Piața imobiliară clujeană, în date statistice. Cum au decurs tranzacțiile în ultimul trimestru

Diverse
07/12/2023

Piața imobiliară clujeană, în date statistice. Cum au decurs tranzacțiile în ultimul trimestru

Piața imobiliară clujeană și-a dovedit încă o dată reziliența, după cum ne arată datele statistice prezentate în cel mai recent raport Imobiliare.ro, realizat pentru trimestrul trei al anului în curs. Provocările contemporane și-au pus amprenta și asupra acestui domeniu, așa cum au influențat toate sectoarele economice, însă Clujul a rămas un oraș atractiv pentru locuitori și investitori, fapt care se poate observa în cererea crescută pentru imobile. 

Evoluția cererii, a ofertei, a perioadei de vânzare a proprietăților, marja de negociere, numărul tranzacțiilor și prețul pe metru pătrat sunt indici care ne arată o piață imobiliară robustă într-un oraș în care investițiile publice și private continuă să contribuie la creșterea calității vieții.

Cererea la nivel național

La nivel național, în trimestul trei al acestui an, față de perioada similară a anului trecut, cererea pentru achiziția de apartamente și case a înregistrat un spor de 17,9%. În același timp, oferta a scăzut cu 29%. Prin urmare, prețul mediu de achiziție a crescut cu 1,5%, ajungând la 1.465 euro/mp util. 

Și creditele noi acordate populației din România pentru locuințe au cunoscut un trend ascendent, de la 7,3 miliarde de lei în trimestrul trei al anului 2022, la 9 miliarde de lei în același trimestru din anul acesta. 

Toate aceste date ne arată că interesul pentru cumpărarea de locuințe a rămas constant, în pofida diverselor provocări pe care le traversăm în această perioadă mai dificilă. Acceași tendință la nivel național o putem remarca și în piața chiriilor, unde cererea a sporit cu 13,3%, în timp ce oferta a scăzut cu 17,7%, iar prețul mediu/unitate pentru închirierea de proprietăți rezidențiale a crescut cu 8,8%.

Clujul continuă să fie vedeta pieței imobiliare

Potrivit raportului Imobiliare.ro, la Cluj-Napoca întâlnim cel mai ridicat ritm anual de creștere aferent cererii, interesul pentru locuințele noi majorându-se cu 36% în doar 12 luni, interesul pentru cele vechi cu 27%, iar cererea totală cu 31%. În acord cu tendința națională, oferta însă aproape s-a înjumătățit, cu consecințe asupra prețurilor, care au continuat să crească. 

Clujul continuă să fie zona cu cele mai valoroase proprietăți din țară, sporul înregistrat pe plan local în ultimii doi ani fiind de 23% în cazul apartamentelor, al căror preț mediu solicitat a ajuns la 2.500 euro/mp util. Prin comparație, în București prețul mediu/mp util este în prezent de 1.581 euro, iar în Oradea - 1.378 euro.

Cele mai scumpe zone din Cluj-Napoca au fost Sopor (2.816 euro/mp), Centru (2.708 euro/mp) și Bună Ziua (2.702 euro/mp). Cele mai ,,ieftine” cartiere au fost în trimestrul trei al acestui an Dâmbul Rotund (2.100 euro/mp), Iris (2.083 euro/mp) și Făget (2.044 euro/mp).

Perioada de vânzare a apartamentelor a scăzut considerabil la Cluj-Napoca în ultimele 12 luni, ajungând la 92 de zile (față de 109, în trimestrul trei al anului 2022). Apartamentele se vând, așadar, mai repede, în ciuda prețurilor ridicate, a căror marjă de negociere a scăzut, de asemenea, de la 4,4% la 3,7%.

Potrivit datelor ANCPI, în trimestrul al treilea al acestui an, față de perioada similară a anului trecut, la Cluj s-au tranzacționat cu 1,1% mai multe imobile (+9,8 % în cazul unităților individuale).

Toate aceste date ne arată că piața imobiliară autohtonă este, în continuare, una sănătoasă, nevoia de locuire făcând ca apartamentele și casele din Cluj-Napoca să fie căutate de către cumpărătorii care știu că în Cluj o investiție imobiliară este, în ultimă instanță, o investiție într-o viață mai bună. Welt Imobiliare vă oferă un portofoliu bogat de proprietăți, pentru cea mai potrivită achiziție. Vă invităm să ne contactați!