Asigurarea locuințelor împotriva dezastrelor naturale este obligatorie pentru toți proprietarii

Asigurarea locuințelor împotriva dezastrelor naturale este obligatorie pentru toți proprietarii

Cu toate că asigurarea locuințelor împotriva dezastrelor naturale este privită uneori de către proprietari ca fiind facultativă, legea în vigoare prevede expres obligația încheierii acestui tip de asigurare pentru toate imobilele cu destinația de locuință. În lipsa unei astfel de asigurări, proprietarii își pierd dreptul de a primi despăgubiri.

Deși județul Cluj nu este situat într-o zonă cu risc seismic major, după încheierea unui contract de vânzare-cumpărare, și proprietarii clujeni trebuie să încheie o poliță de asigurare împotriva dezastrelor naturale, în termen de 5 zile lucrătoare de la data autentificării titlului de proprietate.

Asigurarea locuințelor este obligatorie și nu facultativă

Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, în vigoare în prezent, consolidată prin Ordonanța 26/2019, prevede faptul că „persoanele fizice şi juridice sunt obligate să îşi asigure împotriva dezastrelor naturale, în condiţiile prezentei legi, toate construcţiile cu destinaţia de locuinţă, din mediul urban sau rural, aflate în proprietatea acestora şi înregistrate în evidenţele organelor fiscale”.

Obligaţia încheierii contractelor de asigurare a locuinţelor aflate în proprietatea statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale revine persoanelor ori autorităţilor desemnate, în condiţiile legii, să le administreze.

Așadar, încheierea unei asigurări este obligatorie pentru toate tipurile de locuințe, deținute de persoane fizice sau juridice.

„În cazul construcţiilor cu destinaţie de locuinţă aflate în coproprietate, se va încheia câte un contract de asigurare obligatorie pentru fiecare locuinţă în parte. În acest caz, prima de asigurare se va plăti pe fiecare locuinţă în parte”, mai stipulează legea.

Construcțiile care nu pot fi asigurate

„Locuinţele situate în clădirile expertizate tehnic în condiţiile legii de către experţi tehnici atestaţi şi încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic nu se asigură pentru niciunul dintre riscurile prevăzute de prezenta lege, până la data recepţiei la terminarea lucrărilor de consolidare a clădirilor”, prevede Legea 260/2008.

Clujul este privilegiat în acest sens, nefiind o zonă de risc seismic major. Așadar, nu veți găsi la Cluj-Napoca proprietăți încadrate în clasa I de risc și nici nu riscați să rămâneți fără locuința achiziționată, în urma unui cutremur.

Atunci când cântăriți decizia de a investi la Cluj sau în alte zone ale țării mult mai expuse riscurilor seismice, țineți cont de faptul că la Cluj-Napoca nu trebuie să vă îngrijorați pentru efectele devastatoare ale unor eventuale cutremure.

„Nu intră sub incidenţa prezentei legi anexele, dependinţele, dotările şi utilităţile care nu sunt legate structural de clădirea în care este situată locuinţa asigurată şi nici bunurile din interiorul locuinţei”, mai prevede legea. Pentru toate acestea, însă, puteți opta pentru o asigurare suplimentară, facultativă.

„Societăţile de asigurare-reasigurare, autorizate să practice riscuri de catastrofă, nu pot încheia asigurări facultative pentru o locuinţă care nu are încheiată în prealabil o asigurare obligatorie”, așa că nu puteți opta doar pentru asigurarea facultativă, care să le includă pe toate.

În cazul în care o persoană are atât un contract de asigurare obligatorie, cât şi unul de asigurare facultativă, plata despăgubirilor se face mai întâi în baza contractului de asigurare obligatorie, urmând ca pentru restul de despăgubire neacoperit plata să se facă în baza contractului de asigurare facultativă. Valoarea asigurată luată în calcul la stabilirea ratei asigurării facultative reprezintă diferenţa dintre valoarea totală a locuinţei asigurate şi valoarea asigurată luată în calcul la stabilirea ratei asigurării obligatorii.

Sumele asigurate și costul asigurării obligatorii

Suma asigurată ce poate fi acordată în temeiul legii este echivalentul în lei, la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României la data încheierii contractului de asigurare obligatorie a locuinţei:

a) 20.000 euro, pentru fiecare locuinţă de tip A (construcţia cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic)

b) 10.000 euro, pentru fiecare locuinţă de tip B (construcţia cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic)

Costul unei asigurări pentru o locuință de tip A este de 20 de euro (echivalentul în lei la cursul BNR), iar pentru locuințele de tip B, de 10 euro. Plata primelor obligatorii se face anticipat, înainte de expirarea valabilităţii poliței, în cazul în care locuința a mai fost asigurată.

Prin polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale sunt acoperite daunele produse construcţiilor cu destinaţia de locuinţă de oricare dintre formele de manifestare a dezastrului natural, ca efect direct sau indirect al producerii riscurilor asigurate.

Polița de asigurare este valabilă pe o perioadă de 12 luni, cu începere de la ora 0,00 a celei de a cincea zile calendaristice de la data la care s-a plătit prima obligatorie şi s-a emis şi semnat contractul de asigurare.

În cazul poliţelor care se reînnoiesc, acestea intră în vigoare la ora 0,00 a zilei următoare celei în care s-a plătit prima de asigurare şi s-a emis şi semnat contractul de asigurare.

În situaţia schimbării proprietarului unei locuinţe care este asigurată obligatoriu şi prima a fost achitată integral, polița de asigurare rămâne valabilă până la data trecută în contract. Așadar, dacă cumpărați o locuință deja asigurată de către fostul proprietar, sunteți obligat să plătiți o nouă asigurare doar după expirarea celei vechi.

„Înainte de expirarea valabilităţii prevăzute în PAD (polița de asigurare), asigurătorul va încheia cu noul proprietar o asigurare obligatorie, în continuarea celei care expiră, după care va transmite în baza de date gestionată de PAID modificările survenite”, prevede legea.

Dacă deveniți proprietarul unei locuințe neasigurate, legea vă obligă să încheiați o poliță de asigurare împotriva dezastrelor naturale în termen de 5 zile lucrătoare de la data autentificării titlului de proprietate.

Valabilitatea poliței de asigurare încetează în cazul în care construcţia asigurată îşi pierde integral destinaţia de locuinţă sau dacă bunul piere din alte cauze decât cele cuprinse în asigurarea obligatorie.

„Beneficiarii asigurării şi asiguraţii care, după data intrării în vigoare a prezentei legi, vor proceda la construirea, lărgirea sau modificarea locuinţelor fără autorizaţie de construire, emisă în condiţiile legii, sau cu nerespectarea autorizaţiei respective, afectând structura de rezistenţă a locuinţelor şi favorizând expunerea la unul dintre riscurile asigurate obligatoriu, nu vor fi despăgubiţi în baza asigurării obligatorii, în cazul producerii riscului asigurat”, mai stipulează legea.

Persoanele neasigurate nu vor beneficia de despăgubiri de la stat

Legea asigurării obligatorii a locuințelor prevede faptul că „persoanele fizice sau juridice care nu îşi asigură locuinţele aflate în proprietate, nu beneficiază, în cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale definite potrivit prezentei legi, de niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile produse locuinţelor”.

Contravenții

Dacă nu încheiați o poliță obligatorie de asigurare a locuinței, riscați să fiți amendați. Potrivit legii în vigoare, nerespectarea obligației de asigurare a locuinței se sancționează cu amenzi de la 100 la 500 de lei.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către primari şi de către persoanele împuternicite în acest scop de aceştia. Poliția Locală ar putea aplica, așadar, aceste amenzi.

Apelați la brokerii Welt Imobiliare pentru locuința mult dorită

Pentru cumpărarea mult doritei locuințe, apelați la consilierii Welt Imobiliare, care vă vor ajuta să găsiți cea mai potrivită proprietate, dintr-un larg portofoliu de case și apartamente. Ne puteți găsi aici.

Sursa foto: libertatea.ro