Chiriile pet-friendly - de ce e bine să acceptați un animăluț în apartament

Chiriile pet-friendly - de ce e bine să acceptați un animăluț în apartament

Într-o perioadă ca aceasta, când oferta de locuințe pentru închiriere este mai mare decât cererea, o soluție pentru proprietarii care nu vor să stea cu apartamentele goale este ca acestea să devină pet-friendly, adică să fie acceptați și chiriașii care au un câine, o pisică, un iepure, un papagal sau orice alt animăluț de companie. Fiindcă majoritatea proprietarilor nu acceptă să le închirieze celor care au un animal, și nici potențialilor chiriași cu copii mici, oferta pentru aceștia este mult diminuată.

Dacă în lunile de iarnă, fără a fi părinte sau deținător de vietate patrupedă aducătoare de bucurie, poți găsi în toate zonele zeci de apartamente cu diverse prețuri și dotări, și poți așadar alege pe îndelete din oferta amplă, dacă ai un animăluț sau un copil mic, opțiunile sunt reduse. Ce înseamnă acest lucru pentru proprietari? Dacă, de exemplu, aveți un apartament de 2 camere, foarte bine compartimentat, complet utilat și mobilat modern, la prețul pieței aveți șanse să rămâneți cu el neînchiriat până la vară, pentru că și concurența acum e acerbă. Cei care își caută chirie vor vedea pe piață și alte apartamente similare, poate mai aproape de locul lor de muncă, posibil mai bine utilate, într-un bloc mai îngrijit sau mobilate mai pe gustul lor. Cu siguranță, dacă țineți de prețul pieței, potențialii chiriași vor vrea să vadă și alte apartamente mai ieftine și astfel șansele de a vă închiria proprietatea se reduc considerabil.

"Pet-friendly" este sintagma ce crește valoarea apartamentului dumneavoastră

În momentul în care apartamentul dumneavoastră devine pet-friendly, el se transformă într-o raritate vânată de cei care își caută o chirie nu doar pentru ei, ci și pentru membrul lor de familie mai mic și zburător sau umblător pe patru picioare. Cei care caută astfel de apartamente sunt conștienți că oferta este redusă, așa că nu vor strâmba din nas la preț, nu vor căuta nod în papură în cazul mobilierului, vor accepta și o locuință aflată puțin mai departe de stațiile de transport în comun sau de locul lor de muncă. Atunci când apartamentul devine pet-friendly, zona de căutare a chiriașilor se extinde, prețul nu mai este negociat la sânge pentru că proprietarul face deja o concesie prin a primi în chirie și patrupedul, iar apartamentele se închiriază mai rapid.

Chiriașii cu animăluțe sunt mai stabili și stau mai mult timp într-o chirie

Un alt avantaj al unei chirii pet-friendly este stabilitatea chiriașului. Fiind greu de găsit o altă locuință în care să fie acceptat și animalul de companie, chiriașii nu vor pleca de pe o zi pe alta, își vor respecta contractele semnate, pentru a nu fi nevoiți să reia din nou anevoioasa căutare a unui apartament. Ca proprietar, va asigurați astfel că aveți apartamentul închiriat pe termen lung.

Nu pot distruge animalele, cât pot distruge oamenii

Principalul motiv pentru care proprietarii nu sunt de acord ca în apartamentele lor să se mute chiriași cu animale este teama de a nu le fi distrusă mobila, parchetul, ușile ș.a.m.d. Însă, cei care au avut deja mulți chiriași în apartamentele lor știu că oamenii pot distruge, atunci când sunt lipsiți de bun-simț, chiar mai mult decât animalele. Nu poate o pisică zgâria o ușă cât o poate rupe un chiriaș venit beat acasă. Nu poate uza parchetul un câine, cât îl pot scoroji zece prieteni veniți într-o noapte la un chef în apartament. Nu poate urina pe perete un cățel, cât poate voma un alcoolic. Și nimeni nu îi poate garanta unui proprietar asupra integrității morale a celui care îi va închiria apartamentul, fiindcă nici proprietarii, nici agenții imobiliari nu sunt fini psihiatri, să poată prevedea viitorul comportament al celui care își caută chirie.

Așadar, și un chiriaș cu animale de companie, și unul lipsit de educație, dar fără animale, pot distruge la fel un apartament, iar pentru această eventualitate nefericită se plătește o garanție din care se pot repara eventualele daune. O soluție, în cazul în care, ca proprietari, aveți totuși temeri mai mari în privința animalelor, este perceperea unei garanții suplimentare, care va fi returnată la finalul contractului de închiriere, dacă apartamentul este predat fără stricăciuni.

Temerea de animale duce la pierderi financiare

Eventualele pierderi financiare sunt oricum mai mari dacă țineți în această perioadă la preț și nu acceptați nici animale de companie. Un apartament de 300 de euro vă poate aduce anual un venit de 3600 de euro. Dacă este închiriat. Dacă stați cu el gol din toamnă și veți găsi chiriași doar la vară, când va începe iar febra chiriilor, pierdeți din start 1800 de euro (pentru 6 luni în care apartamentul este neocupat). Temerea în privința chiriașilor posesori de animale este, așadar, costisitoare, mult mai costisitoare decât eventuala uzură suplimentară a apartamentului, uzură care se poate oricum repara cu banii primiți drept garanție.

Pentru a câștiga un venit suplimentar într-o piață a chiriilor din ce în ce mai variată și mai plină de oferte, proprietarii trebuie să se adapteze specificului chiriașilor. Iar în ziua de astăzi, cei care dețin animale de companie sunt tot mai numeroși. Pet shop-urile s-au înmulțit și în Cluj, la fel și cabinetele veterinare care tratează câini și pisici, sau saloanele de coafură canină. Se dezvoltă o întreagă industrie în jurul iubirii oamenilor pentru animale, așa că și piața chiriilor trebuie să se adapteze noilor trenduri din care proprietarii au numai de câștigat - cei care înțeleg că, pentru a face față concurenței, trebuie să oferi ceva în plus! Iar dacă nu vrei să investești în finisaje, în mobilier sau în electrocasnice, mai mult decât vecinul care închiriază la 400 de euro, dar îți dorești să primești de la chiriaș aceeași sumă, soluția este să îi accepți și animalul de companie, iar el va alege apartamentul tău, și nu al vecinului care nu vrea să audă de animale.

Oamenii răi nu iubesc, de obicei, animalele

Pe lângă argumentele obiective pentru care chiria ta ar trebui să fie pet-friendly, există și un argument subiectiv, care însă stă în picioare de cele mai multe ori: iubitorii de animale sunt, de obicei, oameni buni la suflet și responsabili. Un alcoolic sau un individ agresiv care noaptea face scandaluri în apartament, un om iresponsabil, care pleacă din locuință la jumătatea lunii lăsându-te cu pereții sparți și cu cheltuielile neplătite, nu va fi înclinat să își asume nici îngrijirea unui animal, care presupune responsabilități, liniște, grijă și cheltuieli suplimentare. Aveți șansa ca acceptând în apartamentul dumneavoastră un om cu un animăluț să vă bucurați pe termen lung de un chiriaș mai civilizat și mai serios.

Oferte pet-friendly

Dacă sunteți proprietar și doriți să vă aducem chiriași cu animăluțe, ne puteți contacta direct la sediile noastre din Cluj-Napoca și din Florești, la adresele și numerele de telefon pe care le găsiți aici. 

Dacă vă căutați o chirie pet-friendly, brokerii Welt Imobiliare vă stau la dispoziție! Vă invităm să ne sunați cu încredere sau să ne căutați la unul dintre sediile agenției, de luni până vineri între orele 9 și 19 sau sâmbăta, între 9 și 13. Căutăm împreună, reușim împreună!