Cum se justifică prețurile mari ale apartamentelor din Cluj?

Cum se justifică prețurile mari ale apartamentelor din Cluj?

Clujul e cel mai scump oraș din țară. Auzim foarte des această afirmație, devenită deja populară, un fapt arhicunoscut. Nu fac excepție de la această regulă nici prețurile apartamentelor. Dar cum se justifică sumele ridicate cu care se tranzacționează în orașul de pe Someș proprietățile imobiliare? Sunt sau nu justificate zecile de mii de euro pe care le cer proprietarii pentru apartamentele lor? Vom încerca să răspundem la aceste întrebări cu ajutorul brokerilor Welt Imobiliare, una dintre cele mai vechi și mai importante firme de profil din Cluj.

De ce ați cumpăra un apartament scump în Cluj-Napoca?

În primul rând, valoarea unei proprietăți imobiliare este dată de condițiile de trai pe care le oferă orașul. Clujul este un important pol de afaceri, de cultură și de învățământ, oferindu-le un standard ridicat de viață locuitorilor.Universitățile de tradiție de aici atrag anual foarte mulți studenți care, de cele mai multe ori, își doresc să rămână după terminarea facultății pentru oportunitățile de angajare existente în oraș. Astfel se sedimentează anual noi generații de clujeni, care își aduc aportul la capitalul de inteligență, de forță de muncă, de diversitate și de multiculturalism.Nu doar județele limitrofe își cedează capitalul uman în favoarea Clujului, ci și localități din restul țării, urbea noastră fiind apreciată chiar și de către locuitorii capitalei – avem, practic, avantajele de civilizație ale Bucureștiului, dublate de liniștea unei capitale de provincie.

În Cluj s-au stabilit de-a lungul timpului și importante comunități de oameni de afaceri, de medici, de profesioniști din afara țării - noi clujeni atrași aici de perspectivele de dezvoltare ale municipiului, de mediul de business și de confortul locuirii.

Indiferent că doriți să cumpărați un apartament în Cluj pentru a deveni „clujeni cu acte în regulă” sau doar pentru o bună investiție, locuința nou achiziționată vă va oferi sau confortul unei urbe unde vă veți putea crește copiii în siguranță, unde aceștia vor putea învăța la cele mai bune școli, sau siguranța financiară a unui câștig suplimentar din chiria care vă va rotunji frumos veniturile.Un apartament în Cluj, chiar dacă este scump față de imobilele din alte orașe, vă va aduce avantaje importante: o chirie mai scumpă pe care o puteți obține sau un mediu de viață mai reconfortant. În plus, oricând doriți să reveniți asupra alegerii făcute, apartamentul achiziționat poate fi valorificat cel puțin pentru suma pe care ați investit-o inițial, dacă nu chiar pentru mai mulți bani, câștigând astfel o „dobândă” superioară celei pe care ați fi capitalizat-o dacă ați fi ținut banii la bancă.

Cum se justifică prețurile ridicate ale apartamentelor din Cluj, din perspectiva specialiștilor din domeniu?

Călin Pipaș, broker în cadrul agenției Welt Imobiliare, ne explică de ce apartamentele din Cluj se tranzacționează la valoarea de acum:
„Sunt bani în Cluj, vin bani și din alte județe și de peste tot! Foarte ușor se cumpără cu cash apartamente, ceea ce duce la creștere. Se vinde un apartament, vecinul vrea și el să mărească prețul.În plus, IT-iștii au beneficiat de programe de genul Prima Casă, ei în 2-5 ani le-au achitat, apoi și-au luat credit ipotecar pentru un al doilea apartament, pe care l-au dat în chirie, iar din chirie își plătesc rata la bancă.Dacă, de pildă, IT-istul își cumpără un apartament cu 70.000 de euro, are rata în jur de 1.400 de lei. Acesta fiind al doilea apartament cumpărat, cu credit ipotecar. El, din chirie, își plătește rata la bancă și îi mai rămân bani în plus. Astfel, e normal să crească prețurile!Dacă ar scădea valoarea chiriilor, să fie sub rata băncii, apartamentele ar deveni mai puțin atractive pentru că nu s-ar mai duce atâția oameni să ia credite.Băncile, prin evaluatorii cu care lucrează, au acordat credite fără să pună stavilă. Cumpărătorii vin din toată țara, părinții le cumpără studenților apartamente în rate, cu credit – ca să nu plătească chirie, preferă să plătească rata la bancă. Chiar și bugetarii de lux cumpără în Cluj, nu numai întreprinzătorii.În plus, nu sunt multe zone de construit în Cluj și astfel, terenurile sunt scumpe.

Dar, ca să o spunem pe șleau, există cerere! Și, dacă există cerere, atunci și oferta este influențată de cerere!

Eu le recomand clienților să cumpere, chiar și la prețurile de acum, pentru că prețurile nu sunt uniforme – există diferențe mari în funcție de zonă, de finisaje, de etaj. Un apartament de două camere poate costa atât 70.000, cât și 90.000 de euro. Fiecare decide în funcție de necesitățile și de gusturile lui. Noi îi invităm să îi consiliem, să îi ajutăm să găsească apartamentul potrivit din oferta mare de pe piață!”
Lucian Rogojan, senior broker în cadrul Welt Imobiliare, detaliază motivele pentru care piața imobiliară a ajuns atât de sus la Cluj:
„Există cerere! Sunt cumpărători cu bani! Există 3 categorii importante de cumpărători cu o mare putere financiară: sunt IT-iștii, care sunt foarte numeroși, care au salarii foarte mari; cetățenii străini, care investesc în România pentru că randamentul la închiriere în Cluj e mai mare decât în țările lor, e dublu (în Franța, de exemplu, randamentul este de 2-2,5%, iar în Cluj e de 5-6%); mai sunt cei care vin în Cluj și rămân.Aici există locuri de muncă, sunt oameni care se relochează în Cluj, vin din alte localități. Am avut, de pildă, un client care a venit din Prahova, cu toată familia, și-a găsit un loc de muncă la o firmă importantă, ca manager, un job bine plătit, și își permite să își țină acasă soția și să își întrețină și cei doi copii. Își permite, cu salariul pe care îl primește aici, să plătească 550 de euro lunar chirie și să mai și hrănească patru persoane. Șomajul în Cluj e zero, față de alte orașe. În Cluj sunt locuri de muncă neocupate. Aici, numai cine nu vrea nu muncește!

Și mai sunt studenții străini, ai căror părinți le-au cumpărat apartamente ca să nu îi țină în chirie.

Deocamdată prețurile stagnează. De ce? Pentru că fondurile sunt tot mai reduse la împrumuturile de tipul Prima Casă, chiar dacă au apărut și variante alternative; există diverse produse bancare asemănătoare, dar, deocamdată, e și ROBOR-ul mare și cu tendințe de a mai crește, situația politică e instabilă, cu disensiuni și discuții și, în plus, oamenii așteaptă și un recul al prețurilor și asta s-ar putea să potolească un pic piața.Cei care au bani merită să cumpere acum pentru că și chiriile sunt mari și se caută! Sunt suficienți clienți și pe partea de chirii. Cine vrea să investească, închiriază acum pentru sume mari. Prețul chiriilor este strâns legat de prețul apartamentelor. Dacă e o piață puternică pe chirii, crește prețul și la apartamente. De-asta mulți și-au cumpărat apartamente scumpe, convinși fiind că le vor putea închiria la prețuri foarte bune”, conchide brokerul Lucian Rogojan.
Așadar, ca să concluzionăm, și în domeniul imobiliar, când vorbim despre o achiziție, „cât dai, atâta face!” Un apartament în Cluj reprezintă în primul rând o investiție, care aduce plusvaloare: un standard mai înalt de viață, un venit mai mare din chirie, o sumă sporită de bani la revânzare. Brokerii Welt Imobiliare vă stau la dispoziție pentru a vă găsi apartamentul potrivit nevoilor dumneavoastră, pe o piață variată, în care există locuințe pentru toate bugetele și gusturile!