Tendințele pieței imobiliare clujene, potrivit celor mai recente date statistice

Diverse
29/11/2022

Tendințele pieței imobiliare clujene, potrivit celor mai recente date statistice

În condițiile inflației actuale, piața imobilară se află, mai mult decât oricând, în atenția investitorilor care au nevoie să își ferească de devalorizare capitalul. Banii la saltea nu sunt deloc o idee bună, fiindcă creșterea prețurilor scade puterea de cumpărare, iar dobânzile pentru depozitele bancare, cu toate că au crescut, fac cu greu față avântului inflaționist. În aceste condiții, investițiile în imobiliare continuă să fie atractive, oferind un randament sporit și siguranța transformării banilor într-un bun foarte greu perisabil, care întotdeauna va avea valoare și căutare. Nevoia de locuire va exista mereu, indiferent de condițiile economice pe care le traversează omenirea, iar crizele sunt ciclice, succesiunea de creștere și descreștere a prețurilor însemnând, pe termen lung, un spor pentru cei care mizează pe imobiliare. Totuși, după o lungă pandemie, cu un război la granițele țării, mulți se întreabă acum care este viitorul acestui domeniu - încotro se îndreaptă prețurile, cererea și oferta. 

Pentru a înțelege mai bine tendințele actuale ale pieței, Welt Imobiliare vă prezintă o sinteză a celor mai recente date statistice disponibile, oferite de Imobiliare.ro în raportul pentru al treilea trimestru al acestui an. 

La nivel național, prețurile solicitate pentru proprietățile rezidențiale au scăzut, în medie, cu 1,8% față de trimestrul anterior, însă au înregistrat o creștere anuală de 9,2%. 

Prețurile de tranzacționare pentru locuințele din România, conform celor mai recente date publicate de Eurostat și de Institutul Național de Statistică, au consemnat un avans trimestrial de 2,2%, respectiv unul anual de 10,6%. Tendințele sunt în acord cu cele din Uniunea Europeană, unde avansul trimestrial a fost de 2,3%.

Prețurile imobilelor au mai suferit ajustări negative în urma izbucnirii pandemiei, în al doilea trimestru din anul 2020, însă, de atunci, timp de 7 trimestre, prețurile au crescut constant, așteptările proprietarilor majorându-se, în medie, cu 2,3% pe trimestru, la nivel național. Ușoare corecții nu sunt neobișnuite în aceste condiții, piața reacționând mereu la provocările cauzate de factorii interni și internaționali. Corecții majore nu au avut însă loc până în acest moment, cu toate că unii le așteptau încă de acum trei ani. Iar Clujul se menține, așa cum ne-am obișnuit, în topul orașelor preferate de investitori.

Potrivit raportului Imobiliare.ro, „cu o valoare de 2.400 de euro pe metru pătrat, Cluj-Napoca ocupă primul loc în clasamentul celor mai mari prețuri (medii) solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare în principalele orașe, înregistrând un avans de 0,2% în ultimul trimestru. Pe locul al doilea în top se situează București, cu un preț mediu de 1.710 de euro pe metru pătrat util și un regres ușor, de 0,9% în ultimele trei luni. După un avans de 1,2% în T3 2022, Brașov a ajuns la o medie de 1.570 de euro pe metru pătrat util.

Comparativ cu perioada similară a anului anterior, prețurile solicitare pentru proprietățile rezidențiale scoase la vânzare în toate orașele analizate, au înregistrat creșteri. Cel mai semnificativ avans a avut loc în Cluj-Napoca (+22,5%), marje de creștere de două cifre fiind consemnate și în celelalte centre regionale: Iași (+16%), Brașov (+13,9%), Craiova (+13,7%), Oradea (+13,2%) și Brăila (+10.2%), urmate de Timișoara (+8,3%), Constanța (+7,2%), Galați (+5,1%), Ploiești (+5%) și București (+4,6%). 

Comparând prețurile actuale cu cele practicate acum doi ani, cea mai mare diferență de preț, respectiv +33,3%, poate fi observată în Cluj-Napoca, în vreme ce Brașov se situează pe poziția secundară în clasament, cu 30,8%. Oradea ocupă poziția a treia, cu +24,8%, în timp ce București se află pe locul șase, cu o creștere de +18,5%.”

Datele de mai sus arată tendințe de creștere la nivel național, Clujul păstrându-și avansul semnificativ în raport cu celelalte mari orașe căutate de investitori. Arealul central și ultracentral din Cluj-Napoca a rămas, în continuare, cel mai valoros, cu o medie de preț de 2.708 euro pe metru pătrat util, înregistrând în trimestrul al treilea o creștere de 0,3%, iar la nivel anual, o creștere de 14,6%. Acesta este urmat de zona semicentrală, unde prețurile s-au majorat la nivel trimestrial cu 0,4%, până la 2.530 de euro pe metru pătrat util. Față de anul trecut, zona semicentrală s-a scumpit cu 19.8%. În cartierele periferice, pretențiile vânzătorilor au ajuns la 2.177 euro pe metru pătrat util, în creștere cu 1% față de trimestrul anterior și cu 20,9% față de perioada similară din 2021.

Și prețurile solicitate pentru închiriere au crescut la Cluj-Napoca în cel de-al treilea trimestru din 2022, după o ușoară scădere consemnată la începutul anului. 

Potrivit datelor centralizate de Imobiliare.ro, „suma medie solicitată pentru un apartament se situa, trimestrul trecut, la 8,8 euro pe metru pătrat în Cluj-Napoca, înregistrând astfel o creștere a prețului de 14,3% față de perioada similară a anului anterior.

Pe următorul loc în clasamentul prețurilor de închiriere se situează București (cu o medie de 8,1 euro pe metru pătrat util, în creștere cu 6,6%), acesta fiind urmat de Iași (7,5 euro pe metru pătrat, în creștere cu 11,9%), pe aceeași poziție cu județul Constanța (7,5 euro pe metru pătrat, în creștere cu 17,2%), urmat de Brașov (7,3 euro pe metru pătrat, în creștere cu 9%), apoi de Timișoara (6,6 euro pe metru pătrat, în creștere cu 4,8%), Sibiu (6 euro pe metru pătrat, în creștere cu 11,1%), Craiova (5,9 euro pe metru pătrat, în creștere cu 3,5%) și, respectiv, Oradea (5,3 euro pe metru pătrat, în creștere cu 6%).”

Prețurile pe categorii de apartamente sunt la Cluj-Napoca similare cu cele din Capitală. La Cluj o garsonieră se închiriază pentru un preț mediu de 300 de euro, aceeași sumă fiind cerută și de către proprietarii bucureșteni. Pentru două camere, și la Cluj, și la București, proprietarii cer, în medie, 450 de euro/lună. Doar în privința apartamentelor de 3 camere Bucureștiul este mai scump - 600 de euro, față de 580 de euro/lună, prețul de la Cluj.

Indiferent de condițiile socio-economice și geopolitice, o investiție imobiliară rămâne o opțiune demnă de a fi luată în calcul. Pe termen lung, un apartament sau o casă vă oferă stabilitate, confort și un randament sporit. Consilierii Welt Imobiliare vă stau la dispoziție cu un portofoliu bogat de proprietăți, pentru cea mai inspirată decizie de cumpărare!