Prețuri mai stabile, o piață imobiliară mai prietenoasă la Cluj

Prețuri mai stabile, o piață imobiliară mai prietenoasă la Cluj

În Cluj-Napoca, în ultimii 5 ani, prețurile apartamentelor au crescut cu 65%. În ultimele 12 luni, evoluția a fost de 4,3%. Iar, în ultimele 3 luni, de 0,7% (Conform analizeimobiliare.ro). Vorbim, așadar, despre o încetinire a ritmului de creștere a prețurilor sau, altfel spus, despre o stabilizare a pieței, un lucru îmbucurător pentru cumpărătorii care pot alege acum pe îndelete, fără presiunea unor scumpiri iminente. Cu toate acestea, apartamentele nu se ieftinesc, ele continuând să se aprecieze (e drept, mai lent decât până acum), așa că nici tergiversarea, amânarea îndelungată a unei decizii nu este de bun augur, pentru că riscați să cumpărați mai încolo mai scump. Prețurile sunt mai stabile, piața imobiliară clujeană este mai prietenoasă acum, însă nu este cazul să vă împrieteniți cu procrastinarea.

De ce îi șochează prețurile de la Cluj pe cei din alte orașe?

Când vorbim despre o piață mai prietenoasă ne referim la un preț mediu/mp care tinde să se stabilizeze la Cluj în jurul valorii de 1600 euro (în prezent, a ajuns la 1570, conform raportului pe trimestrul II asupra pieței imobiliare rezidențiale, realizat de către specialiștii analizeimobiliare.ro, raport ale cărui date statistice le vom utiliza în cadrul acestui articol). De ce îi șochează încă prețurile de la Cluj pe cumpărătorii veniți din alte orașe? Pentru că, cu toate că nu mai vorbim despre scumpiri accelerate, asistăm la un decalaj major între valorile de tranzacționare ale proprietăților, comparativ cu alte regiuni. 

În marile orașe, valorile sunt relativ apropiate:

București - 1310 euro/mp, Timișoara - 1210 euro/mp, Constanța - 1140 euro/mp, Brașov - 1120 euro/mp. Pentru un cumpărător din Brașov, așadar, șocul nu este atât de mare când se confruntă cu piața scumpă a Clujului. Pentru un cumpărător din Zalău însă prețurile din Cluj par, la prima vedere, scandalos, absurd de mari. Fiindcă în Zalău prețul mediu este de 680 euro/mp. O persoană care a vândut un apartament în Reșița cu 500 euro/mp, la o suprafață de 50 mp a primit 25 000 de euro. În Cluj-Napoca, același apartament de 50 mp costă, la o valoare medie de 1570 euro/mp, 78 500 euro. Diferența de preț de 53 500 euro este cea care provoacă șoc și revoltă. Și faptul că, cu cei 25 000 de euro primiți în Reșița pentru un apartament de 2 camere, în Cluj poate fi achiziționată cel mult o garsonieră confort III de 11 mp.

Cei mai mulți cumpărători se resemnează însă într-un interval mai scurt sau mai lung de timp cu realitățile pieței și cumpără o locuință în Cluj la prețul pieței, conform bugetului pe care îl au la dispoziție, fără a vâna ponturi (iluzorii) și fără a mai aștepta inutil o ,,iminentă” criză imobiliară. Soluția, pentru a vă încadra în buget, este să căutați un apartament mai mic sau într-o zonă mai îndepărtată de Centru. Sau, puteți opta pentru un credit.

Prețul chiriilor, în strânsă relație cu prețul apartamentelor

La Cluj și la București prețul mediu de închiriere pentru un apartament de 2 camere este de 400 euro. Suntem, așadar, la egalitate cu Capitala, primul oraș din provincie pe podiumul prețurilor. Prețul mediu de vânzare al unui apartament la Cluj-Napoca este de 1570 euro/mp, iar chiria pentru un apartament de 2 camere de 400 de euro. La Timișoara, prețul mediu de vânzare este de 1210 euro, iar chiria pentru un apartament de 2 camere e de 340 euro/lună. La Reșița, despre care vorbeam înainte, un apartament se vinde cu 500 euro/mp, iar un apartament de 2 camere se închiriază cu 180 euro/lună. Un apartament de 2 camere costă, așadar, la Cluj, de 3 ori mai mult decât în Reșița, dar, dacă îl cumpărați pentru investiție, și chiria va fi dublă! Sunt, în acest caz, absurde prețurile din Cluj? Sau sunt date, efectiv, de realitățile obiective ale pieței? În cazul în care cumpărați un apartament ca locuință personală în Cluj, prețul este justificat de facilitățile orașului. Nu vorbim despre infrastructură, ci despre oportunitățile variate de muncă și de petrecere a timpului liber.

Clujul se dezvoltă per ansamblu

Dacă vă gândiți să cumpărați un apartament în Cluj-Napoca, nicio zonă nu este de refuzat. Chiar și cartierele periferice vă oferă tot ce aveți nevoie: centre comerciale, mijloace de transport în comun, săli de fitness etc. (iar municipalitatea anunță noi parcuri). Un cartier precum Irisul, de exemplu, o fostă zonă industrială, a ajuns la o medie de 1490 euro/mp, depășind cartierul Bună Ziua (foarte bine cotat), unde, conform raportului redactat de analizeimobiliare.ro, prețul mediu este acum de 1480 euro/mp. Cele mai mari prețuri continuă însă să fie în zona centrală - 1 840 euro/mp, în Plopilor - 1810 euro/mp, în cartierele Gheorgheni și Andrei Mureșanu - 1 720 euro/mp.În zonele Mărăști - Între Lacuri - Aurel Vlaicu, prețul mediu/mp este de 1600 euro, iar în Grigorescu de 1 580 euro. Prețuri medii mai mici sunt în cartierele Gruia - Dâmbul Rotund - Gară - Bulgaria - 1460 euro/mp, la egalitate cu Manășturul, cu zonele Borhanci și Câmpului. În Someșeni, prețul mediu/mp este de 1210 euro, iar dacă nu vă încadrați cu bugetul nici aici, puteți opta pentru un apartament în Baciu, unde mp costă, în medie, 1 040 euro sau în Florești, unde media este de 880 euro/mp.

Dacă doriți să deveniți proprietarul unui apartament în Cluj, brokerii Welt Imobiliare vă pot ajuta să luați cea mai bună decizie! Ne găsiți aici.