Cei care „fură startul” pot închiria acum la prețuri mai mici decât la vară

Cei care „fură startul” pot închiria acum la prețuri mai mici decât la vară

Cei care „fură startul” pot închiria acum apartamente în Cluj-Napoca la prețuri care sunt, în această perioadă, mai mici decât vor fi la vară. De ce? Pentru că, pe o piață liberă, prețul este dat de raportul dintre cerere și ofertă. Iar acum oferta este mai mare decât cererea, lucru confirmat de cel mai recent raport realizat de „Analize Imobiliare”Conform acestei surse credibile, cu toate că oferta a crescut, prețurile s-au menținut la un nivel stabil, adică la valorile „de iarnă” ale prețurilor care nu mai cresc din cauza cererii reduse din acest moment.

„La început de an, oferta de închirieri din marile centre regionale s-a majorat față de finele lui 2018, fără ca acest fapt să producă schimbări la nivelul prețurilor solicitate de către proprietari. În primele trei luni din 2019, numărul apartamentelor și caselor disponibile spre închiriere în cele șase mari orașe ale țării (proprietăți finalizate înainte de anul 2000) s-a majorat cu aproximativ 8% față de trimestrul anterior, ajungând la un total de 17.020 de anunțuri (față de 15.690). (...) În perioada analizată, piața din Cluj-Napoca și-a recâștigat poziția secundă în clasamentul ofertelor de închiriere, aici fiind disponibile 2.790 de anunțuri”, scrie Imobiliare.ro
Conform aceluiași site, suplimentarea ofertei de locuințe disponibile spre închiriere a însemnat la Cluj o creștere de 27,7% în primul trimestru din 2019, față de ultimul pătrar din 2018. În plus, creșteri se semnalează și față de perioada similară a anului trecut:
„Față de aceeași perioadă din 2018, numărul anunțurilor de închiriere nou introduse pe piață în primul trimestru al anului curent a fost, per ansamblu, cu 13,3% mai mare. Creșteri din acest punct de vedere au fost înregistrate în toate piețele analizate, pe primul loc situându-se Cluj-Napoca (+27,3%).” (imobiliare.ro)

Cum se explică numărul crescut de apartamente disponibile pentru închiriere, dar și stabilitatea prețurilor chiriilor?

Investițiile în apartamente destinate închirierii au continuat să fie un trend și în anul 2018, și în 2019. Apartamente noi au fost cumpărate special pentru a fi închiriate, iar stabilizarea prețurilor de achiziție începând din iarna trecută a însemnat și o menținere a prețurilor chiriilor. În contextul în care traversăm o perioadă cu cerere redusă. Să nu ne iluzionăm însă. Odată cu venirea verii și a noului val de studenți, cererea va crește și va ajunge probabil să depășească oferta. Cel puțin, oferta decentă, apartamentele „locuibile”, care se închiriază la prețul normal al pieței. 

Vara, când proprietarii vor avea mulți clienți pentru apartamentele lor, vor crește ușor prețurile sau vor fi mai puțin negociabile. Din august, nu chiriașii vor alege chiriile, ci proprietarii își vor alege chiriașii. Pentru a evita situația neplăcută de a concura pentru o chirie bună cu încă 5 sau 10 doritori, cel mai simplu este să vă căutați o nouă locuință acum, când proprietarii vă primesc cu nerăbdare, dispuși poate să mai lase din preț, să mai aducă o piesă de mobilier în plus sau să vă accepte animăluțul de companie.

Fiindcă unii proprietari preferă să își țină apartamentele goale până la Untold, pentru a scoate un profit substanțial prin închirierea lor în perioada festivalului, chiar dacă nu doriți să plătiți o chirie de acum, căutând în această lună aveți șansa de a vă rezerva un apartament în care să vă mutați doar după Untold, când toate proprietățile devin disponibile. Nu vă veți mai lupta atunci cu colegii voștri „de suferință” mai puțin prevăzători.

Ce trebuie să faceți pentru a vă găsi acum o chirie mai bună?

Apelați, în primul rând, la o agenție imobiliară de încredere. Aceasta este chiar recomandarea Poliției, pentru a nu fi înșelați. Spuneți-i brokerului imobiliar exact ce căutați: numărul de camere, dacă doriți ca apartamentul să fie cu trecere sau decomandat, zona de interes, calitatea finisajelor, dacă doriți sau nu un loc de parcare, balcon sau centrala termică proprie etc. Căutați un apartament conform bugetului disponibil. Dacă bugetul vă ajunge pentru o garsonieră, căutați o garsonieră. Dacă pentru un apartament de 2 camere, alegeți un apartament de 2 camere. Dacă pentru un apartament în zona centrală, solicitați un apartament în Centru, iar dacă banii vă ajung doar pentru unul în Mănăștur, unul în Mănăștur. În caz contrar, vă veți pierde vremea la vânătoare de „ponturi”, proprietățile sub prețul pieței având în Cluj vicii ascunse ce motivează pe deplin prețul mai scăzut.

Chiar dacă, apelând la o agenție, veți plăti un comision egal cu jumătate din valoarea unei chirii lunare, câștigați timp și siguranță! Agentul imobiliar vă va arăta apartamente dintr-o ofertă variată, singura voastră grijă fiind doar să alegeți cel mai potrivit loc unde să vă simțiti acasă. Profitați, așadar, de bogata ofertă a pieței de acum, de prețurile care au înghețat iarna, și savurați vara liniștiți, în noua voastră locuință!

Brokerii Welt Imobiliare vă stau la dispoziție, pentru a vă ajuta să „furați startul”, cu proprietăți în toate cartierele Clujului, adecvate tuturor bugetelor. Ne puteți găsi aici.