Vești bune în 2022! Pentru locuințele noi, care costă maximum 700000 de lei, se aplică o cotă de TVA de 5%

Diverse
17/01/2022

Vești bune în 2022! Pentru locuințele noi, care costă maximum 700000 de lei, se aplică o cotă de TVA de 5%

Anul 2022 a început cu o veste bună pentru cei care își doresc o nouă locuință, mai spațioasă! Pentru apartamentele care costă maximum 700000 de lei (circa 140000 de euro) se aplică, începând din 1 ianuarie, o cotă de TVA de doar 5%.

O persoană fizică poate achiziționa un singur imobil cu această facilitate fiscală recent introdusă, însă pot fi în continuare cumpărate mai multe locuințe cu TVA de 5%, cu condiția ca prețul lor să nu depășească 450000 de lei (circa 90000 de euro).

Creșterea plafonului maxim pentru cota redusă de TVA ar fi trebuit să intre în vigoare de la începutul anului trecut, însă a fost amânată pentru anul acesta. Față de legea prorogată în 2021, în 2022 s-au introdus noi condiții:

- pentru menținerea caracterului social al facilității fiscale, cumpărătorii, persoane fizice care achiziționează un imobil, individual sau în coproprietate cu o altă persoană fizică/alte persoane fizice, vor beneficia o singură dată de TVA-ul redus la 5%, pentru achiziția unei locuințe de cel mult 120 mp, cu o valoare cuprinsă între 450000 de lei și 700000 de lei

- pentru tranzacțiile cu o valoare de sub 450000 de lei, cota de TVA de 5% se aplică la fel ca până acum, fără a exista condiția unei achiziții unice

- tranzacțiile încheiate prin aplicarea cotei de TVA de 5% urmează a fi introduse într-un Registru electronic, ce va fi consultat de către notarii publici, ca o pârghie de control pentru respectarea condiției cumpărării unei singure locuințe de până la 700000 de lei.

Măsura legislativă vine în sprijinul celor care au nevoie de locuințe cu suprafețe mai mari, fiind utilă îndeosebi în municipiile precum Clujul, unde vechiul plafon ajunsese să limiteze opțiunile cumpărătorilor la 1-2 camere. Cu sume cuprinse între 450000 și 700000 de lei (aproximativ 90000, respectiv 140000 de euro), pot fi achiziționate acum locuințe noi cu 2-3 camere, cu suprafețe mai generoase, finisate modern sau semifinisate. 

Atenție, însă: dacă în legea amânată anul trecut era prevăzut plafonul de 140000 de euro, în noua lege este precizată suma în lei - 700000 de lei. Pentru proprietățile care se apropie de plafonul maxim trebuie să fiți foarte atenți atunci când vă faceți calculele, fiind necesar să luați în considerare și posibilele oscilații de curs valutar, dacă prețul imobilului este stabilit în euro, urmând a fi achitat în lei, la cursul BNR. Depășirea plafonului, în urma creșterii cursului leu-euro v-ar putea duce în situația neplăcută de a achita un TVA mai mare, taxa pe valoare adăugată calculându-se la finalizarea contractului de vânzare-cumpărare.

Dacă locul de parcare este achiziționat concomitent cu apartamentul, prin același contract de vânzare-cumpărare, și împreună se încadrează în plafoanele de 450000 sau de 700000 de lei, și pentru locul de parcare se va achita același TVA de 5%.

Textul modificărilor legislative

Ordonanța de urgență 130/2021, referitoare la cota de TVA de 5% pentru locuințe, care se aplică din 1 ianuarie 2022, prevede:

„ART. XXIV - Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

22. La articolul 291 alineatul (3) litera c), punctul 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:

"3. livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 450000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de persoane fizice. Suprafaţa utilă a locuinţei este cea definită prin Legea locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Anexele gospodăreşti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Cota redusă se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul livrării pot fi locuite ca atare;".

23. La articolul 291 alineatul (3) litera c), după punctul 4 se introduce un nou punct, punctul 5, cu următorul cuprins:

"5. livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, depăşeşte suma de 450000 lei, dar nu depăşeşte suma de 700000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice. Suprafaţa utilă a locuinţei este cea definită prin Legea nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Anexele gospodăreşti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Cota redusă se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul livrării pot fi locuite ca atare. Orice persoană fizică poate achiziţiona, începând cu data de 1 ianuarie 2022, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, o singură locuinţă a cărei valoare depăşeşte suma de 450000 lei, dar nu depăşeşte suma de 700000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de 5%;"

25. La articolul 291, după alineatul (3) se introduc două noi alineate, alineatele (3^1) şi (3^2), cu următorul cuprins:

"(3^1) Se organizează «Registrul achiziţiilor de locuinţe cu cota redusă de TVA de 5%», în format electronic, pe baza informaţiilor din actele juridice între vii care au ca obiect transferul dreptului de proprietate pentru locuinţele prevăzute la alin. (3) lit. c) pct. 3 şi 5, autentificate începând cu data de 1 ianuarie 2022. Notarii publici au obligaţia:

a) să verifice îndeplinirea condiţiei referitoare la achiziţia unei singure locuinţe a cărei valoare depăşeşte suma de 450000 lei, dar nu depăşeşte suma de 700000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de TVA de 5%, prin consultarea "Registrului achiziţiilor de locuinţe cu cota redusă de TVA de 5%", înainte de autentificarea actelor juridice între vii care au ca obiect transferul dreptului de proprietate sau plata în avans pentru achiziţia unei astfel de locuinţe şi, în situaţia în care constată că nu este îndeplinită această condiţie, să le autentifice doar dacă livrarea se efectuează cu cota standard de TVA;

b) să completeze "Registrul achiziţiilor de locuinţe cu cota redusă de TVA de 5%", la data autentificării actelor juridice între vii care au ca obiect transferul dreptului de proprietate pentru locuinţele prevăzute la alin. (3) lit. c) pct. 3 şi 5;

c) să înscrie în actele juridice între vii care au ca obiect transferul dreptului de proprietate sau plata în avans pentru achiziţia unei locuinţe prevăzute la alin. (3) lit. c) pct. 5 menţiuni cu privire la respectarea obligaţiilor prevăzute la lit. a) şi, după caz, la lit. b);

d) să înscrie în actele juridice între vii care au ca obiect transferul dreptului de proprietate pentru locuinţele prevăzute la alin. (3) lit. c) pct. 3 menţiuni cu privire la respectarea obligaţiei prevăzute la lit. b);

e) să înscrie în actele juridice între vii care au ca obiect transferul dreptului de proprietate sau plata în avans pentru locuinţele prevăzute la alin. (3) lit. c) pct. 3 şi 5 cota de TVA aplicată, indiferent dacă TVA se aplică la preţ sau este inclusă în preţ.

ART. XXVII

(1) Procedura privind organizarea "Registrului achiziţiilor de locuinţe cu cota redusă de TVA de 5%", prevăzut la art. 291 alin. (3^1) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu consultarea Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România, în termen de 10 zile de la data publicării prezentei ordonanţe de urgenţă în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(2) Până la termenul de 10 zile de la data operaţionalizării "Registrului achiziţiilor de locuinţe cu cota redusă de TVA de 5%", prevăzut la art. 291 alin. (3^1) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, cota redusă de TVA de 5% în cazul locuinţelor a căror valoare depăşeşte suma de 450000 lei, dar nu depăşeşte suma de 700000 lei, exclusiv TVA, se aplică pe baza declaraţiei pe propria răspundere a cumpărătorului, autentificată de un notar, din care să rezulte că este îndeplinită condiţia referitoare la achiziţia unei singure locuinţe cu cota redusă de TVA de 5%, care se păstrează la furnizor.

(3) După operaţionalizarea "Registrului achiziţiilor de locuinţe cu cota redusă de TVA de 5%", notarii publici au obligaţia ca, în maximum 10 zile, să completeze registrul cu informaţiile referitoare la actele juridice între vii care au ca obiect transferul dreptului de proprietate pentru locuinţele prevăzute la alin. (3) lit. c) pct. 3 şi 5 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, care au fost autentificate până la termenul prevăzut la alin. (2).”

Pentru a fi la curent cu cele mai recente modificări legislative din domeniul imobiliar, urmăriți blogul nostru. Iar, pentru cele mai ofertante locuințe, apelați cu încredere la consilierii Welt Imobiliare!