Potrivit datelor oficiale, la Cluj, în iunie 2020 s-au vândut mai multe imobile decât în iunie 2019

Potrivit datelor oficiale, la Cluj, în iunie 2020 s-au vândut mai multe imobile decât în iunie 2019 Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară a publicat datele statistice privind vânzările de imobile din luna iunie a acestui an, date care ne arată cifre și evoluții îmbucurătoare. Clujul a rămas pe podiumul vânzărilor la nivel național - pe locul doi după zona Capitalei și a județului Ilfov, iar luna trecută, în ciuda pandemiei, tranzacțiile înregistrate au fost mai multe față de luna iunie a anului 2019, ceea ce ne arată că deocamdată pandemia nu a virusat, pe termen lung, domeniul imobiliar, care a reușit să își revină rapid după starea de urgență care a afectat mobilitatea persoanelor, deci, implicit, și volumul de tranzacții.

Statistica ANCPI pentru județul Cluj

În iunie, anul acesta, la Cluj s-au vândut 2 486 imobile - 542 unități individuale, 891 terenuri intravilane fără construcții și 643 terenuri intravilane cu construcții. Restul tranzacțiilor au vizat terenuri în extravilan - 395 terenuri agricole și 15 terenuri neagricole.

În luna iunie a anului 2019, o lună normală de vară, când nu se știa de existența noului coronavirus, la Cluj s-au vândut 1883 imobile - 552 unități individuale, 652 terenuri intravilane fără construcții și 508 terenuri intravilane cu construcții. S-au tranzacționat și 164 terenuri agricole în extravilan și 7 terenuri neagricole.

În iunie 2018, la Cluj s-au vândut 2493 imobile - 641 unități individuale, 814 terenuri intravilane fără construcții, 793 terenuri intravilane cu construcții. În extravilan, s-au tranzacționat 240 terenuri agricole și 5 terenuri neagricole.

Cum putem interpreta aceste date oficiale?

Volumul tranzacțiilor, în iunie 2020, în plină pandemie, a fost la Cluj aproape egal cu numărul de contracte de vânzare-cumpărare încheiate în luna iunie a anului 2018. Tranzacțiile din iunie, anul acesta, au fost cu 603 mai multe decât anul trecut, când nu existau niciun fel de restricții și când nimeni nu auzise de distanțare socială.

Practic, luna trecută, vânzările au crescut cu 32% față de iunie 2019, ceea ce ne arată o piață imobiliară în continuare sănătoasă și funcțională, în ciuda situației epidemiologice.

S-au vândut luna trecută cu 239 mai multe terenuri intravilane fără construcții și cu 134 mai multe terenuri intravilane cu construcții (față de iunie 2019), această statistică indicând și un apetit crescut al cumpărătorilor pentru construirea de case, cu curte și grădină, care asigură un confort sporit chiar și în cazul unei eventuale carantine.

Numărul de unități individuale tranzacționate a rămas relativ același în iunie 2020 față de iunie 2019, 542 versus 552, ceea ce poate însemna un interes stabil al cumpărătorilor de case și de apartamente, neafectat pe termen lung de pandemie.

Datele statistice ale primei jumătăți de an

În intervalul ianuarie-iunie 2020, la Cluj s-au tranzacționat un număr total de 14 754 imobile (locul III pe țară, după București și județul Ilfov).

În perioada ianuarie-iunie 2019, la Cluj s-au vândut 13 404 imobile (locul IV pe țară, după București, Ilfov, Timiș).

În prima jumătate a acestui an s-au înregistrat, așadar, cu 10,1% mai multe tranzacții decât în intervalul ianuarie-iunie 2019, în ciuda restricțiilor din starea de urgență, în care activitatea imobiliară a fost îngreunată, vizionările și perfectarea actelor realizându-se mult mai dificil decât într-o perioadă normală.

Probabil că, dacă nu ar fi existat pandemia, procentul de creștere din acest an ar fi fost mult mai mare, dar chiar și așa, sporul este unul sănătos, dezvăluind o piață activă, dinamică, capabilă să își revină rapid, chiar și după șocuri majore, cum a fost cel al apariției neașteptate a noului coronavirus, care a transformat radical lumea, așa cum o știam.

Welt Imobiliare vă așteaptă la sediile sale din Cluj și din Florești cu un portofoliu variat de terenuri, apartamente, case și spații comerciale, cu cele mai bune oferte pentru toate bugetele!

Investițiile imobiliare au rămas cele mai avantajoase investiții, iar o nouă locuință, care să devină „acasă”, e la numai câteva vizionări distanță!

Ne puteți contacta aici.