august și septembrie. În unele orașe din țară, prețurile chiriilor chiar au crescut la finalul anului, ceea ce înseamnă că cererea a fost una consistentă la nivel național.

Apartamentele și-au sporit valoarea de piață

Majorarea sau stagnarea chiriilor la valorile ridicate din vară pot fi corelate și cu creșterea prețurilor apartamentelor – la Cluj, prețul mediu pe metru pătrat a ajuns, conform imobiliare.ro, la 1 690 euro, înregistrând o creștere de 4,4% în ultimele 3 luni ale anului precedent. Dacă ne uităm la statistica pentru ultimele 12 luni, remarcăm o evoluție a prețului mediu pe metru pătrat cu 9,8%, iar în ultimii 5 ani prețurile apartamentelor din Cluj-Napoca s-au majorat cu 75%.

Cine a cumpărat acum o jumătate de deceniu un apartament la Cluj în vederea închirierii, aproape și-a dublat investiția prin creșterea valorii de piață a apartamentului și prin sumele încasate timp de 5 ani din chirie.

Cei care și-au plasat economiile în imobiliare în orașul de pe Someș au avut numai de câștigat în ultimul deceniu, de după criză. Aceia care au stat cu banii la bancă sau la ciorap, de frica unei viitoare crize, și-au devalorizat economiile, care au „intrat la apă” datorită inflației.

Cartierele cu cele mai mari creșteri la finalul anului 2019

În Cluj-Napoca, nu doar investițiile în zonele centrale s-au dovedit foarte profitabile, ci și cele din cartierele de la marginea orașului.

Zona Someșeni, de pildă, a crescut în ultimele 3 luni ale anului cu 15%, de la 1 270 euro pe metru pătrat util la 1 460 de euro.

Creșteri substanțiale de prețuri au avut loc și în zonele Bună Ziua – Europa – Calea Turzii (+9,9%, până la 1 670 de euro pe metru pătrat) și în Zorilor (+9,2%, până la 1.720 de euro pe metru pătrat), probabil și din cauza investițiilor municipalității în infrastructura publică (modernizarea Căii Turzii, lărgirea și modernizarea străzii Bună Ziua, noul parc anunțat în Zorilor ș.a.).

Și cartierul Iris a crescut cu 6,5%, până la 1600 de euro pe metru pătrat, fosta zonă industrială tinzând să devină una rezidențială, prin investițiile imobiliare realizate aici în ultimul deceniu și prin proiectele aflate în prezent în derulare. Reabilitarea celor două poduri din cartier, Fabricii și Porțelanului, cele două noi parcuri anunțate de municipalitate în zonă (Parcul Tineretului, care ar urma să devină cel mai mare parc al Clujului, și Parcul Feroviarilor, extins și revitalizat), dar și linia de tramvai reabilitată, pe care circulă modernele tramvaie mov, existența unui mare supermarket, proximitatea față de Centru și de Mărăști și traficul fluent (în Iris se circulă, de obicei, fără ambuteiaje), toate au dus la creșterea valorii de piață a apartamentelor din zonă.

Dacă unii se fereau de acest cartier, mai demult gri, cei care au cumpărat proprietăți în Iris și-au sporit investițiile. Chiriașii nu s-au ferit de noul Iris, unde găsesc liniște, mijloace de transport în comun, magazine, de unde pot ajunge ușor în punctele de interes și unde pot beneficia de chirii puțin mai ieftine, în blocuri nou, ce oferă condiții excelente.

Centrul și cartierele clasice ale Clujului s-au menținut în top

Cu o medie de preț de 2 220 de euro pe metru pătrat, în creștere de la 1 940 de euro, zona centrală a Clujului s-a menținut în top la finalul anului 2019, potrivit statisticilor imobiliare.ro.

„Următoarele locuri sunt ocupate de Plopilor (unde așteptările vânzătorilor ajung la 1.840 de euro pe metru pătrat util), de Gheorgheni-Andrei Mureșanu (cu 1.820 de euro pe metru pătrat util), apoi de Zorilor (cu 1.720 de euro pe metru pătrat), care a reușit să devanseze arealul Mărăști-Între Lacuri-Aurel Vlaicu (cu 1.700 de euro pe metru pătrat). La polul opus, cele mai ieftine apartamente pot fi găsite tot în localitățile limitrofe, anume în Florești (940 de euro pe metru pătrat) și, respectiv, Baciu (1.060 de euro pe metru pătrat)”, notează specialiștii Analize Imobiliare, care precizează faptul că și Floreștiul a crescut cu 5,5% în intervalul octombrie-decembrie 2019.

Constatăm, așadar, o tendință de creștere accentuată a prețurilor în zonele unde se desfășoară sau sunt anunțate investiții publice de anvergură, indiferent că acestea sunt în cartierele situate la periferia orașului sau în cele deja bine cotate.

2020, un nou an profitabil pentru investițiile imobiliare

Clujul, ca oraș, continuă să se dezvolte și în 2020 prin mari proiecte de infrastructură, așadar tendințele de la finalul anului 2019 ar putea să se mențină și anul acesta, mai ales că piața este pe o linie ascendentă la nivel național.

Indiferent că doriți să vă investiți economiile într-o proprietate în Cluj-Napoca în vederea închirierii apartamentului cumpărat sau pentru revânzare, timpul va face ca banii dumneavoastră, plasați în imobiliare, să se înmulțească.

Pentru cele mai profitabile investiții, consilierii Welt Imobiliare vă stau la dispoziție cu cele mai bune oferte! Le puteți consulta pe site-ul nostru aici.