Cumpărarea unui apartament pentru închiriere, o investiție profitabilă la Cluj

Cumpărarea unui apartament pentru închiriere, o investiție profitabilă la Cluj

Cluj-Napoca se menține în topul celor mai scumpe chirii din țară, ocupând locul I pe podium, alături de București, conform unui raport redactat de către experții imobiliare.ro. „O locuință de tip confort I, din perioada 1980-2000, cu o suprafață utilă de 50-60 de metri pătrați, poate fi închiriată, în ambele orașe, cu 400 de euro pe lună”, precizează aceștia. Vorbim însă despre valoarea medie a chiriilor din Cluj-Napoca, un apartament de 2 camere putându-se închiria chiar și mai scump, în funcție de finisaje, de mobilier, de locurile de parcare disponibile, de zonă, de ansamblul rezidențial în care este localizat apartamentul ș.a.m.d.

Pe locul II pe podiumul chiriilor este clasată Timișoara, cu 340 de euro, la o diferență de 60 de euro față de Cluj-Napoca. Pe locul 3 este Brașovul, cu 325 de euro. La Iași, media este de 300 de euro, iar la Constanța 280. La Sibiu, pentru un apartament de 2 camere, puteți cere 250 de euro, iar la Alba-Iulia 230.

Așadar, dacă decideți să investiți într-un apartament pe care să-l închiriați ulterior, la Cluj veți beneficia de cele mai mari venituri din chirii.

În plus, conform aceluiași raport al imobiliare.ro, cererea pentru chirii s-a majorat, în orașul de pe Someș, cu 12% în ultimul an și cu 130% în ultimii 4 ani. Prin comparație, în București cererea a fost mai mare cu 11% în ultimul an, iar în ultimii 4 ani a evoluat doar cu 45%.

Cumpărând un apartament la Cluj, în condițiile de creștere continuă a cererii, vă asigurați că veți găsi în permanență chiriași și nu veți sta cu apartamentul gol. Bineînțeles, dacă le veți oferi chiriașilor condiții decente de trai, fiindcă, odată cu prețurile, au crescut, în mod firesc, și pretențiile celor care închiriază apartamente. Cele mai căutate sunt locuințele cu finisaje moderne, cu mobilier în stare bună și adaptat profilului apartamentului (pentru studenți, familii, regim hotelier etc.), cu loc de parcare. Dacă sunteți și un proprietar pet-friendly, veți găsi cu siguranță chiriași în orice perioadă a anului.

Cu toate că cererea pentru chirii a crescut la Cluj-Napoca într-o proporție semnificativ mai mare decât la București, Clujul este doar pe locul II în clasamentul național al ofertelor de închiriere, în al doilea pătrar al anului 2019. Oferta de locuințe disponibile pentru închiriere a fost suplimentată în ultimele 3 luni cu 3,3%, însă cererea a crescut cu 12% în ultimul an.

Există pe piața imobiliară suficienți clienți care să devină viitorii voștri chiriași, dacă decideți să deveniți proprietar la Cluj. În plus, în condițiile în care prețurile apartamentelor s-au stabilizat, puteți alege pe îndelete unde să vă plasați banii, nemaifiind presați de eventuale creșteri subite ale prețurilor.

Clujul este cel mai scump oraș pentru că este și cel mai profitabil

La Cluj-Napoca, în ultimele 3 luni, prețurile medii de vânzare pe metru pătrat util au crescut cu 0,7%, în ultimele 12 luni s-au majorat cu 4,3%, iar în ultimii 5 ani cu 65%. Suntem, încă, cel mai scump oraș din țară, cu 1570 de euro/mp util, fiind urmați de București cu 1310 euro/mp util. Acest fapt este datorat, în parte, și rentabilității investițiilor imobiliare, din care se poate câștiga foarte bine prin închiriere sau prin revânzarea apartamentelor. Prețurile s-au stabilizat, însă creșterea nu a încetat, fiind încă mult mai profitabilă o investiție imobiliară pentru revânzare sau închiriere, decât depozitarea banilor la bancă.

Investiții pentru toate bugetele

Indiferent de suma de care dispuneți, că e vorba de 25 000 de euro sau de 250 000, banii pot fi investiți la Cluj în imobiliare cu un profit substanțial.

Indiferent că veți cumpăra o garsonieră confort III, cu un efort financiar minim, sau un penthouse într-o zonă rezidențială, veți avea suficienți „clienți”, fiindcă la Cluj este cerere pentru toate tipurile de proprietăți. Nu există zone unde nu se închiriază fiindcă, dat fiind traficul aglomerat, fiecare vrea să locuiască cât mai aproape de școală sau de locul de muncă. Un muncitor din Apahida va prefera, de exemplu, să locuiască într-o chirie în Someșeni, decât în Centru, de unde i-ar fi mai greu să ajungă la serviciu.

Cum vă puteți optimiza investiția

Atunci când luați decizia cumpărării unui apartament la Cluj-Napoca pentru închiriere, alegerea zonei și a tipului de apartament trebuie făcută, în primul rând, în funcție de bugetul disponibil și, apoi, de tipul de chiriaș pe care vi-l doriți.

Dacă aveți un buget consistent și vreți să aveți doar chiriași studenți străini, o bună alegere este reprezentată de un apartament în Zorilor sau în zona centrală. La un buget mai modest, puteți cumpăra o garsonieră în Mănăștur, unde veți găsi, fără probleme, chiriași studenți români. Cu un buget minim puteți achiziționa o garsonieră confort III în zona Expo, unde veți avea, cel mai probabil, studenți la FSEGA.

Dacă nu cunoașteți foarte bine Clujul, cel mai indicat este să apelați la consilierii unei agenții precum Welt Imobiliare, care vă pot sfătui ce fel de apartament să achiziționați, în funcție de suma de bani de care dispuneți. Pentru un comision de 2% plus TVA, vă veți asigura că investiți banii în cel mai rentabil mod, în cea mai bună zonă, cu cele mai mari șanse de a avea apartamentul închiriat tot timpul anului, la cel mai mare preț.

Brokerii Welt Imobiliare vă pot oferi cele mai bune proprietăți, dacă vă căutați un apartament pentru investiție. Datele noastre de contact le găsiți aici.