Centrul Clujului, un magnet și în viitor pentru investitorii imobiliari?

Centrul Clujului, un magnet și în viitor pentru investitorii imobiliari?

Atunci când vorbim despre imobiliare, mai ales despre vânzări și cumpărări de apartamente, într-un oraș efervescent precum Clujul, mentalitatea și folclorul urban sunt foarte importante. „Ce se crede, ce se spune, ce se aude, ce a zis prietenul vecinei unei cumnate” au cel puțin aceeași pondere ca „ce se știe”, ca informația concretă, verificabilă și palpabilă.

În piața imobiliară există două categorii de actori: aceia care știu și cei care știu ce se aude. Din prima categorie fac parte profesioniștii (din imobiliare, urbanism, cadastru, diverse instituții ale statului etc.). Din a doua categorie, cea mai numeroasă, fac parte investitorii sau cumpărătorii „amatori”, adică aceia care cumpără un apartament-două în viață, ca locuință personală, fără a transforma investițiile imobiliare într-un mod de viață, persoanele care nu au o pregătire de specialitate care să le ofere o imagine realistă asupra pieței de acum și din viitorul apropiat și mediu.

„Nu ne mai lăudați, că iarăși cresc chiriile!”

„Nu ne mai lăudați, că iarăși cresc chiriile!” e o glumă cu un puternic substrat de adevăr. În dezvoltarea orașului s-a investit în ultimul deceniu - fața Clujului este reîmprospătată anual prin mici coafuri urbane (se mai repară câte-un pod, câte o statuie, un bulevard ș.a.m.d.), dar cel mai mult capital a fost alocat ca imagine - atât prin declarațiile oficialităților (zeci de obiective de investiții anunțate permanent), cât și prin pleiada de evenimente ce se desfășoară permanent (concerte, festivaluri, competiții sportive de o mai mică sau mai mare anvergură).

PR-ul masiv cu care este invadat spațiul public trece, pe nesimțite, în mentalitatea, în credințele oamenilor, „ce se spune” devine „ce se crede”, iar cine crede că orașul este pe un trend ascendent știe că trebuie să cumpere. Sau să vândă la un preț la fel de ascendent. Faptul că urbea se dezvoltă este evident și nu poate fi contestat de nimeni. Oameni din toată țara și de peste hotare vin spre Cluj atrași de mirajul unei așezări mari pline de oportunități, de oameni tineri, de evenimente, deocamdată fără aglomerația și problemele Capitalei. Chiar dacă unele investiții anunțate sunt fezabile, iar altele improbabile (de exemplu, metroul), toate contribuie, la comun, la valul imobiliar ce nu este o bulă pe cale de a se sparge, ci o consecință a dezvoltării unui oraș care atrage ca un magnet noi locuitori (și/sau investitori).

Obiective importante de investiții sunt anunțate pentru toate zonele Clujului, dar Centrul a fost „privilegiat” dintotdeauna, motiv pentru care și prețurile proprietăților de aici sunt în top. Pentru cei care doresc să investească într-un apartament sau într-o casă din buricul târgului veștile sunt bune: Centrul continuă să se modernizeze, așa că proprietățile vor continua să fie deosebit de atractive, atât pentru cumpărători, cât și pentru chiriași. Pentru puținii care încă mai așteaptă ca piața „să pice” avem o veste proastă: când orașul se dezvoltă, să pice prețurile este improbabil. Iar obiectivele de modernizare anunțate de către oficialități se întind pe următorii ani. Așadar, perspective există și sunt deosebit de bune pentru domeniul imobiliar.

După cum spuneam mai sus, „ce se știe”, „ce se crede”, „ce se spune”, „ce se aude” au statut egal atunci când vorbim despre capacitatea de a influența tranzacțiile. Așadar, indiferent că investițiile publice din zona centrală vor deveni realitate acum, peste câțiva ani sau, unele, poate niciodată, ele au efecte în piață atâta timp cât trăiesc în mentalul colectiv.

Cu toții cunoaștem Centrul de acum. Dar care sunt perspectivele pentru viitor?

Primăria anunță proiecte europene în valoare de 420 de milioane de euro la Cluj-Napoca:
„Printre proiectele în evaluare se numără reabilitarea și extinderea zonei pietonale din Piața Lucian Blaga, str. Republicii (primul tronson), str. Napoca, str. Petru Maior, str. Emil Isac , creșterea și îmbunătățirea spațiului pietonal-velo în zona urbană: modernizare str. Tipografiei, scuar C.E.C., strada Regele Ferdinand și străzile adiacente, lucrări de modernizare Bd. 21 decembrie 1989”, ca să spicuim doar cele privitoare la zona centrală.
Modernizarea Parcului „Ștefan cel Mare” (din spatele Teatrului Național) și a Parcului „I.L. Caragiale (din vecinătatea Pieței Muzeului) sunt cuprinse printre principalele obiective de investiții pentru perioada 2019-2020 în Bugetul municipiului Cluj-Napoca, după cum putem citi pe site-ul oficial al Primăriei. Un alt obiectiv, finalizarea lucrărilor la Turnul Pompierilor, va însemna un plus de imagine și pentru zona adiacentă Pieței Mihai Viteazul.

Conform Mediafax, „centrul oraşului Cluj-Napoca va trece prin schimbări radicale, proiecte de peste 15 milioane de euro urmând să schimbe faţa oraşului. Zonele vizate în principal sunt cele din centrul istoric, iar ideile conţin soluţii moderne precum staţii de încărcare a maşinilor sau shared-space.”

Străzile Mihail Kogălniceanu, Universității și cele adiacente ar urma să fie modernizate în urma unui proiect ambițios ce are ca obiective pietonalizarea unor zone, reducerea traficului auto sau dezvoltarea unor rețele de trasee pentru bicicliști. În aceste zone se anunță stații de încărcare pentru autoturismele și pentru bicicletele electrice, precum și parcări suplimentare pentru biciclete. Din simple spații de tranzit, străzile centrale pot deveni pe viitor zone de promenadă, scene pentru evenimente artistice, spații de relaxare și de petrecere a timpului liber.Și strada „în oglindă” a Clujului, Iuliu Maniu, ar urma să fie supusă unui proces de modernizare, prin crearea de parcări și stații de încărcare pentru bicicletele și autoturismele electrice, prin înverzirea zonei (plantarea de arbori și arbuști), prin reducerea traficului auto. Până la finalul anului, conform reprezentanților municipalității, și strada Regele Ferdinand ar urma să fie modernizată printr-un proiect ce prevede extinderea spațiului pietonal, plantarea de arbori, iluminat public cu tehnologie LED, mobilier urban nou și chiar construirea primului stand pentru taxiuri electrice.

Transformarea acestor străzi nu poate avea decât un efect pozitiv asupra tranzacționării proprietăților din zona centrală, iar pietonalizarea lor le va face mult mai atractive pentru chiriașii care își doresc să locuiască în buricul târgului, dar să aibă, în același timp, parte de un aer mai curat și de mai multă liniște.

Anunțurile oficialităților sunt suficiente, după cum am explicat mai sus, pentru a impulsiona piața imobiliară în zonele propuse pentru modernizare. Când promisiunile vor și coborî de pe hârtie pe teren, ele vor însemna un câștig real pentru proprietarii de apartamente și de case. Acum este, așadar, momentul să investiți într-o proprietate din zona centrală a Clujului! O astfel de investiție nu poate fi decât profitabilă pe viitor, indiferent că modernizați un apartament și îl revindeți, că îl veți închiria sau că veți locui în mijlocul unui municipiu care are un potențial real de creștere.

Brokerii Welt Imobiliare vă stau la dispoziție cu cele mai bune proprietăți disponibile în centrul Clujului!

Vă așteptăm la sediile din Gheorgheni (strada Liviu Rebreanu nr.9), din Centru (b-dul. 21 Decembrie nr. 24 – vizavi de Sora) sau la numerele de telefon: 0752 223 366, 0727 722 244, de luni până vineri între orele 9-19 și sâmbăta între 9-13.