Vechiul Iris industrial ar putea deveni cartierul cu cel mai mare parc al Clujului

Vechiul Iris industrial ar putea deveni cartierul cu cel mai mare parc al Clujului

Irisul a fost pentru multă vreme unul dintre cartierele „defavorizate” ale Clujului. Veche zonă industrială, era locul spre care clujenii mergeau cu tramvaiul din Mănăștur la muncă. După colapsul industriei comuniste, pe terenurile fabricilor s-au construit zone rezidențiale cu blocuri noi, cu magazine, săli de sport, bănci, farmacii, cu – pe scurt – toate facilitățile necesare traiului modern. Cartierul a fost într-o continuă dezvoltare până acum, în special datorită inițiativei private a investitorilor imobiliari care au decis să edifice aici ansambluri de blocuri. Se pare că, în prezent, și atenția municipalității este îndreptată spre acest cartier, care va beneficia de noi zone verzi ce vor crește calitatea vieții locuitorilor și aspectul zonei.

Parcul Tineretului din Iris ar urma să devină cel mai mare din Cluj

Printr-un comunicat de presă, Primăria Cluj-Napoca a anunțat că în data de 19 iulie a.c. a dat ordinul de începere a lucrărilor de proiectare și execuție pentru Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor. Termenul de proiectare este de 90 de zile, iar cel de execuție de 19 luni. Dacă se vor respecta aceste termene, vom avea, în aproximativ 2 ani, un nou parc ce va înverzi vechiul cartier industrial gri, Iris.

„Pădurea Clujenilor – Parcul Tineretului se va extinde pe o suprafață de 213.004 mp și va fi un parc recreativ, un loc pentru petrecerea timpului liber, ideal pentru a explora natura, mediul înconjurător și viitoarea faună care se va instala în cadrul ecosistemului nou creat. Locația aleasă pentru amenajarea viitorului parc este pe Bulevardul Muncii f.n., teren în proprietatea municipiului Cluj-Napoca, în spatele proprietăților amplasate între Str. Voroneț – Bd. Muncii nr. 239 și după proprietatea de la adresa – Bd. Muncii nr. 249”, anunță reprezentanții Primăriei.
Parcul va avea plantații de arbori și zone de poiană, spații verzi cu mobilier urban, arbuști decorativi, o grădină urbană și zone pentru activități sportive. „Va dispune de facilități pentru persoane cu dizabilități, locuri de parcare și iluminat nocturn în parcări și pe aleea principală. De asemenea, sunt prevăzute și parcări pentru biciclete și stații de încărcare pentru biciclete si trotinete electrice.”Cu 21 de hectare, Pădurea Clujenilor ar urma să devină cel mai mare parc al orașului, Parcul Central având doar 13 hectare.

Parcul Tineretului + Parcul Feroviarilor = Irisul verde

Un Parc al Feroviarilor reabilitat, cu o suprafață de 5,4 hectare, aflat la limita cartierului Iris, la extremitatea opusă Bulevardului Muncii, ar încadra această nouă zonă rezidențială între două spații verzi care i-ar atenua vechiul caracter gri, industrial, cu care au fost obișnuiți clujenii, din perioada comunistă. Parcul Feroviarilor este, ca mărime, al doilea parc din municipiu. Se lucrează, în prezent, la studiul de fezabilitate si la proiectul tehnic. Conform declarațiilor primarului Emil Boc, citat de Monitorul de Cluj, „termenul de finalizare a proiectării este luna august, după care se trece la licitația de execuție”. Dacă se vor respecta termenele anunțate, locuitorii cartierului Iris ar putea avea, peste aproximativ 2 ani, în proximitatea locuinței, două noi mari zone verzi pentru petrecerea timpului liber.Proiectul Parcului Feroviarilor propune transformarea acestuia într-o „Grădină a Someșului”, integrând râul în amenajarea propusă, ce va corela și Parcul Armătura (studiul de fezabilitate este aprobat, se lucrează la proiectul tehnic).

Un cartier plin de potențial, în care griul devine verde

Un deal arid din zona Bulevardului Muncii și două parcuri în paragină din zona străzii Oașului ar putea transforma, pe viitor, un vechi cartier cu specific industrial într-o zonă plină de verdeață, numai bună de locuit!

Irisul, deja de un deceniu, nu mai e ce-a fost, devenind o zonă rezidențială pe care o recomandăm atât investitorilor, cât și celor care vor să își cumpere o locuință pentru a își întemeia un cămin.

Vechile fabrici nu mai există, deci nu mai putem vorbi despre surse de poluare. Lor le-au luat (și le vor lua locul în continuare) ansambluri rezidențiale cu o arhitectură modernă. Fiind un cartier cu multe străzi preponderent cu case, traficul se desfășoară fluent. Există un mare centru comercial, mijloace de transport în comun, iar străduțele sunt înțesate cu magazine, bănci, farmacii ș.a.m.d. Împătimiții sportului au săli de fitness, iar amatorii de excursii în natură pot ajunge în 10-15 minute, de pe strada Oașului, la Fânațele Clujului, o arie naturală protejată de o frumusețe aparte, ce oferă și un loc de belvedere asupra întregului oraș.

Noile parcuri vor crește calitatea vieții rezidenților, valoarea zonei și, cel mai probabil, și prețul/mp. Investind într-un cartier aflat în plin proces de dezvoltare, încă mai puteți cumpăra la prețuri mai bune decât în alte zone deja consacrate ale orașului și veți putea vinde la prețuri și mai bune pe viitor. Sau vă veți bucura de o locuință personală într-un cartier cu un trafic lejer, înconjurat de zone verzi.

Pentru un apartament sau o casă în cartierul Iris, puteți contacta consilierii Welt Imobiliare aici.