Clujul își continuă dezvoltarea - Piața Timotei Cipariu urmează a fi modernizată în următorii ani

Clujul își continuă dezvoltarea - Piața Timotei Cipariu urmează a fi modernizată în următorii ani

Clujul continuă să se dezvolte, iar domeniul imobiliar poate avea numai beneficii de pe urma modernizării orașului, valoarea imobilelor crescând odată cu reabilitarea zonelor în care acestea se situează. 

Și Piața Timotei Cipariu urmează a fi reabilitată în următorii ani. Planul Urbanistic Zonal de reconfigurare a spațiului public urban din acest areal central al orașului a fost aprobat în ședința de Consiliu Local din 22 februarie 2021, în PUZ fiind prevăzută construirea unui parking subteran, pe o suprafață de 3300 mp, dar și modernizarea spațiului public pe un teren în suprafață totală de 14000 mp.

Scopul lucrărilor din vecinătatea Catedralei Greco-Catolice (construită în proporție de 90%) este ameliorarea imaginii urbane, dezvoltarea deplasărilor pietonale, velo și a spațiilor destinate acestora, reglementarea circulației autovehiculelor și a parcărilor, organizarea mobilierului urban și a vegetației.

Zona propusă pentru modernizare este delimitată de strada Posada în partea de nord, strada Milton Lehrer în partea de sud, Piața Timotei Cipariu în partea de est și Calea Turzii în partea de vest. 

Noua Piață Cipariu va avea amenajate piste de biciclete, dar și stații de bike sharing. Astfel, cei care își vor lăsa mașina în parkingul care urmează a fi construit își vor putea continua deplasarea în centrul orașului cu bicicleta, o modalitate mai rapidă și nepoluantă. De altfel, în proiectul de hotărâre se precizează:

„Obiectul de investiție este o parcare publică subterană pe trei niveluri care ar asigura locuitorilor și vizitatorilor, la intrarea în zona centrală, posibilitatea de a lăsa autoturismele într-un spațiu special amenajat, pentru o deplasare facilă fie cu mijloacele de transport public locale, fie cu bicicleta sau pe jos. Se urmărește crearea a cât mai multor locuri de parcare pentru autoturisme, pentru autoturisme ale persoanelor cu dizabilități și pentru biciclete.”

Noul parking urmează a rezolva parțial problema deficitului de locuri de parcare din zona Pieței Cipariu, dar și pe cea a spațiilor verzi. Potrivit documentației de urbanism adoptate  luna aceasta, în fața Catedralei Greco-Catolice se va crea o piață urbană cu spațiu verde. 

Pe terenul destinat parcării subterane, municipalitatea dorește amenajarea unui parc public, parcarea subterană urmând a fi astfel înconjurată de spații verzi. Suprafețele neocupate de clădiri, parcaje sau drumuri urmează, de asemenea, a fi plantate cu vegetație.

Mobilierul urban va fi corelat cu cel care se găsește în Piața Unirii și de-a lungul Bulevardului Eroilor, pentru ca centrul municipiului să aibă un aspect specific unitar, modern.

Așadar, zona centrală a Clujului își continuă procesul de înnoire urbană, atrăgând după sine și o revalorificare a proprietăților din punct de vedere imobiliar, așa cum se întâmplă și în cartiere, în arealurile vizate de reabilitări. 

În acest context, nu este de mirare că, în ciuda pandemiei, investitorii își mențin un interes ridicat pentru orașul nostru. 

Conform datelor statistice disponibile pe site-ul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în ianuarie 2021, la Cluj s-au vândut 2889 imobile - 867 unități individuale, 934 terenuri intravilane fără construcții, 869 terenuri intravilane cu construcții, 11 terenuri extravilane neagricole și 208 terenuri extravilane agricole.

Prin comparație, în ianuarie 2020 s-au vândut 1663 imobile, sporul în luna ianuarie a acestui an fiind de 1256 contracte de vânzare-cumpărare încheiate în plus.

De asemenea, luna trecută Clujul s-a situat pe locul 3 pe țară ca număr de vânzări imobiliare cu 2889 tranzacții, fiind precedat de București și Ilfov, orașul nostru ajungând primul în topul orașelor de provincie.

Este, așadar, în continuare, o idee bună să investiți într-un imobil situat în Cluj-Napoca! 

Consilierii Welt Imobiliare vă stau la dispoziție cu cele mai atractive oferte!

Sursa foto: Google Maps