Psihologia culorilor

Psihologia culorilor

Culorea a fost un element important încă de la începuturile design-ului, fiind asociată cu stări de spirit şi sentimente. În acest articol vom explora înţelesurile următoarelor culori: roşu, albastru, maro, roz, galben, gri, portocaliu, liliachiu, negru, verde şi violet.

Roșu

Asociat cu: Pericol, pasiune, energie, căldură, aventură și optimism.

Potrivit pentru: Roşul este o culoare vie, simbol al spiritului sociabil. Această culoare este folosită în designul interior pentru a stimula apetitul, fiind o alegere ideală pentru sufragerie. Deşi nuanţele de roşu au început să fie folosite tot mai mult de-a lungul ultimilor ani, acestea au dezavantajele lor. Roşul poate fi prea puternic pentru unele încăperi şi poate duce la dureri de cap. De aceea, este indicat să fie folosită cu moderaţie, fie variind intensitatea nuanţelor de roşu de la un perete la altul, vopsind roşu un singur perete sau pur şi simplu folosind roşu doar pentru accesorii. O încăpere în care roşul trebuie evitat complet este camera copilului.

Roz

Sursa imagine: ladies-trends.com

Asociat cu: Dragoste, prospețime, flirt și, mai ales, feminitate. 

Potrivit pentru: Culoarea roz a revenit în vogă, variind în nuanţe de roz prăfuit sau coral. Rozul este o culoare potrivită pentru dormitoare, fiind calmă şi odihnitoare, atâta vreme cât nu este combinată cu fucsia sau altă nuanţă de roz aprins.Această culoare poate părea prea "dulce" şi feminină. Pentru a contracara acest efect, puteţi introduce o culoare neutră sau nuanţe de cărbune, maro sau negru.

Portocaliu

Asociat cu: Stabilitate, siguranță, căldură, apus, toamna și frunzele copacilor în acest anotimp; mai mult, se spune că această culoare ajută la digestie.

Potrivit pentru: Camere de zi și sufragerii.Portocaliul continuă să câştige popularitate, iar anul acesta, nuanţele de portocaliu sunt bogate, primitoare şi chiar "condimentate" cu mirodeniile toamnei, bineînţeles, şi arome de belşug. Fiţi atenţi, însă, fiindcă portocaliul poate face o cameră să pară mai mică. Asiguraţi-vă că folosiţi această culoare numai în încăperile care au multă lumină naturală.

Verde

Asociat cu: Stare de bine și armonie, natură, siguranță, stabilitate și echilibru.

Potrivit pentru: Verdele este cunoscut ca o culoare care ajută concentrarea şi creativitatea, fiind o alegere bună pentru birouri şi spaţii dedicate studiului.Verdele este asemănător albastrului, dar mai versatil. Nu suprimă apetitul, iar în nuanţele sale mai deschise, verdele poate fi atât vesel cât şi relaxant. Pentru un efect interesant, folosiţi mai multe nuanţe de verde, precum verde crud sau verde măsliniu.

Albastru

Asociat cu: Alinare şi calm, loialitate, seninătate, autoritate, apărare, contemplare. De asemenea, albastrul previne coşmarurile şi suprimă apetitul.

Potrivit pentru: Dormitoare și băi.În funcţie de lumină naturală din cameră, albastrul poate părea rece şi, prin urmare, neprimitor. Pentru a preveni acest efect, aveţi grijă să alegeţi un albastru cu o notă mai caldă, precum turcoazul sau culoarea cerului senin.

Galben

Sursa imagine: dancinglights.wordpress.com

Asociat cu: Lumina soarelui, energie, creativitate. Este un stimulent al gândirii.

Potrivit pentru: Bucătării, sufragerii sau încăperi orientate spre nord.Încercaţi să evitaţi să folosiţi galben în dormitoare, deoarece nu este o culoare odihnitoare. Variind în nuanţe de la chihlimbar şi până la galben palid, galbenul este o culoare prietenoasă şi primitoare. Unele nuanţe de galben pot fi frea puternice însă, şi pot crea senzaţia de agitaţie şi stres.

Liliachiu

Asociat cu: Feminitate, spiritualitate, mister.

Potrivit pentru: Dormitoare și băi.Această culoare poate deveni insipidă şi banală; încercaţi să o combinaţi cu negru sau argintiu, sau ambele.


Violet

Asociat cu: Magie, creativitate, bucurie, fertilitate, senzualitate, lux.

Potrivit pentru: Dormitoare.Violetul era cândva culoarea nobilităţii, o culoare somptuoasă şi elegantă. Violetul variază în nuanţe de la mov misterios, întunecat şi până la nuanţe de flori sălbatice. Culoarea violet poate fi prea intensă pentru unele persoane şi încăperi, de aceea, încercaţi să o potriviţi cu nuanţe mai deschise de violet sau să o folosiţi doar la accesorii.

Maro

Asociat cu: Stabilitate, siguranță și simț practic.

Potrivit pentru: Camere de zi.Maroul a devenit "noua" culoare neutră, iar variatele sale nuanţe vor arăta splendid în combinaţie cu aproape orice culoare. Aţi putea, de exemplu, să introduceţi o culoare mai vie, pentru stimularea gândirii, precum verdele sau albastrul, pentru a completa nuanţa de maro aleasă.

Gri

Ascoiat cu: Sofisticare.

Potrivit pentru: Orice încapere. Culorile neutre precum griul, pot fi folosite să aducă senzaţia de ordine şi pace unei palete mai colorate. Griul este considerat formal şi sofisticat şi arată minunat în combinaţie cu nuanţe mai vii. Cele mai în versatile nuanţe de gri sunt argintiul şi cărbunele.

Negru

Asociat cu: Dramă, moarte și excentricitate. Este o non-culoare care absoarbe alte culori, fără a le reflecta.

Potrivit pentru: Nici o încapere anume. Cu alte cuvinte, este potrivit pentru orice încapere, atâta vreme cât este folosit cu moderaţie. Negrul este un simbol al întunericului şi al negativităţii, prin urmare evitaţi să alegeţi negrul ca notă cromatică de bază. Puteţi, în schimb, să îl folosiţi ca să temperaţi "dulceaţa" culorilor precum rozul.