Zona Pieței Mărăști ar putea deveni verde în următorii ani, printr-un nou proiect de reamenajare urbană

Diverse
02/11/2021

Zona Pieței Mărăști ar putea deveni verde în următorii ani, printr-un nou proiect de reamenajare urbană

În luna octombrie, conceptul de reamenajare pentru zona Pieței Mărăști a fost prezentat într-o dezbatere publică organizată de municipalitate. Acest areal gri, construit în timpul comunismului, ar putea deveni verde în următorii ani, proiectul Primăriei urmând a fi finanțat din fonduri europene, prin programele aferente perioadei 2021-2027.

Zona va fi transformată prin reabilitarea, extinderea și modernizarea spațiilor publice, rutiere și pietonale. Propunerile vizează optimizarea mobilității în cartier, prin piste pentru biciclete și trotinete, benzi dedicate transportului public, sensuri unice, transport în comun îmbunătățit, noi standuri de taxi.


Prin reorganizarea traficului și a sistemului de parcări, spațiul verde va putea fi extins cu o treime față de suprafața existentă (cu un hectar de suprafețe verzi noi), vor fi amenajate scuaruri și piațete, locuri de joacă, trotuare, pe care vor circula pietonii și nu se vor mai parca mașinile, ca acum. Pentru mașini, ar urma să fie construite mai multe parkinguri (pe Aleea Bibliotecii - 230-280 de locuri în subteran; în incinta Dorobanților 105 - 140 de locuri în subteran; pe Aleea Bârsei – 230 de  locuri supraterane; pe Trotușului – 234 de locuri supraterane; Aleea Bibliotecii – pe locația de acum a Profi/OMV – 125 de locuri subterane). Și garajele din Mărăști vor fi demolate, pentru a face loc unor spații urbane cu mobilier modern, umbrite prin plantarea de noi arbori.


Zona propusă pentru reamenajare se întinde pe o arie de 261672 mp și include: Bulevardul 21 Decembrie 1989 (parțial), Str. Fabricii (parțial), Aleea Bibliotecii, Strada Crinului, Strada Ciocârliei, incinta Dorobanților 105, zona Aleea Bârsei, zona străzii Trotușului, latura de est a Aleii Bibliotecii și incinta Dorobanților 111.

Cei care vor să își facă o idee mai clară referitor la cum vor arăta aceste străzi pe viitor pot vizita strada Molnar Piuariu din cartierul Mărăști, un proiect pilot care se pare că va fi implementat, în următorul deceniu, pe arealuri mai vaste, în cadrul programului de investiții „Cluj-Napoca – Oraș pentru pietoni”.

Centrul cartierului Mărăști ar putea beneficia, în următorii ani, de amenajările de care locuitorii se bucură acum în Centrul Clujului, iar asta va spori, cu siguranță, valoarea imobilelor, oricum foarte bine cotate și acum. 


Noile proiecte urbanistice își doresc să rezolve vechile probleme ale cartierului proiectat în perioada comunismului, când numărul de mașini era limitat, iar despre mobilitate verde nu se știa nimic: lipsa parkingurilor, a infrastructurii pentru biciclete, suprafețele pietonale neatractive, utilizate drept parcări. 

Prin creșterea numărului de arbori, a accesibilității pentru persoanele cu dizabilități, prin amenajările diversificate pentru agrement, recreere și promenadă, cartierul va deveni mai prietenos cu oamenii care se vor putea bucura cu adevărat de spațiul public din preajma casei. Reorganizarea traficului și noii arbori vor însemna și o calitate îmbunătățită a aerului, o atenuare a disconfortului termic din timpul verii, adică un cartier în care clujenii își vor dori să trăiască, să cumpere și să închirieze imobile. 

Reabilitarea infrastructurii publice și creșterea calității locuirii se vor răsfrânge și asupra activităților economice din zonă, cu efecte pozitive asupra pieței spațiilor comerciale și de birouri.


Cartierul Mărăști, prin amplele investiții preconizate, are perspective de creștere imobiliară care merită luate în calcul atunci când plănuiți următoarea achiziție. 

În prezent, Mărăștiul nu este unul dintre cele mai scumpe cartiere, aici apartamentele vânzându-se mai ieftin decât în Plopilor, Gheorgheni, Andrei Mureșanu, Bună Ziua sau Zorilor. Peste un deceniu însă, proprietățile cumpărate acum, aflate în noile arealuri de dezvoltare urbanistică, le vor aduce investitorilor profituri substanțiale. Sau, locatarilor, un confort sporit de trai. 


Consilierii Welt Imobiliare vă stau la dispoziție cu un portofoliu larg de apartamente, spații comerciale și de birouri, în zonele Clujului cu cel mai înalt potențial!