Cum prevenim scandalurile și panica de la notar?

Cum prevenim scandalurile și panica de la notar?

După multe frământări și căutări, ați găsit, în sfârșit, apartamentul dorit! Aveți programare la notar pentru semnarea contractului de vânzare-cumpărare și, în loc să vă simțiți ușurați, emoțiile continuă să crească.

Poate nu vă convine, pe deplin, prețul, cam piperat pentruce oferă apartamentul. Încă nu ați convenit când se va face predarea. Nu ațistabilit ce obiecte de mobilier rămân și pe care le va lua proprietarul. Acestapoate nu vrea să își deschidă cont la aceeași bancă unde aveți voi contul, așacă veți plăti, pe lângă prețul apartamentului, și un comision substanțialpentru viramentul interbancar. Nu ați stabilit clar nici măcar dacă prețul seva plăti în lei sau în euro. Nu știți exact de ce documente veți avea nevoie.Sau dacă actele proprietarului sunt toate în regulă. Vreți să negociați cât maimult comisionul agenției și vă temeți că nu veți reuși, așa că va trebui săplătiți procentul acela de 2%, care vi se pare exorbitant.

Din aceste motive, dar și din altele, uneori (ca să nuspunem – de multe ori) în momentul întâlnirii cumpărătorului cu vânzătorul lanotar pentru semnarea actelor finale se stârnesc adevărate scandaluri șiconflicte violente (verbal și emoțional).

Proprietarul nu are răbdare și vrea să se vadă cu banii încont cât mai repede, iar cumpărătorul are impresia, pe ultima sută de metri, căputea optimiza parametrii tranzacției mult mai mult decât a făcut-o – că puteagăsi un apartament mai frumos, mai ieftin, mai bine finisat, într-o zonă mai binecotată decât proprietatea pe care tocmai o cumpără. Panica se instalează penesimțite, urmează certuri și, uneori, ruperea tranzacției exact în momentul încare fiecare dintre părți ar trebui să se bucure de rezultatele dificileicăutări – cumpărătorul de noua sa casă, iar vânzătorul de banii primiți.

Panica și scandalurile de la notar apar atunci când o tranzacție imobiliară se face haotic, fără a se respecta aceste minime reguli:

  • Dacă nu sunteți un profesionist în domeniu, apelați la un specialist!

Cu toate că pare simplu să căutați singuri și să cumpărațiun apartament, lucrurile sunt, de fapt, mult mai complicate decât par. În noianulde anunțuri riscați să găsiți și țepari sau apartamente cu probleme,proprietari „cu probleme” și, din dorința de a evita plata comisionuluipracticat de către agențiile imobiliare, veți pierde mai mult timp, energie șibani.

Apelați la un broker imobiliar de la o agenție serioasă atunci când vă căutați o nouă locuință, iar agentul va fi un adevărat filtru între voi și proprietari. Vă va prezenta doar ofertele potrivite dorințelor voastre, vă va programa vizionările, se va asigura că actele sunt în regulă și le va pregăti pentru notar.

Consilierul imobiliar vă va face practic toată treaba: va căuta în locul vostru cele mai bune proprietăți, se va asigura că sunt disponibile pentru vizionare, că proprietarii chiar doresc să le vândă, că au actele necesare. Veți evita astfel consumul excesiv de timp și de nervi și veți avea confortul psihic al unei alegeri sigure, bine făcute.

  • Negociați și bateți în cuie prețul înainte de a ajunge la notar. Stabiliți data predării apartamentului și cum se va preda acesta: mobilat/nemobilat, utilat/neutilat, cu parcare/fără etc.

Negocierea prețului apartamentului se face întotdeaunaînainte de a merge la notar. În momentul în care sunteți programat pentrusemnarea contractului de vânzare-cumpărare, prețul trebuie să fie fix, bătut încuie, iar toate detaliile plății trebuie să fie deja stabilite – dacă apartamentulva fi plătit în lei sau în euro, în ce cont, ce include prețul convenit –obiectele de mobilier, garajul, parcarea etc. Astfel de detalii, discutate subtensiune, în ultima clipă, la notar, riscă să ducă la scandaluri ce pot anulatranzacția.

  • Verificați actele, împreună cu agentul imobiliar, înainte de a merge la notar.

Dacă cumpărați un apartament cu banii cash, e simplu! Venițila notar cu buletinul și cu banii necesari în cont. Dacă îl luați cu credit,consiliați-vă cu ofițerul de credite și asigurați-vă că aveți în ordine toateactele necesare de la bancă.

În calitate de proprietar, trebuie să aduceți la notar oserie de acte, fiecare dintre ele având titlu obligatoriu, niciunul neputândlipsi.

Puteți citi în acest articol, punctual, de ce acte aveținevoie pentru ca tranzacția să poată fi perfectată la notar:

De ce acte avem nevoie pentru cumpărarea sau vânzarea unui apartament?

Agențiile imobiliare lucrează cu o serie de notari agreați,cu care pot verifica actele înainte de tranzacție. Oferiți-i agentului care v-afacilitat vânzarea apartamentului toate documentele necesare cel puțin cu o ziînainte de data programată la notar, pentru a se asigura că sunt valabile și cănu lipsește nimic. În acest mod, nu veți pierde timpul în momentul semnării cu goanadupă actele lipsă sau ieșite din termen.

În mod normal, semnarea contractului de vânzare-cumpărare nuar trebui să dureze mai mult de o oră, o oră și jumătate, iar o semnare rapidă,cu toate actele în regulă, vă scutește de discuții în contradictoriu și destres inutil.

  • Programați semnarea contractului la notar, încheiați căutările și luați-vă gândul de la alte opțiuni.

În calitate de cumpărător, odată ce ați convenit pentruachiziționarea unui apartament și ați programat semnarea contractului devânzare-cumpărare la notar, încheiați căutările.

Alte opțiuni mereu vor exista și stă în psihologia umană capasărea de pe gard să pară mai atrăgătoare decât vrabia din mână. Dacă vețicontinua să căutați alte apartamente, poate unele vă vor face cu ochiul și vise vor părea mai ieftine, mai frumos finisate, în zone mai bune, însă, în lumeaaceasta, nimic nu e cum pare de la distanță.

Continuând să căutați și să comparați ceea ce ați găsit dejacu ofertele existente pe piață, vă veți face cu siguranță sânge rău și vă vețicrea o stare de neliniște și de nemulțumire. Aveți încredere că ați alescorect, mai ales dacă ați vizionat anterior ofertele care v-au atras, șibucurați-vă de noua achiziție! Întotdeauna vor apărea opțiuni care vor păreamai bune sau mai puțin adecvate, însă cel mai bun apartament este cel asupracăruia v-ați hotărât deja în deplină cunoștință de cauză, cel pentru care ațibătut palma și care va deveni casa în care vă veți simți acasă!

  • Munca trebuie răsplătită. Și plătită. Acceptați că fiecare trăiește din munca lui.

După semnarea contractului de vânzare-cumpărare veți avea deplătit nu doar prețul apartamentului, ci și taxele notariale și comisionulagenției.

Intermedierea imobiliară este o muncă la fel ca altele, iarangajații din acest domeniu trăiesc, la fel ca voi, din munca lor. E un job cunormă întreagă, de 8-10 ore pe zi, uneori și în weekend, pentru că agențiiimobiliari trebuie să fie disponibili pentru vizionări atunci când voi suntețiîn timpul liber.

În spatele unei vizionări de 30 de minute, încheiată cu o tranzacție reușită, stau ore de muncă de prospectare a pieței, de discuții cu proprietarii, de selecție a ofertelor, de verificare a actelor, de preluare a apartamentelor, stau costuri cu promovarea, cu deplasările, sediile ș.a.m.d., plus venitul care îi revine firesc celui care prestează această muncă pentru a vă facilita o achiziție potrivită, cu cât mai puțin stres și timp pierdut și, mai ales, fără riscuri.

Priviți comisionul drept plata unor servicii de care ați beneficiat, și nu ca pe o „amendă”, ca pe bani dați degeaba. Dacă agențiile imobiliare ar fi inutile, acestea ar dispărea de la sine de pe piață, fiindcă nimeni nu ar avea nevoie de serviciile lor. Însă ele sunt căutate pentru confortul și siguranța pe care v-o oferă în schimbul unui comision ce se plătește o singură dată pentru o locuință în care poate veți trăi o viață.

Apelând la o agenție imobiliară serioasă, precum Welt Imobiliare, veți preveni scandalurile și panica de la notar pentru că agentul va intermedia tranzacția și în sensul unei relații armonioase între părți, pentru ca atât vânzătorul, cât și cumpărătorul să fie mulțumiți de rezultatul tranzacției.

Pentru achiziții reușite și fără stres, brokerii Welt Imobiliare vă stau mereu la dispoziție. Ne puteți contacta aici.