De ce merită să investim într-un apartament în Mănăștur?

De ce merită să investim într-un apartament în Mănăștur?

Un cartier bun, care merită o investiție imobiliară, înseamnă proprietăți disponibile la un bun raport preț-calitate, o infrastructură rutieră corect dimensionată, locuri de parcare suficiente, mijloace de transport în comun ușor accesibile, școli, grădinițe, spitale, spații verzi, centre comerciale, culturale, siguranță publică ș.a.m.d. Clujul, în general, nu bifează în niciun cartier toate aceste puncte care înseamnă, în ultimă instanță, o viață confortabilă și liniștită. Mănășturul, un adevărat oraș în oraș, cel mai mare cartier al municipiului, care găzduiește peste 100.000 de locuitori, bifează însă tot ceea ce poate oferi Clujul mai bun. Să vedem, așadar, punct cu punct, de ce merită să investim într-un apartament în Mănăștur:

Infrastructura rutieră

Cel mai mare cartier al orașului este și unul dintre cele mai bine conectate din punctul de vedere al infrastructurii rutiere. Nu mai putem vorbi la Cluj despre zone neaglomerate, însă Mănășturul are avantajul de a fi legat de Centru și de celelalte cartiere prin mai multe căi de acces. Dacă vedeți pe Waze că este blocată Calea Mănăștur, puteți încerca să ajungeți în cartier pe varianta Zorilor sau prin Grigorescu.

Cartierul în sine este înțesat cu străzi, străduțe și alei, ceea ce înseamnă că aveți mereu posibilitatea de a ocoli, măcar parțial, zonele foarte aglomerate la orele de vârf.

Cu mici excepții, și structura carosabilului este bună și nu veți întâlni atât de multe străzi neasfaltate ca în alte cartiere ale orașului. Poate doar în zonele nou construite, unde încă aleile sunt private. Chiar și pe străzile noi, cum este Edgar Quinet, de exemplu, asfaltul e bun și, cel mai important, există, iar traficul este fluent. Puteți beneficia pe o stradă ca aceasta atât de aerul curat dat de apropierea de pădure, de liniște, cât și de proximitatea grădinițelor, a școlilor, a centrelor comerciale. Toate avantajele, la un preț mai mic, în blocuri noi, bine construite, finisate modern și, de cele mai multe ori, cu gust. Există și străzi neasfaltate, cum este Hameiului, însă acestea sunt excepții. Datorită densității populației (deținătoare de mașini), locurile de parcare pot fi o problemă în Mănăștur (la fel ca în tot Clujul). Există doar două parkinguri – Primăverii și Mehedinți, cu mai puțin de 600 de locuri de parcare disponibile, însumat. În jurul blocurilor sunt locuri de parcare ce pot fi folosite prin plata unui abonament la Primărie, însă insuficiente raportat la numărul de apartamente/ mașini. Cum însă ne-am obișnuit cu aglomerația și am învățat să ne descurcăm, locuri de parcare, la nevoie, se găsesc, pe terenurile rămase neocupate sau chiar puteți închiria sau cumpăra un garaj. Oricum, de această problemă vă veți lovi în orice cartier, așa că dificultatea găsirii unui loc de parcare nu ar trebui să încline balanța spre un cartier sau altul. În blocurile noi este o cu totul altă poveste, fiindcă aici vă puteți cumpăra din start locul de parcare. Și este chiar indicat să o faceți!

Mijloacele de transport în comun

Liniile de transport în comun din Cluj-Napoca nu s-au dezvoltat în tandem cu noile cartiere rezidențiale, care sunt mai slab deservite de autobuzele CTP. Avantajul vechilor cartiere este că acestea beneficiază de vechile linii, dezvoltate în timp și suplimentate în zonele cu locuințe noi. În Mănăștur, chiar și acolo unde s-a construit relativ recent, există linii de autobuz (de pildă, pe strada Edgar Quinet). Avem, în cel mai mare cartier al Clujului, autobuze, troleibuze și tramvaie cu care ne putem deplasa rapid spre aproape orice alt cartier, fără a fi nevoiți să stăm în stații să schimbăm 2-3 autobuze, cum se întâmplă dacă locuim în alte zone mai „defavorizate” din acest punct de vedere. Dacă locuim, de exemplu, în zona Gârbău, avem acces atât la tramvai, cât și la troleibuze, iar mașina personală poate astfel deveni o opțiune de weekend. Într-un Cluj tot mai aglomerat, cu tot mai puține spații de parcare, posibilitatea de deplasare cu transportul în comun, renunțarea la mașina personală a devenit un lux și chiar un confort. Autobuzul ne scapă de grija parcărilor (inexistente, în multe locuri), de așteptatul prelungit în trafic, ne scutește de cheltuiala suplimentară cu carburantul (este mai ieftin un abonament CTP decât un plin de benzină), de service-urile auto supraaglomerate, de stresul de la volan, iar lista beneficiilor poate continua. Fiind foarte aproape de Centru, din Mănăștur ne putem deplasa chiar și pe jos dacă vrem să ieșim seara în oraș, pe Eroilor sau pe Piezișă, dacă ne face plăcere să ne plimbăm în Parcul Central sau dacă lucrăm sau studiem în buricul târgului.

Școli, grădinițe, centre medicale

O simplă căutare pe Google ne arată că în Mănăștur sunt o duzină de creșe, grădinițe, școli generale și licee. Practic, dacă locuiți în Mănăștur, nu aveți motive reale să vă duceți copilul la grădiniță sau la școală într-un alt cartier sau în Centru, pentru că găsiți aproape de casă, pe orice stradă ați locui, o instituție de învățământ. În Cluj-Napoca nu trebuie să vă faceți griji pentru calitatea învățământului „de cartier”. Catedrele disponibile în școli prin examenul de titularizare sunt limitate de ani de zile, așa că un profesor ocupă un post în Cluj, indiferent de zona în care se află școala, doar cu note peste 9.50 la examenele din disciplinele de specialitate. Chiar și profesorii din satele din jur se titularizează doar cu note apropiate de 10, concurența fiind foarte mare, iar locurile disponibile foarte puține, pentru că mulți studenți își doresc, după terminarea facultății, să rămână să profeseze în Cluj. Așadar, puteți să vă trimiteți copilul cu încredere la o școală „de cartier”, unde profesorii sunt la fel de bine pregătiți ca și cei care predau la liceele de prestigiu din Centru. Un alt avantaj al unui cartier așezat în timp și foarte populat este dat și de serviciile medicale. Veți putea găsi cu ușurință un medic de familie aproape de casă sau o clinică unde să vă faceți analizele, în caz de nevoie. Iar strada Clinicilor este aproape, în caz de urgență.

Cultură și timp liber

Dacă, în timpul liber, vă place să mergeți la un film sau la o piesă de teatru, în Mănăștur aveți Cinema Dacia, un cinematograf renovat, unde rulează atât filme (unele cu accesul liber), dar unde puteți să vă bucurați periodic și de reprezentații teatrale sau de teatru de păpuși. Și nu este puțin lucru să vă puteți duce copiii duminica dimineața la o piesă educativă de teatru chiar în cartier, fără grija deplasărilor spre zona centrală! Mănășturenii au și avantajul centrului comercial Vivo și al multiplexului de acolo, dar și al pădurii Făget din apropiere sau al parcului Colina. Cu peste 100.000 de locuitori, Mănășturul este cu adevărat un oraș în oraș, cu toate facilitățile necesare traiului modern. E și singurul cartier al Clujului care are propriul ziar, Buletin de Mănăștur, o publicație online și print, care își propune să fie „un loc virtual de întâlnire al tuturor mănășturenilor”. Puteți afla, astfel, chiar de la firul ierbii, ce se întâmplă în cartierul vostru și, de ce nu, puteți contribui activ la dezvoltarea sa.

Calitatea și diversitatea construcțiilor

În cel mai dezvoltat cartier al orașului găsim cu adevărat, atunci când vorbim despre imobiliare, de toate pentru toți, apartamente pentru toate gusturile și bugetele! Indiferent că vă doriți o garsonieră la un preț redus sau un apartament de 4 camere, într-un bloc nou sau vechi, în Mănăștur beneficiați de o ofertă bogată și variată. Nu trebuie, în plus, să vă faceți griji pentru zona în care este amplasat apartamentul, fiindcă toate străzile și aleile sunt conectate la transportul în comun, la magazine, spații de joacă etc. Construcțiile vechi și-au dovedit deja rezistența și calitatea, iar cele noi vă oferă un aer modern la prețuri bune. Față de alte cartiere, în Manaștur aveți avantajul unui preț puțin mai mic, iar, în cazul în care cumpărați pentru a investi într-o proprietate pe care ulterior o veți închiria, aici și chiriile sunt foarte căutate. Existând mijloace de transport în comun, nici o facultate nu este greu accesibilă din Mănăștur, iar până la unele universități, de exemplu, până la USAMV, studenții pot ajunge chiar pe jos. Chiar dacă și prețul chiriei este mai mic decât în alte cartiere mai exclusiviste, avantajul în Manăștur e că nu veți sta mult timp cu apartamentele nelocuite, cererea fiind mare pentru chiriile de aici.

În plus, un apartament în Mănăștur reprezintă o investiție sigură, el putând fi ușor vândut la un preț bun în cazul în care aveți la un moment dat nevoie de o locuință mai mare sau dacă, pur și simplu, doriți să vă mutați sau să reinvestiți într-o altă proprietate.

Ca un sfat general, indiferent că vă gândiți să achiziționați un apartament în Mănăștur sau într-un alt cartier, nu așteptați criza (care pare, mai degrabă, să nu mai vină!), ci investiți acum banii de care dispuneți. Cei care așteaptă „criza” riscă să se trezească doar în criză de bani pentru că, de la un an la altul, prețurile apartamentelor tind să crească, nu să scadă.
Dacă sunteți hotărâți să achiziționați o proprietate, brokerii Welt Imobiliare vă stau la dispoziție cu oferte pentru toate preferințele și bugetele!
Foto: Google Maps