În iulie, vânzările și-au continuat la Cluj trendul ascendent. Welt Imobiliare vă așteaptă cu cele mai bune oferte!

În iulie, vânzările și-au continuat la Cluj trendul ascendent. Welt Imobiliare vă așteaptă cu cele mai bune oferte!

Imobiliarele și-au revenit rapid după starea de urgență, datele oficiale arătând un domeniu sănătos, stabil, cu vânzări consistente. Luna iulie a acestui an, în ciuda crizei sanitare, a fost, din nou, una de creștere, comparativ cu perioada similară a anului anterior, când nimeni nu bănuia măcar că ne vom confrunta cu o pandemie.


Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară a publicat datele statistice pentru luna precedentă. Conform statisticilor oficiale, în iulie 2020, la Cluj s-au vândut 3 484 imobile - 770 unități individuale, 1386 terenuri intravilane fără construcții, 814 terenuri intravilane cu construcții, 29 terenuri extravilane neagricole și 485 terenuri extravilane agricole

.În iulie 2019, la Cluj s-au vândut 3 224 imobile - 843 unități individuale, 1122 terenuri intravilane fără construcții, 949 terenuri intravilane cu construcții, 11 terenuri extravilane neagricole și 299 terenuri extravilane agricole.În 2020, în intervalul ianuarie - iulie, la Cluj s-au vândut 18 238 imobile, Clujul fiind pe locul III în țară, după București și județul Ilfov.În perioada ianuarie - iulie 2019, la Cluj s-au tranzacționat 16 628 imobile, Clujul fiind pe locul IV în țară, după București, Ilfov și Timiș.

Vorbim, așadar, despre o creștere a numărului de tranzacții față de anul trecut (atât lunară, cât și anuală).

Anul acesta, în luna iulie, s-au vândut cu 260 mai multe imobile decât anul trecut, iar în intervalul ianuarie-iulie 2020 s-au tranzacționat cu 1 610 mai multe imobile față de același interval al anului precedent, ceea ce arată că pandemia, cu restricțiile impuse de către autorități, nu a reușit să inducă o criză imobiliară, o blocare a tranzacțiilor, cărora s-ar putea numai să le fi încetinit ritmul de creștere - dacă nu ar fi fost pandemia de coronavirus, am fi putut discuta probabil, în prezent, despre un avans mai mare al vânzărilor, comparativ cu anul 2019.Putem remarca din statisticile ANCPI o scădere a tranzacțiilor în cazul unităților individuale (770 în 2020 versus 843 în 2019), o creștere a vânzărilor în sectorul terenurilor intravilane fără construcții (1 386 în 2020 vs. 1 122 în 2019), fapt explicabil prin apetitul crescut al clienților pentru construirea de case, care oferă un confort locativ crescut, atât pe timp de pandemie, cât și pe timp de „pace”.Și terenurile agricole vândute au fost mai multe în iulie 2020, față de iulie 2019 (485 vs. 299), fapt explicabil de o altă realitate pe care ne-a arătat-o pandemia: cererea pentru mâncare va exista, indiferent că trăim vremuri de criză sau nu, iar businessurile care vizează acest sector, bine administrate, vor fi întotdeauna o sursă de profit pentru investitori.

Faptul că imobiliarele nu s-au prăbușit la Cluj, în ciuda crizei sanitare, poate avea mai multe cauze:

  • Persoanele întoarse cu economii din Diaspora au decis să investească în Cluj sau să își achiziționeze o casă, un apartament ori un teren într-unul dintre cele mai dinamice orașe din România.
  • Nevoia de locuire nu s-a diminuat, ci, din contra, a sporit pe timp de pandemie (căsătoriile după starea de urgență au fost numeroase, iar tinerii căsătoriți au avut nevoie de o locuință proprie; carantinați în casă pe timpul stării de urgență, clujenii au simțit nevoia unor apartamente mai mari, cei care și-au permis s-au orientat spre case, ori au achiziționat terenuri pentru viitoare construcții; munca de acasă a dus la necesitatea unor birouri dedicate, deci la spații locative mai mari ș.a.)
  • Cumpărătorii care prospectau piața înainte de pandemie au studiat temeinic ofertele în timpul stării de urgență, când toată lumea a avut mai mult timp liber la dispoziție, și astfel, când restricțiile de circulație au fost ridicate, au putut cumpăra cu o alegere mai clar creionată în minte, ori deja deciși asupra anumitor proprietăți.
  • Clujul nu și-a încetat procesul de modernizare, administrația locală „profitând” de străzile pustii din timpul stării de urgență pentru a finaliza anumite proiecte (lărgirea străzii Bună Ziua, modernizarea străzii Regele Ferdinand, noul parc Între Lacuri) sau pentru a anunța demararea altora (modernizare Pieței Lucian Blaga, pașii înainte făcuți în vederea edificării metroului ș.a.), ceea ce a dat un impuls cumpărătorilor, care nu și-au pierdut încrederea în potențialul orașului.
  • În timpul stării de urgență, noile proiecte imobiliare nu au fost sistate, nefiind astfel oprite nici vânzările.
Pentru apartamente spațioase, case confortabile sau terenuri bine poziționate, brokerii Welt Imobiliare vă stau la dispoziție. Ne puteți contacta aici.