O nouă locuință cu maximum 60.000 de euro - Cluj, Florești sau Baciu?

O nouă locuință cu maximum 60.000 de euro - Cluj, Florești sau Baciu?

Când ai un buget maxim de 50-60.000 de euro și îți dorești să cumperi un apartament în Cluj, alegerea poate fi dificilă. Indiferent că vrei o locuință în care să te simți acasă pentru o lungă perioadă de timp sau doar o investiție profitabilă prin închiriere sau revânzare, există numeroase opțiuni, chiar și pentru acest buget, unul redus, de altfel, dacă ne raportăm la prețurile apartamentelor din Cluj. Zona reprezintă un aspect important atunci când luăm decizia de a achiziționa o proprietate. Între apartamentele din Cluj, Florești sau Baciu există încă diferențe mari dacă ne gândim la preț și la suprafață. Indiferent ce am alege, există avantaje și dezavantaje. Dar care sunt acestea?

Cluj-Napoca

În municipiu, cu maximum 60.000 de euro puteți achiziționa un apartament de 2 camere, confort 2, de 35 mp, un apartament cu o camera cu o suprafață similară sau o garsonieră (cu 45-50.000 de euro). Încercați să evitați anunțurile prin care unii binevoitori vând apartamente uneori la jumătate din prețul pieței. Acestea sunt ceea ce se cheamă „țeapă”. Nu veți găsi așa ceva niciodată în oferta unei agenții imobiliare serioase, însă puteți da peste astfel de anunțuri pe unele site-uri de profil. Există în Cluj, într-adevăr, și apartamente sub prețul pieței, însă trebuie să aveți în vedere faptul că acestea, dacă sunt la parter, e posibil să fie în acte „garaj”, iar dacă sunt la ultimul etaj să fie în CF „pod”. Aceste tipuri de locuințe, care pot arăta ca apartamentele normale, au însă două dezavantaje: nu vă veți putea face buletin la acea adresă și nu se pot cumpăra și vinde cu credit. Dacă doriți să le cumpărați pentru închiriere, ele sunt avantajoase fiindcă veți dobândi două camere la preț, uneori, de una.Ada Caraba, broker în cadrul agenției Welt Imobiliare, ne explică de ce ar trebui să investim în Cluj-Napoca:
„Merită să investim în Cluj dacă ne bazăm pe trei aspecte: un calcul de randament, volumul cererii de clienți și tipologia de clienți.

O investiție bună nu înseamnă o suprafață mai mare sau un aspect mai luxos, cât raportul preț închiriere/nivel investiție pe un an de zile. Adică să investești puțin și să obții chirie mare. Nu este vorba de ce îți place ție personal, ci de ce preferă chiriașul și ce preț este dispus să-ți ofere.

Un al doilea aspect important, volumul cererii, înseamnă să ai posibilitatea să închiriezi la mai mulți chiriași, din care să-l alegi pe cel mai bun. Pentru aceasta există zone cu potențial mai mare, cum este UMF, Iulius Mall etc. În al treilea rând, în Cluj există mai multe segmente de chiriași care nu sunt prezente în alte localități sau nu la fel de vizibil. Mai exact, vorbim despre studenți străini, IT-iști, turiști străini, oameni de afaceri cu bugete mari, firme mai rentabile ș.a.m.d. Este important să poți targeta aceste categorii care îți pot aduce câștiguri mai mari și siguranță. În plus, este și o chestiune de compatibilitate: ce fel de chiriași preferi să ai? Poți cumpăra apartamente mai ieftine în alte localități, dar în afara avantajului unei investiții mai mici, lipsesc toate celelalte.”

Ce îi sfătuiește însă brokerul Welt Imobiliare pe cei care își doresc o locuință personală cuprinsă tot în limitele bugetului despre care am discutat până acum?

„Depinde ce fel de investiție vor să facă, pe ce termen. Cu cât este mai departe de oraș, cu atât este vorba de o gândire pe un termen mai lung. Dacă vrei să stai doar câțiva ani, mai bine cumperi ceva mic mai spre centru sau în cartierele vechi. Acolo ai cheltuieli mici și vei putea vinde ușor. Pe de altă parte, dacă vrei ceva pe 10, 15 sau 20 de ani, trebuie să te gândești, în primul rând, la tendința de evoluție a pieței și a orașului (care, evident, este crescătoare, indiferent de variațiile de pe piață) și, în al doilea rând, trebuie să iei în calcul nevoile tale în acest orizont îndelungat de timp - în 10-15 ani, dacă ești tânăr, probabil că o să ai deja copii, deci îți trebuie un apartament mai mare, cu mai multe camere. Ca să conchidem: apartament mic în Centru pe termen scurt sau mare la periferie pe termen lung.”

Florești

Raul Gavrilă, senior broker în cadrul echipei Welt Imobiliare Florești, ne explică avantajele achiziționării unui apartament în cea mai mare comună din țară:
„Floreștiul e un loc foarte animat, foarte apropiat de punctele de interes de genul complexului Vivo. De 60.000 de euro poți cumpăra un apartament de 3 camere cu o suprafață de 60-65 mp, finisat. La 50-55.000 de euro îți iei un apartament de 2 camere, peste 50 mp, mobilat. Suprafața mare, dar și anii de construcție sunt un avantaj. Prin urmare, dacă achiziționezi o locuință într-o construcție nouă, nici instalațiile nu au o vechime de 40 de ani. Cât despre izolarea fonică, e similară cu ceea ce găsim în construcțiile vechi. Nu se constată, din păcate, diferențe. Pașii în grabă, vecinii mai zgomotoși, se aud la fel și în blocurile vechi și în cele noi. Ca investiție, în Florești se închiriază mult mai repede decât în Baciu. Pe partea de trafic, cele două comune sunt similare; din discuțiile pe care le-am avut cu oamenii din Baciu, ei fac tot atâta timp până în centrul Clujului, cât facem și noi din Florești: 40-45 de minute, cu autobuzul (la orele matinale, 7-9:30 și între 4:30 și 7:30 seara, incluzând și traficul din Cluj). Cu mașina, până în centrul Clujului, nu am făcut niciodată mai mult de 25-30 de minute.

Un apartament cu 2 camere se închiriază în Florești cu 200-300 de euro, în funcție de condiții. Unul cu 3 camere se închiriază cu 300-360 de euro, depinzând de zona în care e situat apartamentul. Și cerere există!

Eu, din 2014, de când locuiesc aici, duc o viață mult mai liniștită în comparație cu perioada în care trăiam în Mănaștur la bloc de 10 etaje, vecini mulți, zgomot și renovări permanente, dicuții pentru locurile de parcare etc. Am altă stare de spirit, aerul e mai curat (Raul locuiește în zona Tăuțiului – n.r.). De pe geam privesc livada vecinului și mă bucur de acel colț de natură pe care în Cluj este destul de dificil să îl găsești.Infrastructura e însă problema: grădinițele sunt puține, drumurile ar trebui făcute mai bine, trotuarele, poate un spital mai apropiat. Floreștiul, pe partea de medicină, are o carență destul de mare. Nu există cabinete pentru toate specialitățile, nu sunt suficiente cabinete de medici de familie, iar aceasta ar fi o oportunitate pentru medicii pentru care Floreștiul ar reprezenta o mină de aur! Un doctor cunoscut în Cluj, garantat își face vad și notorietate și aici! Pot fi cumpărate, în acest sens, apartamente la parter care ar reprezenta o investiție excelentă dacă ar fi folosite drept cabinete medicale.”

Baciu

Baciu este o comună practic lipită de Cluj-Napoca. Două zone sunt mai solicitate pentru blocurile noi: la intrare, imediat după Petrom, și în inima localității, aproape de Primărie. Și în blocurile vechi există apartamente foarte bine compartimentate, la prețuri excelente. Avantajul principal al achiziționării unei locuințe în Baciu este prețul. În al doilea rând, aici veți beneficia de liniște (mai ales în zona Primăriei) și de aerul mai puțin poluat. Traficul se aglomerează la orele de vârf, dar se circulă foarte bine în restul timpului, lucru valabil însă și pentru zonele intens tranzitate din Cluj-Napoca (Centru, Iulius Mall etc.). În Baciu puteți cumpăra un apartament de 3 camere, mobilat, într-un bloc nou, chiar și cu 50.000 de euro. În Cluj, cu aceiași bani, achiziționați doar o garsonieră.

Totul depinde de nevoile noului proprietar. O familie mică sau una-două persoane ar putea considera de preferat să locuiască într-o garsonieră în Cluj, de unde se ajunge mai rapid la locul de muncă. Pentru o familie numeroasă poate fi mai convenabil un apartament mai spațios în Baciu, chiar dacă timpul de deplasare spre școală sau job crește.

Atunci când bugetul este limitat, selecția se rezumă simplu: mai multe camere în Florești sau în Baciu, ori o cameră, dar în Cluj. Indiferent ce decideți, proprietatea pe care o cumpărați reprezintă o bună investiție, deci puteți alege și în funcție de nevoia de moment: o garsonieră acum în Cluj-Napoca, iar când familia se mărește, aceasta poate fi vândută pentru a fi cumpărat un apartament mai mare (în Florești sau în Baciu, ori în Cluj, prin creșterea bugetului alocat).
Știm că hotărârea nu este ușoară, dar vă stăm la dispoziție pentru a vă ajuta să faceți cea mai bună alegere! Welt Imobiliare este firma care de peste 15 ani vă sprijină să vă găsiți casa în care vă simțiți acasă!