Programul Noua Casă continuă și în 2023, pentru al cincisprezecelea an consecutiv

Diverse
21/02/2023

Programul Noua Casă continuă și în 2023, pentru al cincisprezecelea an consecutiv

Potrivit unui anunț al Ministerului Finanțelor, programul guvernamental Noua Casă continuă și în 2023 cu un plafon de garanții de 1,5 miliarde de lei. Atât plafonul, cât și condițiile de acordare a creditării au rămas neschimbate față de anul 2022, Noua Casă oferindu-le contractanților șansa cumpărării unei locuințe cu un avans de doar 5%, dacă prețul imobilului nu este mai mare de 70.000 de euro. Pentru locuințele al căror preț este de maximum 140.000 de euro, avansul solicitat e de 15%. 

Lansat în anul 2009 cu denumirea de Prima Casă, programul a avut un real succes, adunând până în prezent 330.875 de garanții și promisiuni de garantare acordate celor care au accesat finanțarea.

Potrivit surselor guvernamentale, propunerea de alocare de plafon pentru anul 2023 se bazează pe analiza comportamentului băncilor și beneficiarilor în anul 2022 și pe tendințele pieței imobiliare și a creditelor ipotecare previzionate pentru anul 2023. Cum plafonul și condițiile au rămas neschimbate, se așteaptă pentru acest an condiții de piață similare celor de anul trecut. 

Finanțarea se acordă în lei, pentru achiziția unei singure locuințe, iar valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de 66.500 de euro – pentru locuințe al căror preț este de maximum 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 3.500 de euro, și 119.000 euro – pentru locuințe al căror preț este de maximum 140.000 de euro, în acest caz avansul solicitat fiind de 21.000 de euro.

Dobânda este variabilă, calculată în funcție de Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) la care se adaugă o marjă fixă de circa 2%.

Potrivit Fondul Național de Garantare (FNGCIMM), beneficiarii pot cumpăra în cadrul programului următoarele tipuri de locuințe:

a) locuințe noi, destinate achiziționării, inclusiv cele construite prin programele derulate de Agenția Națională pentru Locuințe, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de construcții noi s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat;

b) locuinţe consolidate, destinate achiziționării, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat;

c) alte categorii de locuințe, recepționate la terminarea lucrărilor de construcții noi sau de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic, după caz, cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat.”

Locuințele cu un preț de maximum 70.000 de euro achiziționate prin Program pot fi noi, vechi sau consolidate. Locuințele cu un preț cuprins între 70.001 euro - 140.000 euro trebuie să fie noi (inclusiv cele construite prin programele ANL, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de construcții e obligatoriu să se fi semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat).

Programul permite şi achiziționarea unor proprietăți cu valori ce depăşesc 70.000/ 140.000 de euro cu condiția achitării diferenței din surse proprii.

Dacă doriți să aplicați pentru un credit Noua Casă, trebuie să vă încadrați în una dintre cele două situații:

- fie nu dețineți în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul/soția nicio locuință, indiferent de modul în care a fost dobândită;

- fie dețineți în proprietate cel mult o locuință, cu o suprafață utilă mai mică de 50 mp, dar care nu a fost achiziționată prin programul Prima Casă.

Programul nu are limită de vârstă şi poate fi accesat fie singur, fie împreună cu partenerul de viață, dacă îndepliniți amândoi criteriile de eligibilitate. Dacă unul dintre soți este sau a fost beneficiar al Programului, cu consultanță din partea băncii, există posibilitatea de a accesa creditul Noua Casă doar soțul care îndeplineşte condiția legată de accesarea unei singure locuințe în cadrul Programului şi care va avea calitatea de împrumutat, celălalt având doar calitatea de garant/ coplătitor. Garantul, persoana fizică, soț/soție al/a beneficiarului, este parte semnatară a contractului de garantare, are calitatea de co/proprietar al locuinței achiziționate în cadrul Programului, îşi asumă toate obligațiile şi beneficiază de aceleaşi drepturi ca şi beneficiarul.

Welt Imobiliare vă stă la dispoziție cu un portofoliu bogat de locuințe care pot deveni noua voastră casă. Pentru a căuta împreună noul sentiment de ,,acasă”, vă invităm să ne contactați!