În zona Sopor vom avea în viitor cel mai modern cartier al orașului

În zona Sopor vom avea în viitor cel mai modern cartier al orașului

Pe terenurile din Sopor, Clujul va avea un nou cartier, de dimensiunea vechiului Mănăștur, un cartier construit de la zero, la standardele secolului 21. În acest sens, în prezent a fost schițat un plan urbanistic zonal, ca rezultat al unui concurs internațional de soluții prin care s-a dorit alegerea celui mai adecvat masterplan pentru cartierul care ar urma să devină un etalon pentru Cluj, pentru Transilvania și chiar pentru România.

Municipalitatea anunță „un cartier care va ține cont de toate aspectele de calitate a vieții pe care cetățenii unui oraș european și le doresc”. Mai precis, locuitorii din Sopor vor găsi, la maximum 20 de minute de mers pe jos, toate facilitățile necesare: școală, grădiniță, centru de cartier, bănci, magazine ș.a.m.d.

Bulevardele în această zonă, liniile de transport public, facilitățile pentru mijloacele de deplasare alternativă vor fi trasate de la început, cu accent pe dimensiunea verde, nepoluantă a orașului și cu respect față de mediul înconjurător.

Noul cartier se intenționează a fi „cea mai bună soluție urbană pentru secolul în care trăim”, o zonă unde calitatea vieții locuitorilor va fi mult îmbunătățită.

Un cartier al viitorului

„S-a dorit identificarea unui nou mod de urbanizare sustenabil, orientat spre generațiile viitoare și spre bună conviețuire. Obiectivul este creșterea calității vieții oamenilor în mediul urban prin soluții integratoare și inovatoare”, au anunțat reprezentanții municipalității, la finalul concursului de soluții prin care Clujul a câștigat promisiunea unui cartier conceput de la A la Z, de cei mai inspirați arhitecți.

Noul cartier a fost proiectat ca un mediu de dezvoltare urbană etapizată, oferind suficientă flexibilitate dezvoltatorilor privați care doresc să construiască. Sopor va avea subzone ușor de identificat și o rețea a spațiilor publice bine distribuită pe întreaga suprafață, în așa fel încât cartierul să se poată dezvolta ușor în etape (fiindcă nu este vorba despre un proces care se poate finaliza pe termen scurt, el urmând a se întinde, probabil, pe o durată de 20-30 de ani).

Cartierul ar urma să găzduiască între 50 și 70 000 de clujeni, pe o suprafață de 250 de hectare. Deocamdată, există trei porți de intrare în zonă, dinspre Gheorgheni, Someșeni și Borhanci, dar este posibil ca, odată demarată construcția cartierului, să fie create și alte drumuri de acces.

„Urbanizarea propusă va aduce o valoare crescută a proprietăților private din zonă”

„Zona Sopor este un teritoriu în intravilanul municipiului Cluj Napoca, compus din terenuri de diferite dimensiuni, în proprietate privată. Zona a mai fost studiată anterior, dar numai parțial, și s-au elaborat Planuri Urbanistice Zonale pentru unele porțiuni, însă această implementare fragmentată nu poate asigura o dezvoltare structurată, armonioasă și durabilă a zonei.

Deși teritoriul viitorului cartier Sopor este în cea mai mare parte proprietate privată, autoritatea publică locală dorește ca această nouă dezvoltare, structurată după principii contemporane si sustenabile, să devină un exemplu de urbanizare, în care inițiativa publică și cea privată să poată coopera în interesul tuturor locuitorilor.

Urbanizarea propusă va aduce o valoare crescută a proprietăților private din zonă, prin utilizare judicioasă a teritoriului, coerență urbanistică, soluții pentru creșterea calității vieții și a coeziunii în vecinătate.

În același timp, investitorii privați vor beneficia de noi oportunități de investiție și de plus valoare prin inovație urbanistică, toate acestea cu condiția colaborării între 3 principali actori urbani: proprietari de teren, dezvoltatori imobiliari, autoritate publică locală”, consideră reprezentanții Ordinului Arhitecților din România.

Noul cartier al Clujului, aflat deocamdată în stadiul de proiect, va crește cu siguranță valoarea terenurilor din zonă, odată ce planul urbanistic va începe să fie transpus, de pe planșa de proiectare, pe teren.

Însă nu doar terenurile din Sopor vor crește ca valoare de piață, ci și cele din Borhanci și Someșeni, aflate în imediata vecinătate. Chiar și vechile sau mai noile blocuri de locuințe din Gheorgheni vor fi mai bine cotate prin învecinarea cu modernul Sopor, care se dorește a fi cu adevărat un cartier al viitorului.

Pentru investitori, acum este momentul să își plaseze capitalul în apartamente sau în terenuri care au un potențial de creștere extraordinar în această zonă extinsă care va însemna urbanism modern, spații verzi, dar și proximitate față de cartierele deja scumpe ale Clujului, Gheorgheni și Între Lacuri.

Pentru investiții profitabile, apelați la brokerii Welt Imobiliare, care vă pot oferi cele mai bune terenuri, case sau apartamente. Într-un Cluj aflat în plină expansiune urbanistică, banii dumneavoastră sunt investiți cel mai eficient în imobiliare.