De ce merită să investim într-un apartament în Iris?

De ce merită să investim într-un apartament în Iris?

V-ați decis să vă investiți economiile într-un apartament în Cluj-Napoca, însă suma pe care o aveți la dispoziție nu vă ajunge pentru achiziția unei proprietăți în „cartierele bune” ale orașului? Nu trebuie să vă descurajați sau să așteptați ani de zile criza (care, atunci când va veni, va însemna doar o ușoară ajustare a pieței, nu o scădere spectaculoasă, ca acum 10 ani), ci vă puteți reorienta acum spre cartierele pe nedrept considerate periferice, industriale sau mai puțin bune, unde, tocmai datorită mentalității greșite, prețurile apartamentelor sunt mai mici.

Irisul este un vechi cartier al Clujului, în perioada comunistă preponderent o zonă industrială. După Revoluție și, mai ales, în ultimul deceniu, fostele fabrici au dispărut, în locul acestora dezvoltându-se zone rezidențiale. Cartierul este încă unul eterogen, cu străzi de case, spații unde au răsărit blocuri noi și zone cu blocuri vechi. Chiar dacă a fost întotdeauna cunoscut drept o zonă industrială, Irisul nu a fost niciodată doar atât, așa că în cartier există și au existat școli, parcuri, magazine, spații de agrement, pe scurt, toate facilitățile care există și în celelalte cartiere. Ba chiar și unele în plus. Cartierul este unul privilegiat prin poziționare – din Iris se poate ajunge direct, foarte ușor, în Centru, în Mărăști și în Grigorescu, pe străzi care nu sunt blocate sau excesiv de aglomerate nici măcar în orele de vârf, tocmai pentru că vorbim despre un cartier aerisit, cu multe zone de case. Dacă vă doriți, așadar, un apartament la un preț mai mic sau mai spațios, aproape de Centru, de zonele comerciale (Auchan, Iulius Mall), Irisul este o bună alegere. Să vedem însă, pe puncte, ce ne oferă cartierul:

Infrastructura rutieră

Dacă vă mutați în Iris, veți scăpa de aglomerația zonelor unde toată lumea se înghesuie (să construiască, să cumpere și, ulterior, să circule). Spre Centru ajungeți cu mașina în 5-10 minute, la orice oră, pe strada Paris, pe Oașului sau pe strada Fabricii, dacă preferați traseul prin Mărăști. În 10 minute sunteți cu mașina la Iulius Mall. În plus, dacă țineți la mașina dumneavoastră și urâți drumurile frecvente la service, trebuie să știți că în Iris carosabilul a fost reabilitat odată cu linia de tramvai, nu de mult, așa că asfaltul este în stare bună. În 10-15 minute puteți ajunge cu tramvaiul în Centru, la stația de la Opera Maghiară. Tramvaiul vă duce, direct, până în capătul Mănășturului. Aveți linii de autobuz până în Piața Mihai Viteazul, Piața Gării, până în Mănăștur, Grigorescu, Zorilor, Gheorgheni. Stațiile nu sunt atât de dense ca în alte cartiere, însă, dacă nu vă deranjează câteva minute de mers pe jos, ele sunt accesibile. Pentru locuitorii acestui cartier și mersul pe jos este o opțiune. În funcție de ritm, în 20-30 de minute puteți ajunge în Centru sau la Gară. Piste de biciclete nu există, însă traficul rutier mai lejer vă permite să folosiți și bicicleta. Datorită accesului facil, apartamentele din Iris se închiriază ușor, cartierul fiind astfel excelent dacă vă gândiți să cumpărați pentru investiție. Din Iris se ajunge ușor la Litere cu tramvaiul, la Universitatea Tehnică, la UBB.

Școli, grădinițe, centre medicale și comerciale

În Iris aveți grădinițe de cartier, școli generale (Nicolae Iorga), un liceu tehnologic și un grup școlar industrial. Cartierul beneficiază și de un parc tehnologic modern, Liberty Technology Park, unde există o clinică medicală privată. Cartierul fiind aproape de Gară, puteți ajunge foarte repede, în caz de nevoie, la unitățile medicale de stat de pe strada Horea, din Centru sau la cabinetele medicilor de familie.Oriunde ați locui în Iris, veți fi aproape de centrul comercial Auchan, unde vă puteți face cumpărăturile săptămânale fără a fi nevoiți să vă deplasați într-un alt cartier. Și Dedeman este în zonă dacă aveți nevoie de obiecte și de materiale pentru casă.

Timp liber

Chiar dacă e „rău famat” drept o zonă exclusiv industrială, Irisul nu este cartierul gri care îi alungă pe cei care îl privesc doar prin prisma prejudecăților. Există în cartier posibilități multiple de petrecere a timpului liber, mai ales vara.Ștrandul Clujana, aflat în inima cartierului, vă oferă un bazin destinat adulților, unul pentru copii și spații cu gazon, unde puteți face plajă. Ștrandul este bine întreținut, el fiind frecventat de clujenii din toate cartierele orașului.Parcul de pe strada Oașului, deși lăsat de ani de zile de izbeliște, prin aspectul „virginal” determinat de lipsa de întreținere poate fi  totuși un loc de scurtă și plăcută promenadă. Pe viitor ni se promite modernizarea Parcului Feroviarilor, care ar urma să pună în valoare și malurile Someșului și să atragă în cartier diverse evenimente culturale și de agrement.Din Iris se poate ajunge în 15 minute, mergând pe strada Oașului spre Chinteni, și la rezervația Fânațele Clujului, o arie naturală protejată de interes național de o frumusețe aparte, cu o vegetație și o faună unică. Pe dealurile de aici vă puteți bucura de o atmosferă idilică, de aer curat și de o panoramă asupra Clujului similară celei de pe Dealul Feleacului.

Calitatea și diversitatea construcțiilor

Fie că alegeți să cumpărați un apartament în cadrul Ansamblului Rezidențial Iris de pe strada Oașului, în noile blocuri de pe strada Porțelanului sau în alte zone ale cartierului cu construcții noi, veți beneficia de o locuință ridicată, din punct de vedere calitativ, la fel ca blocurile din alte zone mai scumpe ale orașului, dar la un preț de achiziție mai mic. Și blocurile vechi de aici și-au dovedit rezistența în timp, iar apartamentele sunt la prețuri bune. La prețuri reduse în Iris se vând și locurile de parcare. Un avantaj în Iris, dacă vă cumpărați un apartament, este că încă mai găsiți aici locuri disponibile de parcare, fără plată, pe străzile din împrejurimi (care nu au ajuns să fie supraaglomerate) sau printre blocurile noi. Nu este, astfel, imperativ să achiziționați un loc de parcare, dacă bugetul nu vă permite (dar este recomandat).

În concluzie, de ce merită să investiți într-un apartament în Iris?

Pentru că este mai ieftin, pentru că este la fel de bine construit ca apartamentele din zonele mai scumpe, fiindcă Iris a devenit un cartier rezidențial cu toate facilitățile necesare (instituții de învățământ, centre comerciale, de agrement, mijloace de transport în comun, bănci, farmacii, frizerii ș.a.m.d.), fiindcă Irisul este foarte aproape de Centru. Fiindcă puteți închiria apartamentul rapid, la un preț foarte bun.

De ce consideră unii că nu merită o investiție în Iris? Dintr-o mentalitate greșită, învechită.Iris a fost o zonă industrială pe vremea lui Ceaușescu. Acum nu mai e. Este un cartier care se dezvoltă accelerat de mai bine de un deceniu, unde continuă să se construiască masiv (de exemplu, vechea platformă Carbochim se aude că ar urma să devină o zonă nouă de locuințe și spații comerciale). Merită să investim în Iris pe termen scurt fiindcă acum locuințele sunt mai ieftine și putem cumpăra un apartament mai mare la un preț mai mic. Iar, pe termen lung, odată cu dezvoltarea cartierului, și prețurile vor crește, sporindu-ne investiția.

Dacă doriți să achiziționați un apartament în Iris, brokerii Welt Imobiliare va stau la dispoziție cu oferte pentru toate gusturile și bugetele.