Un nou bulevard de 4 kilometri, din zona Gării până la podul IRA, va aduce un plus de valoare proprietăților adiacente

Diverse
15/06/2022

Un nou bulevard de 4 kilometri, din zona Gării până la podul IRA, va aduce un plus de valoare proprietăților adiacente

Un nou culoar de mobilitate urbană, pe axa est-vest a municipiului Cluj-Napoca, de-a lungul căii ferate, din zona Gării, până la podul Ira, a fost subiectul unei dezbateri publice recente, organizate de Primărie sub cupola Centrului de Inovare și Imaginație Civică. 

Noul bulevard va fi conectat cu alte investiții publice majore de infrastructură: pe o lungime de patru kilometri, va traversa viitorul pod Oașului - Răsăritului, care se edifică în prezent, și va urma traseul Răsăritului - Câmpul Pâinii - Pod Ira, legând astfel mai multe cartiere. Un proiect-fanion pentru mobilitatea urbană, bulevardul va străbate jumătate din partea de nord a orașului, facilitând dezvoltarea unor zone considerate până acum periferice sau industriale.

Pentru viitorul bulevard sunt propuse patru benzi de circulație, care urmează a prelua traficul actual, dar și pe cel viitor, generat de proiectele imobiliare din acest areal de regenerare urbană. 

Potrivit documentelor oficiale, din punct de vedere tehnic, proiectul presupune modernizarea intersecțiilor, amenajarea străzilor Răsăritului și Câmpul Pâinii la un profil de culoar cale ferată (16/21 ml) cu benzi de circulație, piste de biciclete, aliniamente de arbori și mobilier urban, modernizarea rețelei de iluminat public stradal și a sistemului de semaforizare, instalarea unui sistem de management al traficului. De asemenea, se vor amenaja suprafețe în vederea delimitării locurilor de parcare.

Calitatea vieții locuitorilor din zonă va fi îmbunătățită prin zonele verzi propuse care ocupă o suprafață de 56.000 mp, dar și prin zonele pietonale care se vor întinde pe 45.000 mp. Pistele de biciclete vor reprezenta 7,5% din suprafața proiectului. În plus, în proiect va fi integrată rețeaua de transport public urban și se va realiza conectarea la circulația feroviară metropolitană.

Noul bulevard, realizat la standardele moderne la care s-a raliat Clujul și prin celelalte proiecte de dezvoltare, va însemna pentru zonele traversate o creștere a potențialului economic, estetic și, implicit, imobiliar. Această investiție publică își propune a se concentra pe dimensiunea verde, nepoluantă, pe alternative sustenabile de mobilitate și pe spații publice de calitate, iar toate la un loc se vor traduce, în domeniul imobiliar, prin proprietăți mai valoroase și mai căutate de clienți. 

Să nu uităm că în cartierele Iris, Bulgaria și Mărăști, pe unde va trece noul bulevard, sunt acum în plin șantier două poduri (Oașului - Răsăritului, Porțelanului) și două parcuri (Feroviarilor și Armătura), că se preconizează o investiție privată masivă pe platforma Carbochim (locuințe, birouri, cel mai mare mall din țară, un centru cultural, un nou pod peste Someș, o pasarelă pietonală și o grădină urbană de 4 hectare conectată cu parcurile adiacente), că malurile Someșului vor fi transformate într-un culoar verde-albastru care va oferi noi posibilități de mobilitate, destindere și agrement. Toate acestea împreună (dar și alte proiecte despre care am mai vorbit sau pe care vi le vom prezenta în articolele viitoare) vor face zona de nord a orașului una de nerecunoscut peste un deceniu. 

De toate beneficiile pe care le va aduce noul bulevard se vor bucura în special locuitorii din zonele: Piața Gării, strada Traian, Oașului, Parcul Feroviarilor, Piața 1 Mai, strada Fabricii, IRA - Expo Transilvania, dar și riveranii străzilor adiacente și cei din arealul străzilor Ghioceilor, Beiușului, Plevnei, Câmpul Pâinii, din jurul Băilor Someșeni. Vor beneficia indirect de traficul decongestionat și locuitorii din zona Abator, de pe strada Paris, strada Aurel Vlaicu și Fabricii de Zahăr. 

Apartamentele, casele, spațiile comerciale, industriale și de birouri din jurul viitorului culoar de mobilitate vor deveni mai atractive pentru investitori după realizarea noii investiții publice și se vor dovedi o  investiție profitabilă pentru cei care decid să cumpere în zonă acum. 

Consilierii Welt Imobiliare vă oferă un portofoliu bogat de proprietăți în cele mai bune arealuri de dezvoltare ale Clujului!

Foto: primariaclujnapoca.ro