Viitorul Parc Est, cel mai mare din Cluj-Napoca, va crește valoarea proprietăților imobiliare din mai multe cartiere

Diverse
29/07/2022

Viitorul Parc Est, cel mai mare din Cluj-Napoca, va crește valoarea proprietăților imobiliare din mai multe cartiere

Cartierele Gheorgheni, Între Lacuri, Mărăști și Someșeni vor beneficia în viitor de cel mai mare parc al Clujului, Parcul Est, pentru a cărui edificare se fac în acest moment importanți pași administrativi. Parcul nu va fi construit de la zero, el urmând a fi o amenajare modernă a unor elemente naturale deja existente în zonă, dar insuficient exploatate urbanistic până acum. 

Potrivit documentațiilor publice existente pe site-ul municipalității, la mijlocul secolului trecut, arealul vizat pentru reabilitare era o destinație de loisir verde-albastră consacrată, cunoscută ca „lacurile orașului”. Ca urmare a amplelor dezvoltări imobiliare din ultimele decenii, resursele de teren disponibile pentru satisfacerea nevoii de spații verzi în estul orașului s-au diminuat drastic. Prin urmare, Parcul Est, amenajat la standardele actuale, va acționa ca o zonă tampon între cartierele dense existente (în special Aurel Vlaicu - Între Lacuri) și dezvoltările previzibile din zona Soporului.

Viitoarea investiție de circa 100 de milioane de euro, care se va întinde pe 54 de hectare, va crește calitatea vieții clujenilor ale căror locuințe se vor învecina cu imensa zonă verde și va spori considerabil valoarea proprietăților adiacente. Proprietăți deja foarte valoaroase, fiindcă zona Gheorgheni - Între Lacuri a avut parte deja de investiții publice și private de amploare (mall-ul, parcul învecinat, Baza Sportivă Gheorgheni ș.a.). 

Proiectul de hotărâre privind documentația și indicatorii tehnico-economici pentru amenajarea Parcului Est a fost aprobat în luna iulie în cadrul ședinței Consiliului Local Cluj-Napoca, așadar pentru edificarea celui mai mare parc din municipiu se fac deja demersuri administrative concrete. Investitorii informați, care decid să cumpere acum proprietăți în această zonă de dezvoltare, își vor recupera cu siguranță investiția după realizarea parcului, cu un profit substanțial. Sau vor beneficia de un apartament care le va oferi o viață tihnită. 

Investiția publică de anvergură va cuprinde: amenajarea biotopului zonă umedă, a zonelor sale de acces și de protecție - 188.127 mp; amenajarea culoarului văii Becaș între Strada Sopor și Calea Someșeni - 108.416 mp; amenajarea Lacului 3, a zonelor sale de acces și de protecție - 86.815 mp; amenajarea zonei de grădină publică urbană a parcului - 157.092 mp. 

Vor fi construite noi spații de relaxare, 7 zone destinate activităților sportive și nu mai puțin de 13 locuri de joacă pentru copii. Spațiile verzi și de agrement vor fi dotate cu mobilier urban modern, cu iluminat public de ultimă generație, cu rastele pentru 610 biciclete/trotinete, telescoape pentru observarea păsărilor și 18 stații pentru încărcarea mașinilor electrice.

Potrivit proiectelor municipalității, în viitorul parc vor fi plantați 5.295 de arbori noi, arborii maturi vor fi păstrați, iar exemplarele considerate remarcabile vor fi valorificate prin includerea lor în trasee tematice și educative. Pentru protejarea elementelor naturale existente, vor fi stabilite trasee de vizitare în interiorul zonei de protecție a habitatului. 

De asemenea, mijloacele de transport nepoluante, alternative la mașină, vor fi încurajate prin amenajarea infrastructurii velo-pietonale: 14,83 kilometri de alei pietonale și piste pentru biciclete, pe malul drept al râului Becaș (pe toată lungimea adiacentă Parcului Est) și în zonele de acces în parc.

Accesul în Parcul Est din Calea Someșeni va fi reconfigurat prin amenajarea unei stații de transport în comun, a unei benzi rutiere suplimentare, a unei piste de biciclete și a unui trotuar. Se va realiza, de asemenea, o parcare publică cu 38 de locuri. În zona de acces adiacentă străzii General Nicolae Dăscălescu va fi realizată o parcare cu 83 de locuri și o zonă pietonală extinsă. Tot în această zonă se vor amenaja 3 terenuri de baschet, 6 terenuri de tenis și un teren de fotbal, iar pavilionul propus reunește o sală de sport de nivel competițional cu o capacitate de 96 de persoane și o sală de evenimente care va putea găzdui 359 persoane.

Durata de execuție a Parcului Est va fi de 2 ani de la ordinul de începere a lucrărilor, așadar nu este o investiție ale cărei roade le vom putea culege imediat. Totuși, ca o investiție de perspectivă, ar fi bine să luați în considerare imobilele situate în acest areal - unele foarte valoroase și acum, cu un potențial de creștere deosebit. 

Puteți observa, în imaginea de mai jos, zonele rezidențiale aflate în imediata apropiere a viitorului parc:


Pentru a afla care sunt zonele din Cluj cu cel mai bun potențial investițional, urmăriți blogul Welt Imobiliare. Iar pentru proprietăți situate în cele mai promițătoare cartiere, vă invităm să apelați la consilierii noștri, care vă stau la dispoziție cu o gamă largă de oferte!