Cu câte agenții imobiliare este bine să căutați o nouă locuință?

Cu câte agenții imobiliare este bine să căutați o nouă locuință?

V-ați hotărât să cumpărați o nouă locuință? Vreți să vă investiți banii într-o proprietate imobiliară care să vă aducă un profit substanțial prin închiriere? Perfect! Următorul pas e căutarea celei mai potrivite case, a apartamentului care să vă ajungă la suflet, a celui mai profitabil spațiu comercial ș.a.m.d. Aveți de ales între a căuta singur printre ofertele de pe piață (în speranța că veți cumpăra fără comision, direct de la proprietar) sau a apela la o agenție imobiliară. Sau la toate.

Căutând singuri, pentru a evita plata comisionului de 2% plus TVA practicat de către agenții, veți avea surpriza ca, printre anunțurile de pe site-urile de profil să dați tot de agenții. Sau de anunțuri postate direct de către proprietari, dar incomplete, cu poze în care se vede doar câte un colț de perete, vasul de toaletă sau întunericul din bucătărie. În plus, unele dintre „ponturile” postate de către proprietari conțin și câte o surpriză de care veți afla doar în ultima clipă (în cel mai fericit caz): sunt poduri în acte, garaje, spații tehnice, adică nu le puteți cumpăra sau vinde cu credit, nu vă veți putea face buletin la respectiva adresă; nu cumpărați o locuință cu acte în regulă. Pe site-urile de profil se postează chiar și anunțurile unui „dezvoltator” care de ani de zile țepuiește cumpărătorii creduli care cred că există apartamente cu două camere în Cluj la 30 000 de euro.

Pentru a evita bătaia de cap cu anunțurile cu informații lipsă sau intenționat omise și pentru a nu vă „investi” banii în buzunarele unor falși dezvoltatori, cel mai bine este să apelați la agențiile imobiliare serioase care filtrează ofertele persoanelor fizice și nu le promovează clienților decât proprietățile vandabile legal, cu acte în regulă.

Așadar, sunteți deciși să cumpărați o nouă locuință, vreți să evitați riscul și stresul de a căuta singur, așa că v-ați hotărât să apelați la serviciile agențiilor imobiliare din Cluj. Cu câte este, însă, cel mai bine să umblați?
Dacă aveți timp, nervi și bani să vedeți cam aceleași apartamente cu toate agențiile clujene, atunci răspunsul este simplu: cu toate! Vă veți satisface, cu siguranță, curiozitățile imobiliare în acest fel, la finalul căutării veți cunoaște tot ce mișcă pe piață, veți fi „doctor” în domeniu, poate mai bun și mai informat decât un agent imobiliar nu foarte experimentat. Veți semna convenții de colaborare cu toate agențiile, veți viziona unul și același apartament cu două-trei firme, iar dacă vă veți decide să îl cumpărați va trebui să plătiți fiecărei agenții cu care ați semnat câte un comision de 2% plus TVA. Din disperarea de a vedea toate apartamentele disponibile din Cluj, veți viziona aceleași apartamente de mai multe ori, veți vizita aproape toate „bombele”, iar alegerea unui apartament bun va fi cu atât mai dificilă, cu cât veți vedea mai multe, pentru că vizionările haotice pot duce doar la haos în mintea cumpărătorului care, la final, decide, de obicei, că mai așteaptă. Și reia căutările după câteva luni, și tot așa, uneori ani de zile.

Cel mai bine, atunci când vă căutați o nouă locuință, este să apelați la o singură agenție imobiliară serioasă, cu un portofoliu solid, să îi explicați brokerului clar ce vă doriți, iar acesta să vă identifice cele mai potrivite proprietăți de pe piață, să le vizionați doar împreună cu el, să luați o decizie fermă, iar apoi să încheiați actele de vânzare-cumpărare ghidați de către agentul imobiliar care se va asigura că tranzacția va decurge fără niciun fel de probleme.

De ce să apelați, totuși, la o singură agenție, când sunt atâtea?

Așa cum o femeie care umblă cu toți bărbații nu este foarte bine văzută sau luată în serios, la fel se întâmplă și cu un client care este „mirosit” că umblă cu toate agențiile. Cumpărătorii care vizionează cu toți mai sunt denumiți și „turiști imobiliari” și sunt, de cele mai multe ori, tratați ca atare. Ei nu sunt refuzați de nicio agenție, pentru că în această loterie nu se știe niciodată de la cine va cumpăra clientul, dar el nici nu primește atenția unui cumpărător serios și fidel. Umblând cu toți riscați, așadar, să nu finalizați cu nici unul pentru că nu veți fi tratat cu prioritate. Chiar și proprietarii, deranjați de acest tip de clienți, îi ironizează, de multe ori, atunci când îi văd că le calcă pragul degeaba, pentru a doua oară, cu o altă agenție.

Alte agenții, alte oferte, alte prețuri?

Disperarea de a viziona cu toți poate avea două motivații: credința că o agenție are oferte diferite față de alta și cea că la o firmă unul și același apartament este mai ieftin decât la alta. Adevărul este că agențiile preiau în baza lor de date, într-o proporție însemnată, aceleași proprietăți de la aceiași proprietari. Exclusivitățile sunt puține, așa că șansa de a găsi la o altă agenție un apartament mai bun, care nu există în portofoliul firmei la care ați apelat deja, este una foarte mică. Iar neșansa de a vedea aceleași apartamente cu toate agențiile este foarte mare. După cum spuneam, agențiile preiau aceleași apartamente de la aceiași proprietari - care vând la același preț final indiferent cu care agenție mergeți la vizionare, chiar dacă la una prețul afișat este mai mic, iar la alta mai mare. De unde, totuși, diferența de preț afișat? Dacă astăzi proprietarul scoate la vânzare un apartament cu 95.000 de euro și îl preiau 3 agenții, iar peste o lună proprietarul scade prețul la 90.000 de euro, agențiile care au avut o relație mai strânsă cu acesta, care l-au mai sunat în ultima lună, vor scădea prețul afișat la 90.000, iar celelalte îl vor menține la valoarea inițială. Cum nu agenția impune prețul final de tranzacționare, ci proprietarul, indiferent că în anunțul unei firme este specificat un preț de vânzare de 95.000 sau de 90.000, proprietarul tot la 90.000 sau la 88.000 de euro îi va vinde cumpărătorului decis să cumpere. Așadar, nici măcar goana după cel mai mic preț nu justifică fuga după toate agențiile.

Ca să concluzionăm:

Dacă veți căuta o nouă locuință cu toate agențiile imobiliare veți pierde foarte mult timp pentru a vedea aceleași apartamente, iar la final riscați să plătiți mai multe comisioane.Umblând cu o singură agenție economisiți timp, nervi și bani. Veți vedea cele mai bune oferte, veți fi tratat cu prioritate, veți beneficia de consiliere, iar tranzacția va decurge ușor și fără probleme. Și veți plăti un singur comision.
Welt Imobiliare le stă la dispoziție clienților de peste 15 ani cu cele mai bune oferte! Dacă v-ați decis să colaborați cu noi, vă așteptăm la birourile din Gheorgheni, Centru și Florești (mai multe informații de contact aici).
De luni până vineri, între orele 9-19, și sâmbăta, între 9 și 13, un broker vă va prelua cererea și se va asigura că, în cel mai scurt timp, casa mult dorită va deveni „acasă”.

Vă urăm un Paște luminos, plin de căldură, și vă invităm să sărbătorim împreună noua voastră achiziție!