Soluții eficiente pentru confort termic și financiar iarna acesta

Diverse
20/09/2022

Soluții eficiente pentru confort termic și financiar iarna acesta

Iarna acestui an vine, pentru cei mai mulți dintre noi, nu doar cu bucuriile specifice anotimpului (zăpadă, sărbători, schiat, patinat ș.a.m.d.), ci și cu îngrijorări firești în privința facturilor, în contextul scumpirii, chiar și de câteva ori, a gazului, lemnelor de foc și a electricității. Pentru cei care anul trecut au fost cumpătați se va aplica, până în vara anului viitor, o schemă de sprijin, cu prețuri plafonate, în condițiile unui consum scăzut și anul acesta. Pentru ceilalți, încălzirea va costa mai mult în 2022-2023. Ce pot face însă, și unii, și alții, pentru a plăti în această iarnă facturi cât mai puțin împovărătoare?

Înlocuirea marilor consumatori cu aparate moderne

Pentru a nu ajunge la soluții neplăcute, dintr-o epocă de mult apusă - frig în locuințe iarna, întuneric, limitarea utilizării aparatelor electrice ș.a., acum, în epoca Internet of Things, în care electocasnicele inteligente, mereu conectate la curent și la internet fac o mare parte din treburile casnice în locul nostru, cel mai simplu, pentru a nu avea grija facturilor, este să cumpărăm din start consumatori economici, ori să îi înlocuim pe cei energofagi. 

Schimbarea becurilor și a corpurilor de iluminat clasice cu obiecte de iluminat cu tehnologie LED este cel mai ieftin și mai eficient lucru pe care îl putea face pentru a scădea imediat, în mod însemnat, consumul de curent electric. Înlocuirea frigiderului vechi cu unul nou poate duce la o factură mai suplă. Sau schimbarea aspiratorului clasic, devorator de curent, cu unul robot, care consumă cât un telefon mobil. Dacă aveți casa dotată numai cu electrocasnice cu un consum redus de energie, oricât de mult le-ați folosi, factura va avea o valoare suportabilă, atât vara, cât și iarna, și vă veți încadra în plafoanele de consum care vă vor permite să plătiți curentul electric la un preț subvenționat.

Înlocuirea centralei clasice cu una în condensație

Dacă vă încălziți locuința cu o centrală proprie, trebuie să știți că fiecare grad în minus setat pe termostat poate aduce o economie de 5-10% la factură. În același timp, o centrală termică în condensație poate aduce economii de până la 35% la factura de gaz, față de o centrală convențională, pentru că funcționează mai eficient. Puteți, așadar, în același timp, și economisi, și menține confortul termic în casă prin montarea unei centrale termice în condensație. Presupune o cheltuială acum, dar timp de 10 ani vă va furniza căldură mai ieftină.

Izolarea termică a locuinței

Indiferent de modul în care vă încălziți locuința, cu centrală termică pe gaz (clasică sau în condensație), cu calorifere electrice, pompe de căldură sau sobe pe lemne, izolarea termică, cu cât este mai bine realizată, cu atât vă va salva mai mult bugetul familiei, pentru că o casă bine izolată păstrează o mare parte din atât de scumpa căldură! Pereții exteriori, acoperișul, pardoseala, geamurile, corect izolate vă scapă de grija facturilor. Locuințele construite în ultimele decenii beneficiază în general de o bună izolație termică, iar cele vechi au început să fie izolate de către asociațiile de proprietari, uneori și cu sprijinul municipalității. Cât de bine este izolat imobilul, ce fel de geamuri au fost montate sunt aspecte la care trebuie să fiți atenți atunci când cumpărați o locuință, pentru a nu fi nevoiți ulterior să întreprindeți ample lucrări de izolație. Dacă, totuși, casa în care locuiți nu are o izolație corespunzătoare, cu o investiție unică puteți avea ierni mai liniștite și mai călduroase mult timp de acum înainte.

Montarea de panouri solare

Panourile solare încep să devină din ce în ce mai populare și la noi, în alte țări ele fiind utilizate pe scară largă de ani de zile. Cu o cheltuială inițială, montarea de panouri solare vă poate asigura independența energetică parțială sau chiar totală, dacă panourile sunt corect dimensionate. Dacă puterea instalată este suficient de mare, panourile solare pot produce suficientă electricitate chiar și iarna pentru încălzirea casei cu ajutorul pompelor de căldură, pentru producerea apei calde și pentru alimentarea celorlalți consumatori. La casă, decizia montării de panouri solare vă aparține în totalitate, iar la bloc ele pot fi montate cu acordul locatarilor, contribuind la reducerea facturilor tuturor. Panourile solare sunt viitorul în materie de alimentare cu energie, un viitor de care putem să ne bucurăm și în prezent.

Bineînțeles, toate soluțiile prezentate mai sus presupun o cheltuială inițială, care însă se va amortiza în timp. Dacă acum intenționați să cumpărați o nouă locuință, fiind atent la aceste aspecte puteți beneficia de cheltuieli de întreținere mai mici din start, oricât ar crește prețul la energie. Deja casele nou construite încep să fie dotate cu panouri solare, dacă cumpărați un apartament semifinisat, întrebați dacă centrala termică montată este în condensație, iar dacă apartamentul se vinde utilat, analizați aparatele electrice în privința eficienței lor energetice. În timpurile actuale și în cele care vor urma, confortul de acasă (atât cel termic, cât și cel financiar) va putea fi menținut doar prin soluții moderne, inteligente.

Consilierii Welt Imobiliare vă pot îndruma spre case și apartamente în care să vă bucurați de căldură în iernile geroase, cu costuri cât mai reduse. Vă invităm să îi contactați!