Clujul imobiliar, în cifre concrete – „acum” este cel mai bun moment pentru o nouă achiziție

Clujul imobiliar, în cifre concrete – „acum” este cel mai bun moment pentru o nouă achiziție

În timp ce unii amânau în 2018 cumpărarea unui apartament în speranța venirii unei crize care ar fi scăzut spectaculos prețurile proprietăților imobiliare, alții își investeau banii într-o nouă locuință, decizie care s-a dovedit acum, în 2019, una inspirată, fiindcă prețurile au continuat să crească. Cei care au cumpărat pentru investiție au câștigat un apartament care le-a adus deja venituri din chirii și care are, în acest moment, o valoare mai mare în cazul în care s-ar revinde. Aceia care nu au cumpărat în 2018 sunt puși acum în situația de a oferi mai mulți bani pentru aceeași suprafață. Dar, fiindcă investițiile imobiliare în Cluj-Napoca sunt încă foarte profitabile, nu este prea târziu ca și aceștia să scoată banii de la ciorapul neproductiv și să îi pună la treabă pe o piață efervescentă a chiriilor. 

Momentul cel mai bun pentru cumpărarea unui apartament în Cluj-Napoca este acum, indiferent în ce dată calendaristică ne-am afla. Dovada? Ghidul Tranzacțiilor Imobiliare, aflat deja la a șasea ediție, pus la dispoziția comunității de către o echipă din cadrul companiei de consultanță Veridio compusă din evaluatori membri ai Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România, coordonată de Adrian Vascu, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca. Ediția din acest an este bazată pe informațiile colectate și anonimizate de la Direcția de Taxe și Impozite a Primăriei, din contractele imobiliare de vânzare-cumpărare încheiate în anul 2018, având și o secțiune despre primele 5 luni ale anului 2019. Ea ne oferă o imagine credibilă de ansamblu asupra unor realități pe care le cunoaștem cu toții, imagine bazată însă, de data aceasta, pe date statistice concrete, ce nu pot fi puse sub semnul întrebării.

Piața imobiliară a Clujului, în cifre concrete

Conform datelor din ghidul menționat mai sus, evoluția tranzacțiilor imobiliare în perioada 2013-2018 arată la Cluj, în cifre, în modul următor: 2013 – 156 milioane de euro, 2014 – 284 milioane de euro, 2015 – 358 milioane de euro, 2016 – 457 milioane de euro, 2017 – 594 milioane de euro, 2018 – 642 milioane de euro.

Cifrele vorbesc de la sine. Piața a fost constant în creștere. În timp ce unora li se devalorizau banii la bancă în așteptarea crizei care le-ar fi permis să cumpere un apartament mai ieftin, mai mare, într-o zonă mai bună, alții cumpărau și își sporeau astfel valoarea economiilor.

„Acum” este momentul cel mai potrivit pentru o achiziție imobiliară

După ce am văzut cifrele de mai sus, este clar că „anul acesta” este indicat să cumpărăm, și nu la anul - în orice an ne-am afla! Dar, în ce lună este mai bine să facem o achiziție? Când sunt prețurile mai mici, când găsim proprietăți mai atractive, mai mari, dar mai ieftine?În 2018, investitorii au ales că cumpere, relativ egal, din punct de vedere statistic, în fiecare perioadă a anului. Totalul de 8 697 de proprietăți tranzacționate au fost distribuite lunar după cum urmează:
Ianuarie – 611, Februarie – 632, Martie – 755, Aprilie – 591, Mai – 739, Iunie – 656, Iulie – 789, August – 722, Septembrie – 810, Octombrie – 882, Noiembrie – 742, Decembrie – 768.

Am mai demontat, așadar, un mit! Mitul că „la vară” sau „la toamnă” sau în orice alt anotimp se cumpără sau se vinde mai bine. La fel cum, din punct de vedere termic, anotimpurile nu mai sunt ce-au fost, venind uneori iarna în toiul verii, nici din perspectivă financiară nu ne mai putem baza pe o înghețare a pieței iarna sau pe o supraîncălzire de vară. Desigur că există mici diferențe „de temperatură”, însă acestea nu ar trebui să ne facă să tergiversăm o decizie, fiindcă prețurile nu își amână drumul ascendent.

Prețurile nu își opresc creșterea

Prețul mediu/mp a crescut la Cluj, din 2013 până în 2018, la următoarele valori:
2013 – 821 euro/mp, 2014 – 836 euro/mp, 2015 – 873 euro/mp, 2016 – 1000 euro/mp, 2017 – 1211 euro/mp, 2018 – 1287 euro/mp. Iar, în 2019, a ajuns deja la 1333 euro/mp.

Clujul imobiliar, în prima jumătate a anului 2019

Conform datelor oferite de „Ghidul tranzacțiilor imobiliare”, în perioada ianuarie-mai 2019 valoarea totală a achizițiilor a fost de peste 214 milioane de euro.
„Marea majoritate a achizițiilor persoanelor fizice în 2019, aproximativ 85% din valoarea totală, au fost finanțate din surse proprii. Tranzacțiile persoanelor juridice au fost finanțate predominant de bănci, 95%. Numărul total al tranzacțiilor în perioada ianuarie-mai 2019 a fost de 2.567, din care 1.899 de apartamente (74%).În primele 5 luni ale anului 2019, 83% din valoarea tranzacțiilor cu apartamente a fost finanțată din surse proprii, iar restul prin finanțare bancară.”
Ce ne spun aceste date? Faptul că investitorii, persoanele fizice care au bani cash suficienți acumulați, continuă să considere piața imobiliară clujeană drept una profitabilă, pentru că banii „fac pui” din chirii sau din revânzare. Și că o parte din nou-veniții în Cluj preferă să plătească o rată bancară decât o chirie, Clujul nemaifiind de mult doar un spațiu de tranzit pentru studenți, ci un magnet pentru tinerii cărora orașul le devine o a doua casă.

Brokerii Welt Imobiliare vă stau la dispoziție pentru a vă facilita o investiție cât mai profitabilă și în acest an sau pentru găsirea unui cămin potrivit pentru a deveni, în sfârșit, clujeni „cu acte în regulă”!
Nu amânați mult dorita achiziție pentru că „acum” prețul este mai bun decât „mai încolo”!