Poliția le recomandă chiriașilor să apeleze la agențiile imobiliare atunci când își caută o nouă locuință

Poliția le recomandă chiriașilor să apeleze la agențiile imobiliare atunci când își caută o nouă locuință

Printr-un comunicat remis presei în data de 12 aprilie, Inspectoratul de Poliție Județean Cluj le recomandă chiriașilor, drept cap de listă, pentru a nu fi înșelați atunci când își caută o nouă locuință, „să consulte agențiile imobiliare autorizate în vederea obținerii de oferte privind închirierea imobilelor”.

„Pentru prevenirea faptelor de înșelăciune privind închirierea de locuințe în județul Cluj, vă recomandăm să țineți cont de următoarele sfaturi:

- Consultați agențiile imobiliare autorizate în vederea obținerii de oferte privind închirierea imobilelor;

- Identificați proprietarul imobilului în baza cărții de identitate și a dovezii dreptului de proprietate (contract de vânzare–cumpărare autentificat, extras de carte funciară etc.);

- Verificați fizic imobilul care urmează a fi închiriat anterior încheierii contractului de locațiune sau achitării unor eventuale plăți;

- Verificați corespondența dintre datele de identificare din cuprinsul contractului de locațiune, cele din actul de identitate al locatorului și identitatea fizică a autorului ofertei de locațiune;

- Încheiați contractul de locațiune cu proprietarul imobilului, iar nu cu intermediari;

- Evitați încheierea contractelor la distanță în lipsa certificării identității locatorului;

- Evitați transmiterea în mod electronic a copiilor actelor de identitate pentru a evita utilizarea frauduloasă a datelor;

- Evitați anunțurile de mică publicitate a căror autori solicită purtarea conversațiilor în medii criptate;

- Încheiați contractul în fața unui notar public sau înregistrați-l la organele fiscale;

- Efectuați plățile prin intermediul transferului între conturi bancare sau, în cazul achitării în numerar, încheiați dovezi de plată (se recomandă evitarea plăților prin criptomonede, prin alte mijloace de plată nebancare sau către conturi bancare de pe teritoriul altor state)”, transmite IPJ Cluj.

Prin apelarea la o agenție imobiliară în vederea închirierii unui apartament, viitorii chiriași scapă de grija verificărilor foarte pertinente recomandate de către IPJ Cluj, pentru că unele dintre aceste demersuri au fost deja efectuate de către brokerii imobiliari în momentul preluării în portofoliu a proprietății.

Înainte de a posta un anunț pe site-urile de profil, agenții imobiliari vizionează apartamentul, discută cu proprietarul, completează un contract cu acesta (contract ce conține datele de identificare ale proprietarului și ale proprietății). În plus, relația dintre un proprietar și brokerul imobiliar este, de multe ori, una care se întinde pe durata mai multor ani, așadar brokerul a mai închiriat în trecut acel apartament și cunoaște eventualele vicii - atât cele ale proprietății, cât și ale proprietarului. Pentru un comision de 50% plus TVA din valoarea unei luni de chirie, apelând la o agenție imobiliară scăpați de stresul și de neliniștea aferente închirierii unei locuințe despre al cărei proprietar nu știți absolut nimic. Agentul imobiliar vă poate oferi toate datele de care aveți nevoie pentru a trăi liniștiți în noua voastră casă și se va asigura că sunteți compatibili cu proprietarul - poate acesta nu își dorește studenți, nu este de acord cu animale de companie, cu fumători etc. - și, astfel, vă asigurați că nu veți fi nevoiți să reluați prea curând deranjul căutărilor și al mutării dintr-o casă într-alta. Apelând la o agenție puteți alege dintr-o paletă variată de apartamente, pentru a vă asigura că opțiunea voastră finală este cea mai bună și mai adecvată bugetului și necesităților - apartamentul e cel mai aproape de școală, de job, e pet-friendly, compartimentat cum vă doriți, mobilat, utilat modern ș.a.m.d.

Comunicatul de presă al Poliției nu este transmis întâmplător, ci în contextul în care în Cluj au început să apară țepari care închiriază una și aceeași locuință mai multor chiriași.

Conform Ziua de Cluj, un astfel de țepar ar fi câștigat nu mai puțin de 4 000 de euro la finalul anului trecut prin închirierea aceluiași apartament unui număr de 7 persoane.
„Poliţiştii clujeni au reținut pentru 24 de ore un bărbat, de 38 de ani, din Cluj-Napoca, pentru înșelăciune în formă continuată. Potrivit oamenilor legii, în perioada septembrie - octombrie 2018, bărbatul ar fi încasat bani de la 7 persoane, pe care le-ar fi indus în eroare cu privire la închirierea unui imobil de pe strada Dunării, din Cluj-Napoca.Acesta ar fi pretins persoanelor plata în avans pentru închiriere, iar ulterior primirii banilor nu și-ar fi respectat angajamentul, nerestituind nici banii, creând, astfel, un prejudiciu total de aproximativ 4000 de euro. Poliţiştii continuă cercetările în acest caz”, scria Ziua de Cluj în data de 7 februarie 2019.

Indiferent că vi se pare mare sau acceptabil comisionul pe care trebuie să îl plătiți unei agenții imobiliare pentru închiriere, suma respectivă de bani vă oferă un plus de siguranță - agenția este un filtru suplimentar în calea țeparilor!

Brokerii Welt Imobiliare va stau la dispoziție cu cele mai variate și mai bune oferte la sediile din Gheorgheni (strada Liviu Rebreanu nr.9), din Centru (b-dul. 21 Decembrie nr. 24 - vizavi de Sora), din Florești (strada Avram Iancu nr. 209) sau la numerele de telefon: 0752 223 366, 0727 722 244, de luni până vineri între orele 9-19 și sâmbăta între 9-13. Serviciile unei agenții imobiliare profesioniste vă oferă un real câștig de timp, de nervi și de siguranță. Nu faceți economie atunci când este vorba de liniștea pe care o puteți găsi doar acasă!