Conform datelor din piață, apartamentele au continuat să se vândă bine și la începutul acestui an

Conform datelor din piață, apartamentele au continuat să se vândă bine și la începutul acestui an Primele două luni ale anului 2020 au fost de bun augur pentru piața imobiliară autohtonă, care a înregistrat noi creșteri, atât în ceea ce privește cererea, cât și valoarea apartamentelor. Pe segmentul rezidențial, Cluj-Napoca a rămas capitala investițiilor, prețurile de aici înregistrând cele mai consistente creșteri, ceea ce s-a tradus într-un profit substanțial pentru cei care au ales să își „depoziteze” economiile sub formă de proprietăți imobiliare.

Conform unui sondaj realizat de către Banca Națională a României, potrivit evaluărilor celor mai importante 10 instituții bancare de pe piață, prețurile proprietăților rezidențiale au crescut semnificativ în ultimul trimestru al anului 2019, în linie cu previziunile din trimestrul anterior. Pentru perioada următoare, trimestrul I al acestui an, „instituțiile de credit prognozează o majorare importantă a prețurilor locuințelor”.

Sondajul BNR mai precizează, de asemenea, faptul că, „contrar așteptărilor instituțiilor de credit de menținere constantă din trimestrul precedent, cererea populației pentru credite destinate achiziției de terenuri și locuințe a avansat semnificativ în ultimul trimestru al anului 2019. Pentru primul trimestru din 2020, băncile autohtone previzionează păstrarea nemodificată a cererii pentru împrumuturile ipotecare”.

Prognoza instituțiilor bancare privind cererea de finanțare pentru achiziționarea de noi locuințe este, așadar, una optimistă pentru începutul anului 2020.

Și alți specialiști din piață oferă statistici relevante privind evoluția ascendentă a prețurilor din ultima perioadă.

Conform datelor Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România, în Cluj-Napoca, valoarea medie de piață pentru apartamentele de bloc a crescut cu 2,7%, de la 1.441 de euro pe metru pătrat în primul trimestru din 2019, la 1.480 de euro pe metru pătrat în cel de-al treilea.

Potrivit analiștilor imobiliare.ro, Cluj-Napoca se situa, la finalul anului 2019, în continuare, pe prima poziție în clasamentul prețurilor proprietăților rezidențiale (cu o medie de 1.690 de euro pe metru pătrat util), capitala Transilvaniei fiind urmată de București (cu 1.390 de euro pe metru pătrat), Timișoara (1.240 de euro pe metru pătrat), Constanța (1.190 de euro pe metru pătrat), Brașov (1.150 de euro pe metru pătrat), Craiova (1.090 de euro pe metru pătrat), Iași (1.020 de euro pe metru pătrat) și, respectiv, Oradea (cu 1.000 de euro pe metru pătrat).

„Pe plan regional, prețurile solicitate de proprietari în Cluj-Napoca sunt aproape de plafonul de 1.700 de euro pe metru pătrat util, după o creștere anuală de 9,8%”, precizează specialiștii imobiliare.ro.

La Cluj, Indicele Imobiliare.ro „a consemnat un avans de 3,2% luna trecută, ajungând la o medie de 1.780 de euro pe metru pătrat util. Valoarea actuală este cu 13,3% mai mare decât cea valabilă în perioada similară a anului trecut, respectiv 1.571 de euro pe metru pătrat – aceasta fiind cea mai mare diferență anuală de preț dintre cele șase centre regionale monitorizate constant de către Imobiliare.ro. În Cluj-Napoca, majorări de preț au fost consemnate pe ambele segmente de piață analizate: locuințele vechi s-au apreciat cu 2,7% (de la 1.736 la 1.783 de euro pe metru pătrat), iar cele noi cu 3,5% (de la 1.719 la 1.779 de euro pe metru pătrat)”.

Și compariimobiliare.ro confirmă ascensiunea Clujului imobiliar în a doua lună a acestui an. Conform statisticilor acestui site de profil, în luna februarie 2020, prețul mediu pe metru pătrat util al apartamentelor de vânzare în Cluj-Napoca a fost de 1.801 €/mp, cu 11 euro peste luna precedentă (1.790€/mp) și cu 238 de euro peste valorile înregistrate în februarie 2019 (1.563 €/mp).

Conform datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în luna ianuarie a anului 2020, la Cluj au fost înregistrate 1633 tranzacții imobiliare, cu 46 mai multe față de luna ianuarie a anului 2019 (1587 tranzacții), ceea ce confirmă, de asemenea, tendințele pozitive din piață.

Investițiile imobiliare sunt o altă formă de „aur”, în care, în această perioadă, vă puteți pune economiile la adăpost de fluctuațiile financiare globale.

Pentru cele mai bune oferte, ne puteți contacta aici!